Ebolas vīruss izraisa histēriju Ziemeļkorejā (41)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Visdrakoniskākie noteikumi cīņai pret Ebolas vīrusu nav pieņemti Rietumāfrikas valstīs, kuras vīruss skāris visvairāk. Pat vīrusa skarto valstu kaimiņi nav spēruši nopietnus soļus cīņai pret vīrusu. Izrādās, ka Ziemeļkoreja ir spērusi visnopietnākos soļus, lai aizsargātu savus pilsoņus no bīstamā vīrusa, kur Ebolas vīruss izraisījis īstu histēriju.

Britu laikraksts «The Guardian» raksta, ka visiem iebraucējiem Ziemeļkorejā ir vairākas nedēļas jāpavada Phenjanas lidostā izveidotajā karantīnā. Tiek uzsvērts, ka šādi Ziemeļkoreja vēl vairāk sevi izolē no ārpasaules, un šāda rīcība pakļauj valsti ekonomiskajam riskam - tas var ietekmēt jau tā trauslo Ziemeļkorejas ekonomiku.

Ziemeļkoreja vairākām tūristu grupām ir liegusi iebraukt valstī. Taču žurnālisti, kuriem izdevies iebraukt valstī, norāda, ka valstī Ebolas vīrusa dēļ sācies ļoti liels haoss un bailes. Bailēs par Ebolas vīrusu, valstī slēgtas vairākas infrastruktūras.

«Šeit ir īstena Ebolas histērija. Cilvēki ir nobijušies,» saka viens no vietējiem iedzīvotājiem. «The Guardian» norāda, ka katru vakaru valsts televīzija pārraida salīdzinoši garus sižetus par Ebolas vīrusu, rādot slimos cilvēkus, sērojošās ģimenes, kā arī mediķus aizsargformās. Tāpat tiek rādīts, ka Ziemeļkoreja ir gatava iespējamai Ebolas vīrusa izplatībai savas valsts teritorijā, rādot speciāli aprīkotās slimnīcas un ārstus.

«Cilvēki iebraucējiem jautā - kas tā ir par slimību. Ziemeļkorejiešiem pašiem nav izpratnes, kas patiesībā ir Ebolas vīruss, un kā tas izpaužas,» atklājis kāds ārzemnieks Phenjanā.

«Es izprotu viņu loģiku, ko viņi pašlaik dara, pat tad, ja tas liekas ekstremāli. Tiesa, viņi paši neapzinās, ka nespēj kontrolēt visu, kas nāk no ārpasaules. Ja kāda slimība nonāks Ziemeļkorejā, tad pat paši drakoniskākie pasākumi nepalīdzēs viņiem aizsargāt savas valsts iedzīvotājus,» norāda Lenkašīras universitātes eksperte Ziemeļkorejas lietās Heizela Smita.

«Ja kāds iebrauktu Ziemeļkorejā ar Ebolas vīrusu, tad viņiem rastos problēmas. Zināms, ka valstī ir ierobežota elektrības padeve, kā arī problēmas ar ūdeni. Līdz ar to rastos problēmas veikt dezinfekciju,» norāda Smita.

Ārvalstu mediji norāda, ka jau 23.oktobrī Ziemeļkorejas varasiestādes aizliedza ieceļot tūristu grupām, kā arī atteica lidojumus no visām Ebolas vīrusa skartajām valstīm.

Arī vietējiem iedzīvotājiem, kas ceļo valsts iekšienē, nākas saskarties ar dažādiem ierobežojumiem, piemēram, lai ieceļotu Phenjanā, iedzīvotājiem nepieciešams uzrādīt veselības izziņu. Visiem diplomātiem un mediju pārstāvjiem, kas ieradušies Ziemeļkorejā pirms karantīnas izsludināšanas, tiks veiktas piespiedu veselības pārbaudes viņu dzīvesvietās.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu