Asociāciju satrauc «Gaismas pils» fasādes astronomiskās tīrīšanas izmaksas (123)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija (LPUAA) ir satraukta par medijos pausto informāciju, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas fasādes tīrīšana izmaksā 80 000 eiro.

Fotogalerijā: No drupām līdz varenai ēkai

Kā norāda LPUAA izpilddirektors Jānis Ozoliņš, asociācija uzskata, ka jau sākot no tehniskā projekta izstrādes posma pareizi plānojot «Gaismas pils» fasādes tīrīšanu, profesionālās uzkopšanas uzņēmumi šo darbu varētu veikt aptuveni desmit reizes lētāk.

Fasādes tīrīšanas pakalpojumu tirgus cena šāda apjoma ēkām ir 0,50 - 1,00 eirp intervālā par kvadrātmetru. Tā kā «Gaismas pils» fasādes platība saskaņā ar medijos pieejamo informāciju ir 15 300 kvadrātmetri, tad tās tīrīšanas izmaksām ir jābūt no 7 650 līdz 15 300 eiro.

«Ja darbu izmaksas ir lielākas, tad rodas jautājums par projekta autoru iecerētā risinājuma efektivitāti un racionalitāti,» norāda Ozoliņš.

Ņemot vērā, ka pašlaik tiek testēta mazgāšanas līdzekļu iedarbība esošajos laika apstākļos, precīzu ēkas fasādes mazgāšanas darbu pabeigšanas termiņu nav iespējams noteikt, taču LPUAA kā uzkopšanas nozares profesionāļus pārstāvoša organizācija norāda uz to, ka ēkas fasādē izmantotajiem materiāliem jābūt kopšanas instrukcijām, kā arī ēkas projektēšanas stadijā bija jābūt izstrādātiem risinājumiem tās ekonomiski efektīvai tīrīšanai.

Fasādes mazgāšanas darbi jāveic pavasarī vai rudenī, taču nekādā gadījumā ziemā, uzsver LPUAA pārstāvis. Ņemot vērā autotransporta plūsmas intensitāti objekta apkārtnē un valstisko nozīmību, «Gaismas pils» fasādi ieteicams mazgāt divas reizes gadā.

Komentāri (123)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu