Arī bagātie raud. Filipīnu bijusī pirmā lēdija spiesta atdot nozagto (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Pirmdien tika pasludināts tiesas spriedums, ka astoņas Markosai piederošās gleznas iegūtas par valstij izkrāptu naudu, tāpēc tām jāatdod Filipīnu īpašumā.

Filipīnu valdība otrdien konfiscējusi gleznas no kādreizējās pirmās lēdijas Imeldas Markosas mājokļa, tādējādi cenšoties atgūt Pablo Pikaso, Pola Gogēna, Mikelandželo un citu mākslinieku darbus.

«Gleznas ir konfiscētas, bet mums vēl jāapkopo informācija, kādas un cik daudz to ir,» sacīja valdības pārstāvis Niks Suaress.

Imelda ir bijušā Filipīnu diktatora Ferdinanda Markosa atraitne. Prezidents tika gāzts no amata tautas sacelšanās laikā 1986.gadā, kad viņš aizbēga uz Havaju salām, kur trīs gadus vēlāk nomira. Imelda Markosa, kura pašlaik dzīvo Filipīnu galvaspilsētā Manilā, ir labi pazīstama ar savu lielo kurpju kolekciju, kas ir kļuvusi par viņas ģimenes pārmērību simbolu.

Tiesa likusi pārbaudīt arī citas 85 gadus vecās Markosas mājas un birojus. Viņa tagad ir Filipīnu kongresa locekle.

Tiesas lēmums attiecas uz astoņām gleznām, no kurām pazīstamākās ir kubista Pikaso darbs «Atgāzusies sieviete IV», Mikelandželo «Madonna ar bērnu» un Gogēna klusā daba.

Markosa gatavojas iesniegt apelācijas sūdzību, lai atgūtu konfiscētos mākslas darbus. «Lēmums ir ļoti apšaubāms,» teica viņas advokāts.

Advokāts norādīja, ka gleznas neesot bijušas atsavināmo sarakstā iepriekšējā pret Markosu ierosinātajā tiesas procesā.

Valdība uzskata, ka pirms bēgšanas uz Havaju salām Markosu ģimene izkrāpusi no valsts līdzekļiem aptuveni desmit miljardus ASV dolāru (7,8 miljardus eiro). Tā meklē aptuveni 150 darbus, ko ģimene esot piesavinājusies 20 gadu valdīšanas laikā. To vidū ir Vinsenta van Goga, Rembranta, Pikaso, Kloda Monē un Mikelandželo gleznas.

Imeldas Markosas kurpes - iespaidīgs daudzums, tagad izveidots muzejs:

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu