Publisko noklausītu telefonsarunu, kurā izskan negaidīta informācija par snaiperiem Kijevā (585)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pete Prodoehl, CC BY-NC-SA 2.0

Videoapmaiņas vietnē «Youtube» publicēts video, kurā ierakstīta Eiropas Savienības augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīnas Eštones un Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta saruna, kuras laikā viņi apspriež to, ka snaiperus, kas Kijevā šāva uz demonstrantiem un drošības struktūru pārstāvjiem, varētu būt algojuši Maidana kustības līderi.

Paets vēlāk apstiprināja sarunas autentiskumu.

Igaunijas ārlietu ministrs sarunas ierakstā spriež par to, ka snaiperi Kijevas centrā šāva gan uz protestētājiem, gan uz miličiem. Viņš arī min mediķi Olgu Bogomoļecu, kas esot apliecinājusi, ka ievainojumi cilvēkiem sadursmēs tika nodarīti ar vienu ieroci. «Cilvēkus abās pusēs nogalināja vieni un tie paši snaiperi,» Paeta teikto sarunā citē laikraksts «Postimees».

Viņš arī norāda, ka bažas rada tas, ka jaunā Ukrainas koalīcija nevēlas noskaidrot, kas patiesībā notika Kijevas centrālajā Neatkarības laukumā, ko vietējie sauc par Maidanu.

«Ļoti lielas bažas rada tas, ka jaunā koalīcija nevēlas izmeklēt, kas tieši notika. Kļūst arvien skaidrāks, ka aiz snaiperiem nestāvēja [gāztais Ukrainas prezidents Viktors] Janukovičs, bet kāds no jaunās koalīcijas,» sarunā ar Eštoni paziņojis Igaunijas ārlietu ministrs, piebilstot, ka gadījumā, ja rūpīga izmeklēšana netiks veikta uzreiz, jaunā valdība diskreditē sevi jau pašos pirmsākumos.

«Domāju, ka mēs vēlamies izmeklēt. Es domāju, ka neesmu to piefiksējusi, tas ir interesanti. Velns parāvis,» reaģēja Eštone.

Paets uzsvēra, ka Ukrainas iedzīvotāji neuzticas Maidana līderiem, jo daudziem politiķiem, kas pievienojas jaunajai koalīcijai ir «netīra pagātne».

Eštone informēja Paetu par tikšanos ar opozīcijas līderiem Kijevas centrā, kuriem viņa teikusi garantēt drošību un parādīt izpratni par notiekošo. Viņa arī esot runājusi ar Bogomoļecu, kurai pateikusies par darbu un ierosinājusi, ka viņa reiz varētu kļūt par Ukrainas veselības ministri.

Portāls RT vēstīja, ka sarunu ierakstījuši un internetā publicējuši Ukrainas specdienestu darbinieki, kas joprojām ir uzticīgi Janukovičam.

Lai gan sākotnēji Paets apliecināja vien to, ka ir runājis ar Eštoni pēc Ukrainas apmeklējuma, bet plašākus komentārus sniegt nevar, vēlāk Igaunijas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka tāda saruna tiešām ir notikusi un ieraksts ir autentisks.

Paeta un Eštones saruna notikusi 26.februārī pēc Igaunijas ārlietu ministra vizītes Ukrainā, kad tikko bija beigušās lielākās sadursmes ielās, informēja ministrija.

«Ir ļoti liela nožēla, ka tāda noklausīšanās vispār ir notikusi. Saruna šodien [trešdien] internetā augšupielādēta ne jau aiz nejaušības,» ministrija citēja Paeta reakciju.

Sadursmēs Kijevā februārī dažu dienu laikā tika nogalināti gandrīz 100 cilvēku, bet vairāki simti tika ievainoti.

Komentāri (585)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu