Jauns pavērsiens Ārmstronga dopinga skandālā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

 Izmeklēšanas grupa, kas pēta pasaules riteņbraukšanas galveno personu līdzdalību amerikāņu zvaigznes Lensa Ārmstronga dopinga lietošanas skandālā, ar saviem rezultātiem klajā nāks vien nākamajā gadā.

Brits Braiens Kūksons, kurš pērnā gada septembrī kļuva par Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) jauno prezidentu un solīja pagātnes pārkāpumu atmaskošanu, atklājis, ka trīs cilvēku neatkarīgajai komisijai būs zīmīga loma patieso apstākļu noskaidrošanā.

«Mums nepieciešams sporta veids, uz kuru vecāki var sūtīt savu bērnu un būt droši, ka ar viņa spējām un atdevi būs pietiekoši, lai gūtu panākumus,» izteicies Kūksons. «Tam ir jābūt iespējamam bez nepieciešamības melot, krāpties un apdraudēt savu veselību.»

«Ja kā pārvaldošā federācija nespēsim to panākt, būsim pievīluši mūsu biedrus un visu sporta veidu. Tomēr mēs neizgāzīsimies, mēs gūsim panākumus,» uzsvēris UCI prezidents.

Kūksons pērnajās vēlēšanās pārspēja iepriekšējo UCI prezidentu Petu Makvaidu, kurš federāciju vadīja astoņus gadus. Gan Makveids, gan viņa priekšgājēji nolieguši ASV Antidopinga aģentūras (USADA) apgalvoto, ka federācija piesegusi Ārmstronga pārkāpumus un nav cīnījusies ar dopinga apkarošanu riteņbraukšanas vidē.

Izmeklēšanas komisijas mērķis ir noskaidrot, kā dopinga lietošanas kultūra darbojusies riteņbraukšanā laikā no 1998. līdz 2013.gadam, un apzināt tajā vainojamās personas. Komisija aicina savas karjeras laikā dopingu lietojušos sportistus atzīties un sniegt informāciju apmaiņā pret mīkstinātiem sodiem.

Iepriekšējos gados riteņbraukšanas pasauli bija satriekuši daudzi dopinga skandāli, no kuriem lielākais bijis kādreizējā septiņkārtējā «Tour de France» čempiona Ārmstronga gadījums. Sportists tika atzīts par vainīgu dopinga lietošanā, kā rezultātā Ārmstrongam tika piemērota mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegtie rezultāti. Atklājums, ka viņš visu šo laiku lietojis dopingu, bija šoks pasaules sportā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu