«Spaisa» pīpmaņu stāsti: Uz galvas telefongrāmata; jau pieredzēta drauga nāve (80)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Tikai sešiem pusaudžiem gadā valsts dod iespējas iziet rehabilitācijas programmu, lai mēģinātu atradināties no «spaisa» lietošanas, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Pusaudžiem Jelgavas slimnīcas «Ģintermuiža» narkoloģijas nodaļā līdztekus rūdītajiem alkoholiķiem atvēlētas divas palātas. Šīs nedēļas vidū tur ārstējās pieci jaunieši - izstīdzējuši četrpadsmitgadnieki, kas ir ziņkārīgi, labprāt sarunājas un stāsta savu pīpēšanas pieredzi.

Viens no jauniešiem slimnīcā jau ir vairākkārt, pēc jaunieša teiktā spriežot, viņa dzīve pamatā paiet kāpņutelpās. «Es atnācu pats, lai neatvestu piespiedu kārtā, gribu visu beigt, apnicis uz «spaisa», nav nekāda kaifa, nav jautrības, esi tāds kā salūzis. Sēdi it kā tev kāds būtu uzlicis telefongrāmatu uz galvas un iesitis ar āmuru, tikai sprandu nav salauzuši. Tāda tā sajūta,» stāsta jaunietis.

Vairums no viņiem savos gados piedzīvojuši to, ko dažs nav piedzīvojis visas savas dzīves laikā. Lielākā daļa no nepilngadīgajiem smēķējuši tieši sintētisko marihuānu, bet dažs jau pamēģinājis arī smagākas narkotikas.

Kāds cits jaunietis stāsta, ka ir pieredzējis drauga nāvi, kurš nomira «spaisa» dēļ - jaunietis, vemjot aizrijies, un nomiris.

«Ģintermuižas» Narkoloģijas nodaļas psiholoģe Agita Soloveiko, kas ikdienā strādā ar jauniešiem, uzskata, ka «spaisa» pīpēšanas galvenais iemesls ir vientulība un vērtību zudums sabiedrībā. Jauniešiem nav, ko darīt, un viņi cenšas apliecināties vienaudžu vidū.

«Nāk gan no labvēlīgām, gan ļoti pārtikušām ģimenēm. Gan no nelabvēlīgām. No nelabvēlīgām it kā var saprast, kāpēc tas tā ir, jo viņam ir smaga bērnība, bet vientuļi ir arī tie, kas nāk no pārtikušām ģimenēm. Arī tiem bērniem faktiski kaut kā pietrūkst, jo vecāki ir aizņemti, viņi nopelna naudu, viņiem bizness ir un viņi aizmirst, ka kaut kur ir arī bērns,» stāsta psiholoģe.

«Ģintermuižas» Narkoloģijas nodaļas vadītājs Genadijs Vihņēvičs norāda, ka pašreiz pieraksti tiek veikti uz 6.oktobri. Lai mazinātu rindas, Veselības ministrija iecerējusi prasīt no rezerves līdzekļiem papildu naudu pusaudžu ārstēšanai.

Komentāri (80)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu