Apritējis gads kopš Mārtiņa Freimaņa pāragrās nāves

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Lita Krone

2011. gada 27. janvārī aprāvās Mārtiņa Freimaņa mūzikas un dzejas pilnais dzīves ceļš. 7. februārī Mārtiņš Freimanis būtu svinējis 34. dzimšanas dienu. Kaut bija zināms, ka Mārtiņš nav veselīga dzīvesveida paraugs, tomēr sēru vēsti ilgu laiku pavadīja neticības pilni jautājumi - vienmēr jautrais un dzīvespriecīgais Freimanis? Tik jauns? Tas nevar būt!

«Jāsteidzas dzīvot ātri, jo nekad nevar zināt, kas ar tevi notiks. Man pārmet, ka pārāk daudz rakstu dziesmas: Freimanis ir visur, Freimanis raksta tam un tam... Bet kas notiks, kad kādreiz vairs nevarēšu rakstīt?!» Mārtiņš sacīja savā trīsdesmitgadē...

Atskatoties uz pagājušā gada notikumiem:

27. janvāra rītā «Mikrofona Ierakstu» vadītājs Guntars Račs informē, ka gripas izraisīto komplikāciju dēļ miris Latvijā populārais mūziķis Mārtiņš Freimanis.

Dažādās sociālajās vietnēs cilvēki tieka aicināti uz klusuma brīdi, lai pieminētu mūžībā aizgājušo Mārtiņu Freimani: «Šodien visi kopā 15.00 paklusēsim 5 minūtes savos sociālos tīklos, lai pieminētu Mārtiņu Freimani #klusumabridis».

Liepājā, pie pāragri mirušā mūziķa Mārtiņa Freimaņa plaukstas nospieduma Mūziķu slavas alejā Zivju ielā iepretim Latvijas 1.rokkafejnīcai bija pulcējušies cilvēki, kuri klusējot nolika ziedus un sveces.

Mūziķa cienītāji līdzīgu piemiņas vietu izveidojuši arī Rīgā - Līvu laukumā.

Mārtiņš jau izsenis bijis ļoti aktīvs «Eirodziesmas» dalībnieks, gan kā dziesmu izpildītājs, gan kā komponists citiem konkursantiem. Zīmīgi, ka 2011. gada 27. janvārī notika «Eirovīzijas» aktualitātēm veltīta preses konference, kura sākās ar klusuma brīdi, lai godinātu mūžībā aizgājušo kolēģi.

28. janvārī «Radio SWH» ēterā: «Ne visai laba diena bez Mārtiņa». Dzīvajā atceres koncertā «Radio SWH» studijā populārā komponista dziesmas izpildīja Mārtiņa draugi - daudzi solomākslinieki un grupas.

29.janvārī Liepājā, «Latvijas 1.rokkafejnīcā» notika Mārtiņa Freimaņa piemiņas koncerts, kurā muzicēja Liepājas mūziķi un citi mūžībā aizgājušā mākslinieka draugi, paziņas un daiļrades cienītāji.

Godinot kolēģa un drauga Mārtiņa Freimaņa piemiņu, tieši viņa bēru dienā – ceturtdien, 3. februārī, LTV7 programmā bija īpaša piemiņas pēcpusdiena. Raidījuma «SeMS» veidotāji piedāvāja noskatīties videofilmu «Tu esi mans draugs». Mārtiņš Freimanis.» Tad tika demonstrēts grupas «Tumsa» 2008. gadā ierakstītais lielkoncerts. Tas bija ilgi gaidīts un rūpīgi gatavots projekts, kas reizē bija arī grupas albuma «Suns» dziesmu pirmatskaņojums.

Rīgas krematorijā notika bēru ceremonija

Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē 8. februārī atvadīties no Freimaņa bija atnākuši dažādu vecumu liepājnieki, kā arī ieradušies daudz mūziķu un Freimaņa draugu no galvaspilsētas. Liela daļai rokās bija baltas mārtiņrozes. No rīta Freimanim veltīts piemiņas aizlūgums notika Liepājas Dominikāņu klostera baznīcā.

3. martā Uzņēmumu reģistrā reģistrēts Mārtiņa Freimaņa fonds - organizācija, kas uzturēs dzīvu pāragri mūžībā aizgājušā mūziķa piemiņu. Fonda dibinātāji – Mārtiņa draugi un domubiedri – turpinās viņa iesākto: atbalstīs jaunos mūziķus, bez vecāku aizgādnības palikušos bērnus un jauniešus, palīdzēs atrast mājas noklīdušiem suņu un kaķu bērniem, kā arī rūpēsies par Mārtiņa piemiņas vietas izveidi.

Tajā pašā dienā pirmizrādi piedzīvoja režisora Arvīda Krieva veidotā jaunā spēlfilma «Dancis pa trim», kurā vienu no galvenajām lomām spēlē arī negaidīti mūžībā aizgājušais mūziķis Mārtiņš Freimanis. Spēlfilmā darbība norisinās gan mūsdienās, kad Freimaņa atveidotais varonis Atis mēģina atrisināt savas izcelsmes mīklu, gan Otrā pasaules kara laikā.

11. martā «Arēnā Rīga» kopā sanāca Mārtiņa draugi un talanta cienītāji, lai kopā izdziedātu viņa dziesmas, pasmietos par viņa jokiem un - neizbēgami – arī paskumtu. Piemiņas koncertā uzstājās mākslinieki, kuri izpildījuši Mārtiņa Freimaņa dziesmas, viņa draugi un citi, kas vēlējās būt uz Mārtiņa skatuves. Arēna biaj pirmā vieta, kur varēja nopirkt tikko izdoto mūziķa un dzejnieka Mārtiņa Freimaņa piemiņas CD albumu «Dzīve kā košums». Izpildītāju atlīdzība no šī albuma nonāca jaundibinātā «Mārtiņa Freimaņa fonda» rīcībā un tika izmantota mūziķa piemiņas iemūžināšanai. Arī visi koncerta ienākumi tika nodoti «Mārtiņa Freimaņa fondam».

29. aprīlī Misiņkalna kapos Aizputē tika apbedīta urna ar mūziķa Mārtiņa Freimaņa pelniem. Tad vēl tikai tika plānots, ka Misiņkalna kapos radīs mūziķa piemiņas memoriālu, ko veidos tēlnieks Uldis Zariņš, ar kuru Freimanis sadarbojies koncertšova «Suns» laikā.

Mārtiņam Freimanim veltīta piemiņas vieta

Mārtiņa nāves gadadienā, 2012. gada 27. janvārī, «Arēnā Rīga» notiks  Mārtiņam Freimanim veltītā mūzikla pirmizrāde. Iestudējumā tiks atveidots krāšņs un emocionāls vēstījums par draugu, kurš, lai arī fiziski vairs nav starp mums, caur savām dziesmām un dzīves redzējumu joprojām dzīvo šeit un tagad.  Stāstu izstāstīt un sajust palīdzēs Mārtiņa draugi. Koncertuzvedumu būs iespējams noskatīties arī tiešraidē internetā, gan Mārtiņa Freimaņa fonda mājas lapā «mff.lv», gan radiostaciju «Radio SWH» un «Spin FM» mājas lapās.

Šo notikumu aptuveno gaitu varat apskatīt arī iemūžinātajos fotomirkļos FOTOGALERIJĀ.

Ielās aizskan mūsu vārdi
Lejup lido putnu sapņi,
Un pa iestaigātu ceļu
Klusiem soļiem aiziet kāds.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu