Liepāju apsēduši alņi: sasauc operatīvo dienestu sanāksmi un brīdina iedzīvotājus (140)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Liepājā dažu pēdējo nedēļu laikā fiksēti četri gadījumi, kad pilsētas teritorijā ienākuši aļņi, tādēļ izstrādāts plāns šo meža dzīvnieku atvairīšanai no pilsētas, aģentūru LETA informēja Liepājas domes vides aizsardzības vecākā speciāliste Dace Liepniece.

Aļņu atvairīšanai nolemts izmantot speciālu preparātu, kas satur mežacūku asins plazmu, izsmidzinot to tajās vietās pilsētas pierobežā, kur aļņi mēdz ieklīst pilsētā.

27.maija pievakarē kārtējo reizi pilsētā bija ieklīdis alnis, tādēļ pilsētas domes Vides un veselības daļa nolēma sasaukt operatīvo dienestu sanāksmi, lai lemtu par rīcību šādās situācijās. Līdz šim šie meža dzīvnieki galvenokārt pilsētā ienākuši no dienvidrietumu puses.

Šo speciālo preparātu meža speciālisti mēdz izmantot jaunaudžu aizsargāšanai no pārnadžu postījumiem. Tā radītā smaka ir nepatīkama pārnadžiem, bet cilvēkiem diskomfortu nerada, skaidroja Liepniece.

Līdz šim šāds preparāts aļņu aizbaidīšanai no pilsētas Liepājā nav ticis izmantots - meža zvēri no pilsētas teritorijas līdz šim atvairīti ar aizbaidīšanas metodi. Tomēr, ņemot vērā intensitāti, ar kādu aļņi pēdējā laikā ieklīst pilsētā, bija jāmeklē cits risinājums, skaidroja Liepniece.

Pārsvarā aļņi manīti pludmales un kāpu zonā, kā arī pludmalei tuvākajās ielās, arī ostas teritorijā. Visticamāk, tie ir pērn dzimuši aļņi, ko atraidījusi māte un kas meklē sev jaunu teritoriju.

Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā aļņi Liepājā ir bieži viesi, Liepājas dome izplatījusi brīdinājumu, kurā pašvaldība aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, dzīvniekus nebarot un tiem netuvoties, jo alnis ir meža dzīvnieks un viņa uzvedība ir neprognozējama.

Brīdinājumā norādīts, ka parasti alnis pret cilvēku nav agresīvs, bet, ja to izbiedē vai nokaitina, tas var kļūt agresīvs un neparedzams.

Cilvēkiem, kas pilsētā redzējuši aļņus, lūgums zvanīt uz tālruņa numuru 112.

Komentāri (140)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu