Igauņi prezidentu vēlē labāk

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Biedrība «Progresīvie» aicina mainīt Latvijas Prezidenta ievēlēšanas kārtību, ierosinot, ka prezidentu ievēl līdzīgi kā Igaunijā elektoru padomē, turklāt ļaujot prezidenta amata kandidātus izvirzīt arī tautai.

Sabiedrība arvien vairāk jūtas atstumta no politiskajiem procesiem valstī, līdz ar to palielinās cilvēku neticība publiskajai varai un Latvijai kā valstiskam veidojumam, kas būtiski apdraud šīs valsts pastāvēšanu.

Ervins Labanovskis, biedrības valdes loceklis: «Latvija var pastāvēt tikai un vienīgi tad, ja cilvēki sadarbojas ar valsts pārvaldi un ir līdzatbildīgi par procesiem, kas viņu zemē notiek. Pretējā gadījumā seko milzīga emigrācija prom no valsts, kas pie mums šobrīd pārsniedz otrā pasaules kara zaudējumus Latvijas iedzīvotāju skaitā, tāpat novērojama arī nodokļu nemaksāšana un milzīgas ēnu ekonomikas veidošanās, tiesiskais nihilisms. Pastāv draudi, ka šāds sabiedrības inertums un neticība sava spējai ietekmēt procesus valstī pieņems arvien jaunus un jaunus apmērus... Nulle notikušais liecina, ka Prezidenta vēlēšanas ir viens no daudzajiem mūsdienu Latvijas politiskās vides piemēriem, kur tauta jūtās atstumta, neuzklausīta un neiesaistīta».

Biedrība uzskata, ka Latvijai atbilstošākais pārvaldes modelis ir parlamentāra demokrātija un prezidenta pilnvaru stiprināšana nav nepieciešama. Tajā pašā laikā uzskatām, ka prezidenta institūcijai, kurai Satversmē ir paredzētas daudzas iespējas ietekmēt procesus valstī, ir būtiski svarīga tautas uzticība publiskajai varai un valstij. Ar pašreizējo prezidenta izvēlēšanas mehānismu tautas atsvešinātība no politiskiem procesiem tiek tikai veicināta, tāpat šis process nekādi neveicina prezidenta kandidātu kvalitatīvu iepazīšanu. Nenotiek publiskas debates, diskusijas, lai pierādītu, kurš ir atbilstošāks kandidāts šim valsts augstākajam amatam. To apliecināja gan aizvadītajā nedēļā notikusī prezidenta ievēlēšana, gan iepriekšējās reizēs notikusī «tirgošanās» par un ap prezidenta amatu.

«Progresīvie» aicina arī Latvijā piemērot Igaunijā eksistējošo prezidenta apstiprināšanas metodi. Lai parlaments ievēlētu prezidentu, kandidātam nepieciešams savākt 2/3 deputātu balsu; ja gadījumā šādu balsu vairākumu neizdodas savākt, lēmumu pieņem elektoru padome, ko veido parlamenta deputāti un pašvaldību izvirzītie pārstāvji. Nav noslēpums, ka pašvaldību deputāti ir tuvāki sabiedrībai un saviem vēlētājiem, līdz ar to viņu iesaistīšana vēlēšanu procesā nodrošinātu tiešāku demokrātiju, plašākas debates un dziļāku kandidātu izvērtēšanu.

Otrs, ne mazāk būtisks priekšnoteikums demokrātiskākām prezidenta vēlēšanām ir prezidenta izvirzīšanas mehānisms. Labanovskis norāda: «Šobrīd prezidenta kandidātu var izvirzīt vien Saeimā pārstāvētās politiskās partijas. «progresīvie» uzskata, ka šāda iespēja būtu jādod gan tautai, gan nevalstiskajām organizācijām, arodbiedrībām un citiem. Vienīgajam priekšnoteikumam, lai kandidāts tiktu izvirzīts, būtu jābūt vismaz 5000 Latvijas pilsoņu parakstītam iesniegumam. Tas nodrošinātu, ka katrs kandidāts bauda vismaz daļas sabiedrības cieņu un atbalstu».

«Tikai iesaistot sabiedrību, ir iespējams panākt pozitīvas izmaiņas valstī un apturēt tās pašiznīcināšanos. Politiķiem jāpārstāj baidīties no tautas, tad arī tauta vairāk uzticēsies politiķiem un to vadītai valstij,» saka Labanovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu