Vīķe-Freiberga: Eiropa nevar turpināt pret Krieviju izrādīt laipnību (378)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropai ir jāmostas un jāsaprot, ka nevar turpināt kā līdz šim - svēti ticot, ka būsim laipni un mīlīgi ar krieviem, uzmanīsimies viņus neuztraukt un nepazemot, lai tikai paturētu labās attiecības, šādu viedokli intervijā žurnālam «Ir» paudusi eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

«Iebarosim visu, ko vien prasa - tāda bija Jaltas un Teherānas pieeja [starpvalstu sarunās Otrā pasaules kara laikā]. Tagad grib Krimu - lai ņem! Grib Donbasu - lai ņem! Tādas vēsmas diemžēl joprojām plīvo Eiropā. Bet doma, ka Krieviju var iebarot ar kādu kaimiņu un tad tā liks mieru, ir ļoti naiva un ļoti bīstama. Jo krievi nicina tos, kas pret viņiem ir mīlīgi un naivi, viņi domā, ka tie izrāda vājumu. Rietumnieki to nesaprot,» norādīja eksprezidente.

Vīķe-Freiberga domā, ka Putins ļoti precīzi kalibrē Rietumu vājumu. «Piemēram, sistemātiskie lidojumi gar NATO gaisa telpu Baltijā - iztēlojos, ka viņiem ir precīza karte, cik minūtes un sekundes paiet, kamēr NATO iznīcinātāji spēj pacelties gaisā. Nebrīnītos, ja viņi pat mūsu partnervalstu komandas ir izvērtējuši: kuri reaģē ātrāk, kuri lēnāk. Kalibrēšana notiek ārkārtīgi nopietnā līmenī,» norādīja Vīķe-Freiberga, piebilstot, ka, pateicoties augstām naftas cenām, Krievijai ilgi bijis pietiekami naudas, lai «paceltu savus bruņotos spēkus no nožēlojama stāvokļa līdz ļoti draudīgam spēkam».

Eksprezidente arī vērsa uzmanību, ka, līdzīgi kā islāma ekstrēmisti izaicina pasauli, arī Putina politika izaicina pasauli. «Viņš ir gatavs daudz riskēt, lai daudz iegūtu,» pauda Vīķe-Freiberga.

«Viņš var būt ārkārtīgi šarmants, ja grib, bet viņam patīk arī iebiedēt,» stāstījusi bijusī prezidente. «Putins izmēģina dažādas pieejas un vēro reakciju, čekas treniņš viņam ļoti palīdz. Viena no spiegu kategorijām ir tā sauktie talantu meklētāji - arī krievu specdienestos tādi vērtēja, kurš varētu būt ietekmes aģents vai domu veidotājs, kur katram ir vājie punkti. Šī tradīcija turpinās, Putins savas dotības ir izkopis līdz augstam līmenim. Varas vertikāle viņam ir sakārtota, un situācija tiešām ir bīstama,» piebilda eksprezidente, vēršot uzmanību, ka Krievija ir piekopusi ļoti veiksmīgu politiku, «izmantojot gan burkānus, gan kokus kā mazam ēzelītim, kas jādabū uz priekšu».

«Burkānus dalījusi sevišķi devīgi, un [Eiropā] daudzas valstis nemaz vairs nav jāanektē, piemēram, man grūti iedomāties, kā Kipra varētu īstenot neatkarīgu politiku, ņemot vērā milzīgo atkarību no Krievijas naudas,» uzskata Vīķe-Freiberga.

Komentāri (378)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu