Augļu un ogu receptes pret saaukstēšanos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: s

Latvijas Augļkopju asociācija 2011. gada rudenī veica pētījumu par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem. Gada laikā popularitātes ziņā āboli ir nokļuvuši pirmajā vietā, mainoties vietām ar zemenēm. Turklāt, lielākā daļa iedzīvotāju saaukstēšanās gadījumā vispirms izvēlas lietot svaigus augļus un ogas.

Vairāk nekā puse (54,1%) Latvijas iedzīvotāju, parādoties saaukstēšanās simptomiem, vispirms lieto vitamīniem bagātus augļus un ogas. Gadu iepriekš tā rīkojās mazāk – 47,5% iedzīvotāju. Salīdzinot ar 2010.gada rudeni, Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu izvēle ir mazliet mainījusies. Visbiežāk gada laikā Latvijas iedzīvotāju lieto ābolus – 89% (2010.gadā – 75%). Zemenes ir iecienījuši 75% iedzīvotāju (2010.gadā – 86,4%). Tradicionālos pret-saaukstēšanās augļus un ogas visa gada garumā visbiežāk izvēlas aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju: apelsīnus 56% iedzīvotāju, citronus – 55%, upenes – 53% un dzērvenes.

Banāni ir apmēram tikpat populāri kā gadu iepriekš, tos izvēlas 61% iedzīvotāju (2010.gadā – 61,9%).

Jāuzsver, ka katru dienu būtu jāapēd aptuveni 400 grami svaigu augļu vai ogu, tā profilaktiski sevi pasargājot no saaukstēšanās. Populārākie ieteikumi saaukstēšanās gadījumos ir lietot daudz šķidruma un C vitamīnu saturošus produktus. Saaukstēšanās gadījumā īpaši ieteicamas ir: upenes, dzērvenes, mežrozītes, avenes, brūklenes, ananasi, mango, bumbieri, kivi, cidonijas, smiltsērkšķi, kā arī citrusaugļi (apelsīni, mandarīni, pamelo, greipfrūti, citroni).

Kad saaukstēšanās ir klāt, var pagatavot bagātīgu augļu tēju. Tradicionālajai tējai pēc izvēles pievieno pilnu krūzi dažādu augļu gabaliņus – ābolus, apelsīnus, ananasus, citronus, mandarīnus, bumbierus vai citus. Lai dažādotu tējas garšu, varat pievienot arī kanēli, tāpat ieteicams pievienot ingveru, saldināt ar medu.

Vēl var pagatavot karsto ābolu dzērienu. Katliņā uzkarsē nepilnu glāzi ābolu sulas, kurā iemesta salauzta kanēļa standziņa vai kanēļa pulveris, pievienota puse apelsīna un trešdaļa citrona miziņas un sula. Kad dzēriens uzkarsis, to lej krūzē un pievieno medu. Dzērienu var papildināt ar ābola, apelsīna un citrona šķēlītēm.

Populārs pretsaaukstēšanās līdzeklis ir arī dzērvenes. Tās samaļ vai izspiež to sulu, pievieno medu – šādu līdzekli var lietot pa ēdamkarotei vairākas reizes dienā. Tāpat var pagatavot dzērveņu dzērienu – sulai pievieno ūdeni, to uzkarsē, saldina ar medu. Dzērienu var papildināt ar veselām ogām vai dažādiem augļu gabaliņiem.

Vēl no svaigiem augļiem un ogām var spiest svaigas sulas vai tos sablenderējot pagatavot veselīgu kokteili. Sablenderējiet dažādus augļus pēc izvēles, piemēram, apelsīnu, ananāsu, vīnogas bez kauliņiem, banānu, kā arī mazliet ingvera. Var pieliet nedaudz siltu sulu, lai kokteilis būtu šķidrāks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu