Kā izsargāties un kā ārstēties no gripas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Viena no lipīgākajām infekciju saslimšanām ziemas periodā ir gripa.

Gripas attīstībai un izplatībai rūpīgi seko līdzi visu valstu veselības dienesti, epidemiologi un infektologi. Infekcijas slimību specifika ir tās lipīgums un strauja izplatība, portālu «Apollo» informēja V/a «Latvijas Infektoloģijas centrs» Sabiedrisko attiecību speciālisti.

Viens saslimis cilvēks var būt infekcijas avots, kas apdraud daudzu citu cilvēku veselību.

Valsts aģentūras «Latvijas Infektoloģijas centrs» laboratorijā veiktie izmeklējumi uz gripas vīrusiem un to rezultāti liecina, ka gripai ir tendence diezgan strauji pieaugt.

Virusoloģijas laboratorijā pārbaudei uz gripas vīrusiem tiek saņemti paraugi no visas Latvijas - no slimnīcām, ģimenes ārstiem, citām laboratorijām, no gripas monitoringā ietilpstošajām ārstniecības un ambulatorajām iestādēm.

Ja aizvadītajā nedēļā par aizdomām ar gripu laboratoriski tika izmeklēti 255 paraugi un no tiem 28 paraugos konstatēti gripas vīrusi, tad šās nedēļas trīs dienās ( no 20.02.līdz 23.02.) no 182 paraugiem - 40 gadījumos konstatēti gripas vīrusi.

Tuvojas brīvdienas, cilvēki, ģimenes ar bērniem dosies izbraukumos ar slēpēm, pulcēsies dažādos atpūtas un izklaides pasākumos. Strauji mainīgi laika apstākļi, krasas gaisa temperatūras svārstības - arī šie faktori ir labvēlīgi infekcijas izplatībai.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, infektologi iesaka neapmeklēt publiskus pasākumus, kā arī sabiedriskas vietas, kur apgrozās liels cilvēku daudzums. It īpaši esat piesardzīgs, ja izjūtat pirmos slimības simptomus. Tādā gadījumā neder «varonīgas» domas: iziešu ārā, paskriešu, paslēpošu - paliks labāk... vai arī: vēl nejūtos tik slikti, lai neietu uz darbu.... Ja kaut nedaudz jūtaties slikti un ir radušās aizdomas par iespējamo saaukstēšanos vai gripu, labāk nedodaties uz publiskiem pasākumiem, vai baudīt ziemas sporta priekus - labāk palikt mājās - tā jūs neapdraudēsiet savu, kā arī apkārtējo veselību.

Saslimušajiem mediķi iesaka:

Pamanot slimības simptomus, vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu, kā arī vēlama ģimenes ārsta vīzīte mājās. Tādējādi jūs mazināsiet riskus inficēt pārējos un nepasliktināsiet savu veselības stāvokli. Svarīgi atcerēties, ka labākā rīcība ir ievērot mājas režīmu. Līdz ārsta norādījumu saņemšanai nav jālieto antibiotikas, jo tās uz gripas vīrusu neiedarbojas. Paracetamols, acetilsalicilskābe (pazīstama ar nosaukumu aspirīns) un citas šāda tipa zāles vīrusus neiznīcina, tās tikai novērš nepatīkamos simptomus - galvas, kakla sāpes, samazina temperatūru, bet slimības izraisītājs likvidēts netiek.

Ņemot vēra svīšanu un citus iespējamos šķidruma zudumu veidus, it īpaši bērniem, jālieto pastiprināts šķidruma daudzums - ūdens, dzērveņu morss).

Slimniekam jādzer daudz karstas zāļu un augļu tējas - liepziedu, aveņu, upeņu, mežrožu paaugļu, kas ievērojami atvieglo slimnieka stāvokli. Slimības laikā vēlams pastiprināti lietot C vitamīnu, visieteicamāk ar pārtiku, bet var lietot arī polivitamīnus. Sāpošu kaklu ieteicams skalot ar zāļu tēju vai siltu sālsūdeni, kas novērš baktēriju vairošanos. Tautas medicīnas praksē kā efektīvi imūnsistēmas uzlabotāji sevi pierādījuši arī ķiploki, sīpoli, dzērvenes.

Gripa ir akūta un sevišķi lipīga elpošanas orgānu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu veidā. Visvienkāršāk ar gripu var saslimt, ja kāds slims cilvēks uzšķauda, jo vīruss var izplatīties pat vairāku metru attālumā. Jāatceras, ka gripa vienmēr sākas pēkšņi.

Ķermeņa temperatūra ceļas līdz 38 grādiem un vairāk, cilvēkam kļūst auksti. Sāp galva un acis, «lauž» kaulus. Parasti slimība ilgst 3-7 dienas, bet dažos gadījumos arī ilgāk.

Gripas raksturīgākās pazīmes:

• kaulu laušanas sajūta;

• saaukstēšanās;

• drudzis;

• paaugstināta temperatūra (virs 38°);

• drebuļi;

• galvassāpes;

• slikta pašsajūta;

• sāpes acu ābolos, kaulos, muskuļos;

• rodas sāpes, «kasīšanās» sajūta kaklā;

• sauss, kairinošs klepus;

• ēstgribas trūkums.

Papildus klasiskiem gripas simptomiem, iespējamas:

• iesnas;

• slikta dūša;

• šķidra vēdera izeja.

Kā izsargāties no gripas?

• No gripas zināmā mērā spēj pasargāt pietiekama atpūta un miegs, pilnvērtīgs, vitamīniem bagāts uzturs, labi vēdinātas telpas un svaigs gaiss. Atcerieties, ka pārmērīgi sauss gaiss telpās padara elpceļu gļotādu uzņēmīgu pret vīrusiem.

• Gripas epidēmijas laikā ieteicams izvairīties no sabiedrisku vietu apmeklēšanas un cilvēku pieblīvētām telpām.

• Mazgājiet rokas! Ar gripu var inficēties ne tikai gaisa-pilienu ceļā, bet arī saskaroties ar slimnieka apšķaudītiem priekšmetiem, it sevišķi sabiedriskajās vietās.

• Ģērbieties atbilstoši laika apstākļiem.

• Neaplipiniet citus! Šķaudot un klepojot aizsedziet muti ar kabatlakatiņu.

• Nevediet bērnus ar augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomiem uz bērnudārzu un skolu.

• Gripas profilaksei ieteicams lietot pretvīrusu līdzekļus pēc ģimenes ārsta norādījumiem, kā arī uzturā vairāk lietot C vitamīnu saturošus produktus.

Vairāk par infekciju saslimšanām LIC mājas lapā - www.lic.gov.lv (sadaļa Infekcijas slimības).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu