Mārtiņa Freimaņa fonds lūdz likt mierā Pepi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Jansons

Pēdējā laikā izskanējušas vairākas versijas par Mārtiņa Freimaņa suņa Pepes likteni, dažos medijos arī reitingu celšanas nolūkos parādījušās spekulācijas par esošo situāciju. Mārtiņa Freimaņa fonds aicina cilvēkus izvērtēt pieejamo informāciju un nepakļauties manipulācijām, kuras acīmredzami veiktas slavas gūšanas nolūkos.

Pēc Mārtiņa aiziešanas viņa tuvākie cilvēki rūpīgi izvērtēja viņa dzīvnieku tālāko likteni. Pepe, pēc konsultācijām ar speciālistu, tika nogādāta laukos - vietā, kur vide ir pavisam cita nekā līdz šim ierastā, un kur suns varēs atgūties pēc saimnieka zaudējuma un sākt jaunu dzīvi. Speciālista slēdziens - palikt vidē, kurā nemitīgi apgrozās Mārtiņa līdzgaitnieki, nenāktu dzīvniekam par labu.

Mārtiņa Freimaņa fonds apliecina, ka Pepes pašreizējā atrašanās vieta izvēlēta rūpīgi, izvērtējot vairākus variantus. Pepi pēc adaptēšanās jaunajā vidē ir apmeklējuši visi tuvākie Mārtiņa cilvēki, un regulāri apciemojumi notiek arī šobrīd. Suns ir iedzīvojies, apmierināts, un kādreizējos draugus uzņem ar draudzīgu astes luncināšanu, taču neizrāda nekādu vēlmi pamest esošo dzīvesvietu, un doties līdzi. Pepe ir pieņēmusi jaunās mājas un pieķērusies jaunajiem saimniekiem, dzenā kaķus, mielojas ar lauku labumiem un dzīvo normālu suņa dzīvi.

Pepi piemeklējusī nelaime skumdina mūs visus. Taču negadījumi ar dzīvniekiem notiek ik brīdi - gan pilsētā, gan laukos. Dzīvnieki ir neparedzami, strauji, un ne vienmēr tos izdodas nosargāt. Saimnieki ir izdarījuši visu iespējamo, lai suni glābtu, un tas arī ir izdevies - Pepe ir atguvusies pēc traumas, un laimīgi atgriezusies dzīvesvietā.

Baidoties tieši no pastiprinātas uzmanības, liekas publicitātes un fanu pūļiem, sākotnēji saimnieki vilcinājās pieņemt lēmumu par Pepes adoptēšanu. Taču tā kā piemērotāka vieta neatradās, suns ar prieku tika uzņemts saimē. Pēc saimnieka zaudēšanas tam bija nepieciešams miers, un respektējot Pepes jauno saimnieku tiesības uz privātumu, plašākai sabiedrībai netika atklāta ne Pepes atrašanās vieta, ne saimnieku vārdi.
Šobrīd notiekošās spekulācijas un presē pieejamās publikācijas ir radījušas pamatotas bažas par Pepes un viņas saimnieku turpmāko drošību un privātuma aizsardzību.

27.09.2011. publikācijā žurnālā «Privātā Dzīve» pašreizējā situācija ne vien tendenciozi attēlota tumšās krāsās, bet arī ir pārkāptas fizisko personu datu aizsardzības tiesības, bez nopietna attaisnojuma publicējot personas vārdus, dzīvesvietas adresi un fotogrāfijas. Šāda informācijas publicēšana neatbilst godprātīgiem žurnālistikas standartiem un ir atzīstama par rupju personas privātās dzīves aizskārumu, kas potenciāli rada draudus gan Pepes saimniekiem, gan pašam sunim.

Ņemot vērā šī pārkāpuma nopietnību, Datu Valsts inspekcijā tiks iesniegts iesniegums par minēto pārkāpumu un lūgts izvērtēt žurnāla «Privātā Dzīve» atbildību.

Aicinām arī citus, medijus un ieinteresētās personas, ievērot, ka tiesības uz vārda brīvību nav absolūtas. Tās ierobežo cilvēka tiesības uz privātumu , un iejaukšanās privātajā dzīvē ir pieļaujama tikai izņēmuma situācijās. Šajā situācijā nevar uzskatīt, ka iejaukšanās ir notikusi attaisnoti, jo Pepes saimnieki nav publiskas personas, viņi nav devuši piekrišanu savu datu publicēšanai, kā arī aktualizētais temats nav uzskatāms par sabiedriski nozīmīgu notikumu.

Vēlreiz apliecinām - Pepes saimnieki nav nolaidīgi vai nepiemēroti, kā tas tiek attēlots medijos, un suns dzīvo atbilstošos apstākļos. Pepe ir ļoti pieķērusies saimniekam, kuram staigā pa pēdām, ir labi paēdusi, labprāt uzturas laukā. Kucēni, kas pasaulē nāca pavasarī, visi ir atraduši mājas, un Pepe ir sterilizēta. Suņa pārvietošana uz citu dzīves vietu radītu jaunu traumu un viņai atkal būtu jāpārdzīvo tuvu cilvēku zaudējums.

Tādēļ Mārtiņa Freimaņa fonds aicina pārtraukt turpmākās spekulācijas, un cienot Mārtiņa piemiņu, respektēt viņa draugu lēmumus un spriestspēju, un ļaut Pepei un viņas saimniekiem dzīvot netraucēti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu