«Latio»: Mājokļu darījumu skaits Rīgā audzis par piektdaļu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mājokļu pirkuma darījumu skaits Rīgā šā gada desmit mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada atbilstošo laika posmu palielinājies par 20,2%, teikts «Latio» jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs.

Dzīvokļu darījumu apjoms desmit mēnešos galvaspilsētā audzis par 19,7%, bet savrupmāju – par 24,1%, liecina «Latio» apkopoto Zemesgrāmatas datu analīze.

Oktobrī Rīgā notikuši 865 dzīvokļu pirkuma darījumi, kas ir augstākais rādītājs kopš nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdes sākuma 2007.gadā. Augot dzīvokļu darījumu skaitam, jauno dzīvokļu īpatsvars kopējā galvaspilsētas dzīvokļu darījumu apjomā būtiski nemainās – ik mēnesi tas ir 10–15% robežās.

«Darījumu skaita stabila palielināšanās pēdējo vairāk nekā divu gadu laikā atspoguļo pircēju aktivitātes pieaugumu visos mājokļu segmentos. Tomēr lielākajā no tiem – sērijveida dzīvokļu tirgū –, neraugoties uz pieaugošo darījumu apjomu, dzīvokļu videjās cenas līmenis saglabājas gandrīz nemainīgs. No vienas puses, tas skaidrojams ar dzīvokļu kopējā piedāvājuma pakāpenisku palielināšanos, ko galvenokārt nodrošināja ar bankām saistītie uzņēmumi, no otras puses, cenu straujāku pieaugumu ierobežo pircēju maksātspēja un joprojām zemie kreditēšanas apjomi. Kopumā straujāku hipotekārās kreditēšanas pieaugumu varētu gaidīt pēc banku īpašumā nonākušo mājokļu pilnīgas pārdošanas,» skaidro «Latio» Vērtēšanas daļas vadītāja Diāna Štāle.

Ik mēnesi nedaudz svārstoties pieauguma vai samazinājuma virzienā, Rīgas tipveida dzīvokļu cenu līmenis pie 600 eiro par kvadrātmetru atzīmes saglabājās gandrīz nemainīgs vairāk nekā divus gadus. 2013.gadā dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena nedaudz auga, tomēr oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi tā šogad pirmo reizi samazinājās un bija 599 eiro.

Kopā šā gada desmit mēnešos Rīgā notikuši gandrīz 8200 mājokļu pirkšanas darījumi. Ap 90% no tiem veido darījumi ar dzīvokļiem, bet pārējie ir privātmāju darījumi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu