Izskan versijas par aizdomās turamo Džohara un Tamerlana motīviem (151)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Policijai intensīvi turpinot vajāt par Bostonas teroraktu sarīkošanu aizdomās turamo Džoharu Carnajevu, joprojām neatbildēts paliek jautājums par brāļu rīcības iespējamiem motīviem, vēsta žurnāls «Time».

Kā liecina izdevuma apkopotā informācija, internetā atrodamas vairākas versijas par brāļu iespējamo motīvu uzbrukumu rīkošanai.

Jau ziņots, ka aizdomas par sprādzienu sarīkošanu Bostonā krīt uz čečenu izcelsmes brāļiem - 26 gadus veco Tamerlanu Carnajevu, kurš slimnīcā miris no apšaudē ar policiju gūtajiem ievainojumiem, kā arī 19 gadus veco Džoharu Carnajevu, kura vajāšana joprojām turpinās.

Tīmeklī atrodamā informācija liecina, ka Tamerlanam tuvi bijuši radikālo islāmistu uzskati.

Pirms pieciem mēnešiem viņš, domājams, tīmekļa videotēkā «YouTube» izveidojis kanālu ar nosaukumu «teroristi». Tajā apskatāmi viena no Dagestānas nemiernieku līderiem - Amira Abududžana - videoieraksti. «YouTube» divus videoierakstus ir izņēmis no vietnes, taču trešajā redzams, kā Abududžans musina uz džihādu. Rokās turot Kalašņikova automātu, nemiernieku līderis saka: «Džihāds ir katra spējīga musulmaņa pienākums.»

Tamerlana izveidotajā «YouTube» kanālā ievietota arī dziesma «Mēs savu dzīvi veltīsim džihādam».

Savukārt kādā interneta vietnē atrodamās ziņas par vecāko brāli Tamerlanu, liecina, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa, jo viņš «tos nesaprot». Viņš studējis inženierzinātnes Masačūsetsas Bunkura kalna kopienas koledžā, taču paņēmis akadēmisko gadu, lai nopietnāk pievērstos boksam, cerot ar laiku piedalīties olimpiskajās spēlēs. Tamerlans Olimpiādē labprātāk startētu zem ASV nekā Krievijas karoga, ja vien nebūtu iespēja pārstāvēt neatkarīgu Čečeniju, teikts vietnē.

Vietnē lasāms, ka Tamerlans esot ļoti reliģiozs un Dievs viņam aizliedzis lietot alkoholu. «Vairs nav nekādu vērtību,» vietnē citēts vecākā brāļa teiktais. «Ļaudis sevi nespēj kontrolēt.»

Vienā no fotogrāfijām, kas ievietotas vietnē, Tamerlans redzams kopā ar kādu blondu sievieti, kas esot viņa itāļu un portugāļu jauktas izcelsmes draudzene, kura arī pārgājusi islāmā.

Savukārt jaunākais brālis, joprojām policijas meklēšanā esošais Džohars no 1999. līdz 2001.gadam apmeklējis skolu Dagestānas Republikā, liecina viņa lapa Krievijas sociālajā tīklā «Vkontakte». Lai gan viņa lapā nojaušams, ka Džohars interesējies par konfliktiem un tēmām, kas tikušas saistītas ar teroristiem, pagaidām nav gūts apliecinājums, ka viņam varētu būt reliģiski vai nacionālistiski motīvi.

Kaut gan viņa lapā sociālajā tīklā «Vkontakte» ievietoti videomateriāli, kuros pausts atbalsts Čečenijas neatkarības idejai, tas neļauj izdarīt secinājumus par Džohara pārliecību, jo Čečenijas neatkarības atbalstītāju vidū ir gan sekulāri noskaņoti aktīvisti, gan islāmisti.

Džohars internetā izteicis atbalstu arī Sīrijas nemierniekiem.

Tikmēr brāļu onkulis Ruslans Carni, kas mīt Merilendā pastāstījis, ka brāļi ASV dzīvojuši aptuveni desmit gadus, bet pirms tam neilgi mituši Krievijas Dagestānas autonomās republikas galvaspilsētā Mahačhalā, bet uzauguši esot Kirgizstānā. Savienotajās valstīs viņi esot ieradušies kā bēgļi.

Savukārt aizdomās turamo tēvs Anzors Carnajevs, kurš joprojām dzīvo Mahačhalā, telefonintervijā aģentūrai AP izteicies, ka jaunākais brālis Džohars esot «īsts eņģelis». Šobrīd viņš studējot medicīnu otrajā kursā. 2011.gadā Masačūsetsas pavalsts Kembridžas municipalitāte jaunākajam no brāļiem Carnajeviem piešķīrusi 2500 dolāru stipendiju.

Komentāri (151)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu