Deputāts Dronka skaidro, ko apspriedis ar jaunievēlēto prezidentu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš (ZZS) vakar ar savu frakcijas biedru Aivaru Dronku (ZZS) apspriedis parlamentā notikušās debates, nevis iespējamos balsojumus, aģentūrai LETA apgalvoja Dronka.

Dronka uzsvēra, ka žurnālistu piefiksētie vārdi par «Saskaņas centru» un deputātu Dzintaru Rasnaču (VL-TB/LNNK) bijuši daļa no sarunas, kurā abi deputāti apsprieduši notikumus Saeimas sēžu zālē, kamēr Bērziņš no tās bijis uz laiku izgājis.

tās operators vakar piefiksējis Bērziņa sarunu, kas metot ēnu uz ievēlēšanas procesu un ļaujot domāt par kādu vienošanos prezidenta vēlēšanās

Rasnačs aģentūrai LETA uzsvēra, ka šis esot «bezatbildīgi safabricēts sižets», kas viņu ļoti dziļi aizskarot. «Tas ir dzeltenās žurnālistikas visspilgtākais paraugs,» norādīja politiķis.

Pēc Rasnača domām, sižetā nav noprotams, ne par ko runā Bērziņš ar Dronku, ne arī, kad saruna ierakstīta. «Nav saprotams, par ko tiek vaicāts,» sacīja deputāts, piebilstot, ka viņa nostāju prezidenta vēlēšanās tika skaidri pausta, uzstājoties debatēs.

«Visdrīzāk tas ir filmēts pirmajā pārtraukumā vai īsi pirms tā - no plkst.10.20 līdz 11. Nekādas pirmās balsošanas kārtas vēl nav bijis, kā samiksēts sižetā. Aptuveni laikā no plkst.10 līdz 10.25 prezidenta amata kandidāts Bērziņš bija izgājis no sēžu zāles. Līdz ar to viņš varēja nedzirdēt, ko debatēs runā SC deputāti Sergejs Mirskis, Valērijs Agešins (SC), Jānis Ādamsons un es, pēdējie runātāji pirms pārtraukuma plkst.10.30,» skaidroja Rasnačs.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!» -«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas deputāts Raivis Dzintars ir «diezgan drošs», ka viņa kolēģis Rasnačs pildījis savus iepriekš dotos solījumus un vakar notikušajās Valsts prezidenta vēlēšanās balsojis par Valdi Zatleru.

«Mēs noteikti pārbaudīsim apstākļus un izrunāsimies ar Rasnaču. Tomēr esmu ļoti drošs par savu kolēģi, jo viņš ir bijis viens no aktīvākajiem Zatlera atbalstītājiem,» aģentūrai LETA sacīja Dzintars.

«Bet, ja atklāsies, ka kāds mūsu biedrs nebūtu balsojis atbilstoši savai sirdsapziņai un godaprātam, tad viņam mūsu organizācijā nebūtu vairs vietas,» piebilda nacionālās apvienības politiķis.

Savukārt cits Rasnača frakcijas biedrs deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādīja, ka sižetā dzirdamā saruna acīmredzot notikusi pirms balsošanas un attiecoties uz deputātu debatēm.

«Tur tika runāts par runām, jo Bērziņš kādu brīdi nebija zālē un nedzirdēja debates. Viņš laikam interesējās par to, ko savās runās teikuši «Saskaņas centra» pārstāvji un Rasnačs,» skaidroja Parādnieks.

Apvienības «Vienotība» Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele aģentūrai LETA apšaubīja iespēju apstrīdēt prezidenta vēlēšanu rezultātus. «To var darīt, ja ir pierādījumi par kriminālām, prettiesiskām darbībām. Bet to nevar konstatēt Saeimas deputāti, tas jādara tiesībsargājošajām iestādēm,» sacīja Viņķele.

«Ja tiks ierosināts kāds process, tad deputāti varētu domāt par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu. Bet kamēr tas viss ir baumu līmenī, neko īsti nevar darīt,» atzina politiķe.

Līdzīgu viedokli pauda arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne, norādot, ka vēlēšanu rezultātus Satversmes tiesā varētu apstrīdēt tikai tad, ja tiktu konstatēti kādi procesuāli pārkāpumi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aģentūru LETA informēja, ka nav saņēmis ne iesniegumu, ne kādu citu informāciju par iespējamu negodīgu rīcību 2.jūnijā, Saeimai vēlot jaunu Valsts prezidentu.

Kā ziņots, otrajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā Saeima vakar par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri Zaļo un zemnieku savienības deputātu Bērziņu.

Par Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 44 balsis. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti. Kopā vēlēšanās piedalījās 99 parlamentārieši, derīgu vēlēšanu zīmi nodeva 97 deputāti.

Saskaņā ar likumu prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

Kā ziņots, par Zatleru solīja balsot «Vienotības» un VL-TB/LNNK frakciju deputāti, kā arī atsevišķi tautas kalpi no citām frakcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu