Kurš ir labāks priekšnieks - sieviete vai vīrietis? (105)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:http://www.flickr.com/photos/smemon/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata, ka priekšnieka dzimumam nav nozīmes, saka Informāciju sagatavoja Arnis Kaktiņš, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS valdes loceklis.

Pētījumu centra SKDS 2012.gada oktobrī veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji biežāk vēlētos strādāt vīriešu nevis sieviešu vadībā. Ja būtu iespēja izvēlēties, tad 32% labāk strādātu darba vietā, kur priekšnieks ir vīrietis, bet tikai 8% par priekšnieci labāk izvēlētos sievieti. Vienlaikus lielākā daļa (56%) uzskata, ka priekšnieka dzimumam nav pilnīgi nekādas nozīmes.

Pētījums atklāj, ka priekšroku vīriešiem dotu gan sievietes, gan vīrieši, turklāt sievietes pat nedaudz biežāk ir atzīmējušas, ka labāk par priekšnieku vēlētos redzēt vīrieti (sievietes: 33%, vīrieši: 30%). Saskaņā ar aptaujas datiem priekšroku sievietei kā vadītājai dotu attiecīgi tikai 9% sieviešu un 7% vīriešu. Savukārt vīrieši nedaudz biežāk kā sievietes ir atzinuši, ka, viņuprāt, priekšnieka dzimumam nav nozīmes (vīrieši: 59%, sievietes: 53%).

Interesanti, ka krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji ievērojami biežāk kā tie, kas ģimenē sarunājas latviešu valodā, par labākiem priekšniekiem uzskata vīriešus. To respondentu īpatsvars, kuri domā, ka labākas priekšnieces ir sievietes, abās valodu grupās ir vienāds (8%).

Tāpat pētījums atklāj, ka tie iedzīvotāji, kuriem ir augstākā izglītība (38%), un kuri ietilpst augstāko ienākumu grupā (41%), biežāk kā vidēji izvēles gadījumā par priekšnieku izvēlētos vīrieti.

Līdzīgu pētījumu sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica arī 2008.gada oktobrī. Salīdzinot toreiz veiktās aptaujas datus ar pašreizējiem, atklājas, ka pēdējo četru gadu laikā ļoti nozīmīgas izmaiņas Latvijas iedzīvotāju vērtējumos nav notikušas. Lai gan kopumā iedzīvotāju vidū vēlme priekšnieka amatā redzēt vīrieti par diviem procentu punktiem ir pieaugusi.

Komentāri (105)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu