Aicina princesi Estelli atbrīvot no «karaliskās nastas» (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijas republikāņi aicina Zviedrijas karaliskās ģimenes jaunāko atvasi - trīs gadus veco princesi Estelli - atbrīvot no «karaliskās nastas», vēsta laikraksts «The Local».

Zviedrijas kroņprinceses Viktorijas meita kādreiz nākotnē kļūs par Zviedrijas valdnieci, ja vien nemainīsies valsts iekārta.

Zviedrijas Republikāņu asociācija aicina «atbrīvot Estelli Bernadoti» un visu viņas ģimeni, vienlaikus norādot, ka valsts galvas posteni nevajadzētu mantot, bet dot visiem pilsoņiem vienlīdzīgu iespēju to ieņemt.

«Karaliskās ģimenes pārstāvji acīmredzami bauda labu dzīvi, [...] bet viņi nevar kontrolēt paši savu dzīvi. Tādējādi monarhijas atcelšana ir vienkāršas cilvēcības jautājums,» norāda asociācija.

«Protams, viņi var atteikties no troņa, bet vai reālajā dzīvē tas ir tik vienkārši? Vairums [karaliskās] ģimenes locekļu savai lomai tiek audzināti kopš dzimšanas. Viņi nav pieņēmuši aktīvu izvēli kļūt par sabiedrisku personu, bet gan kopš paša sākuma dzīvo zelta būrī. Karaļnama, mediju un monarhistu izdarītais spiediens uz viņiem ir tik liels, ka viņiem ir nācies pieņemt savu likteni. Un ko šis liktenis nozīmē Estellei Bernadotei?» raksta republikāņi.

Asociācija norāda, ka karaliskās atvases izrādīšana žurnālistiem un sabiedrībai ir pretrunā ar ANO Bērnu tiesību konvenciju, kas nosaka ikviena bērna tiesības uz privātumu.

Mazās princeses stingrā audzināšana liedz viņai kritiskas domāšanas vai brīvas izvēles iespēju, kā arī viņai nav nekādas reliģiskās ticības brīvības, jo «saskaņā ar Zviedrijas konstitūciju un tiešā pretrunā ar Bērnu konvenciju Estellei Bernadotei nav reliģijas brīvības. Viņa ir vienīgais bērns Zviedrijā, kurai ar likumu ir liegtas šīs cilvēktiesības».

Republikāņi iestājas arī par Estelles tiesībām pašai izraudzīties vīru, jo tagadējā kārtība liek viņai laulībām iegūt atļauju no tronī esošā monarha, kā arī no Zviedrijas valdības.

«Patiesībā viņai nav pat atļauts ceļot uz ārzemēm bez valsts valdnieka atļaujas, arī tad, kad viņa būs pieaugusi,» norāda republikāņi.

«Vai viņa tiešām ir jāžēlo? Jā, mēs patiešām tā domājam. Daudzi bērni dzīvo daudz sliktākos apstākļos, bet šajos gadījumos valsts un sabiedrība cenšas palīdzēt. Taču Estelles Bernadotes tiesības visi ignorē. Kuram rūp Estelles Bernadotes brīvība un dzīves izvēle? Karaļnams vēlas viņu izaudzināt par lojālu troņmantnieku. Kopā ar medijiem viņa rada sabiedrības pieprasījumu pēc daļas no viņas dzīves. Tas nevar būt saprātīgs maza bērna audzināšanas modelis. Atteikšanās no monarhijas nav tikai demokrātijas un vienlīdzības jautājums. Tas ir arī jautājums par Estelles Bernadotes brīvību,» raksta Zviedrijas Republikāņu asociācija.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu