Ušakovs: nākamais gads daudzām pašvaldībām var būt katastrofāls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veicot valsts budžeta konsolidāciju uz pašvaldību rēķina, nākamais gads daudzām pašvaldībām var būt katastrofāls, šodien Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā «900 sekundes» teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Ušakova rīcībā ir informācija, ka valsts plāno atteikties no garantētā minimālā ienākuma pabalsta un dzīvokļu pabalsta līdzfinansēšanas 50% un 20% apmērā. Turklāt tiek nolemts mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju no 82%, ko pašlaik saņem pašvaldības uz 77%.

Tas Rīgas pašvaldības budžetā «iecirtīs robu» aptuveni 20 miljonu latu apmērā. Ja Rīga, kurai ir liels budžets, vēl varētu tikt galā, tad daudzām mazākām pašvaldībām jau pirmajā vai otrajā ceturksnī būs problēma kaut vai ar Garantētā minimālā ienākuma līmeņa (GMI) pabalsta izmaksāšanu, uzskata Ušakovs.

Kā ziņots, jau vairāku pašvaldību vadītāji ir pauduši bažas par gaidāmās valsts budžeta konsolidācijas ietekmi uz pašvaldībām. Arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis paudis bažas par nākamā gada valsts budžetu.

Viņš gan pieļāva, ka pašvaldības varētu pilnībā uzņemties sociālo pabalstu izmaksu iedzīvotājiem, bet tas nevarētu notikt agrāk par nākamā gada otro pusgadu, jo Saeimai ir jāpieņem attiecīgi grozījumi likumos. Par šo jautājumu Jaunsleinis vēl iecerējis runāt ar visām Saeimas frakcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu