Latvijas šogad 86 tūkstoši studējošo, palielinās ārvalstu studentu skaits (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izglītības un zinātnes ministrijas dati par augstāko izglītību liecina, ka 2014./2015.akadēmiskā gada sākumā Latvijā bija 85 881 studējošais. Vislielākais studējošo īpatsvars - 42% - ir profesionālajās pamatstudiju programmās. Ir palielinājies ārvalstu studentu īpatsvars, - no visiem augstskolās studējošajiem 7% ir ārvalstu studenti, informēja Edīte Olupe, Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļas vad. vietniece.

2014./2015.akadēmiskajā gadā augstskolās un koledžās tika uzņemti 29 112 studējošie, no kuriem 35% uzsāka studijas profesionālajās pamatstudiju programmās, 21% - koledžas studiju programmās un tikpat daudz - akadēmiskā bakalaura studijās. Profesionālā maģistra studijas uzsāka 11% no visiem imatrikulētajiem studentiem, bet akadēmiskā maģistra studijas - 8%. Visbiežāk studenti izvēlējušies studēt sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības, kā arī inženierzinātnes, ražošanu un būvniecību. Doktorantūrā šajā akadēmiskajā gadā studijas uzsākuši 532 studējošie, visbiežāk izvēloties inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības doktorantūras studiju programmas.

Vislielākais studējošo skaits šajā akadēmiskajā gadā pirmo reizi ir Rīgas Tehniskajā universitātē (14452). Citas lielākās valsts augstskolas studējošo skaita ziņā ir Latvijas Universitāte (14020 studenti), Rīgas Stradiņa universitāte (7385 studenti) un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (4480 studenti).

Kaut arī kopējais studējošo skaits, salīdzinot ar 2013./2014.gadu, ir samazinājies, atsevišķās augstskolās vērojams studējošo skaita pieaugums. Vairāk studentu šogad ir Rīgas Stradiņa universitātē, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) un Rēzeknes augstskolā.

Starp privātajām augstskolām vislielākais studējošo skaits ir Biznesa augstskolā «Turība» (4183) un Transporta un sakaru institūtā (2759). Privātajās augstskolās studējošo skaits ir pieaudzis Transporta un sakaru institūtā, Rīgas Juridiskajā augstskolā un Rīgas Ekonomikas augstskolā.

Koledžās augstākās izglītības programmas apgūst 14% no visiem studējošajiem. Vislielākais studējošo skaits ir Latvijas Universitātes P.Stradiņa medicīnas koledžā un Liepājas Jūrniecības koledžā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu