Seile: Uzņemos visu atbildību par svētkos notikušo (167)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ja sekos prasība politisko atbildību materializēt demisijā, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile to pieņems.

«Es uzņemos visu atbildību par situāciju, kas bija dziesmu svētkos. Ja būs prasība politiskajai atbildībai materializēties demisijā, tad es esmu tam gatava. Bet šis nav emocionāls lēmums, un sākumā vēlos runāt ar premjeri,» sacīja Seile.

Patlaban, arī pēc valdības vadītājas Laimdotas Straujumas (V) izteiktā veidokļa, ka Seilei būtu pašai jāpieņem lēmums par palikšanu amatā, Seile vēl nevar pateikt, vai lems par labu demisijai. Lēmumu viņa varētu pieņemt rīt, kad plānota tikšanās ar Straujumu.

«Nav iemesla vilcināties ilgāk,» noteica Seile.

Seile pauda, ka viņa nevar ignorēt publiskajā telpā esošos viedokļus, ka «oficiāli atceltā gājiena laikā cilvēki vienojušies kā tautas frontes laikā, spītējot politiķu muļķīgajiem lēmumiem». «Šis ir nopietns teksts. Tomēr saņemu arī pretējus viedokļus un atbalstu,» sacīja ministre.

«Es negribu būt emocionāla, man žēl, ka šis jautājums pašreiz prevalē pār dziesmu svētku tematiku,» skaidroja Seile.

Runājot par to, kam būtu jāuzņemas atbildība par noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā notikušo, Seile norādīja, ka ir vairāku līmeņu atbildība, uzsverot, ka sākotnēji ir nekavējoši jāizvērtē visas svētku laikā veiktās rīcības. Šim nolūkam izveidota īpaša rīcības komisija. Tāpat ir svarīgi saprast, kas svētku organizēšanā jāmaina ilgtermiņā, uzsvēra Seile.

«Mēs nevaram vainot bērnus, ka viņi ēd par daudz čipšu vai dzer limonādi. Mums ir jārespektē realitāte.»

Seile skaidroja, ka lēmums par svētku gājiena atcelšanu tika pieņemts naktī pēc ģenerālēģinājuma. «Man šī nebija ikdienišķa situācija. Tas skaits bērnu, kuri nebija spējīgi paši pārvietoties, bija ekstrēms,» teica Seile.

Ministre uzsvēra, ka gājiena atcelšana bija vienīgais lēmums, ko varēja pieņemt konkrētajā brīdī, ņemot vērā, ka tobrīd nebija pieejama informācija par bērnu ģībšanas iemesliem.

Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministre neizslēdz, ka saistībā ar problēmām aizvadītajos XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos viņa varētu uzņemties politisko atbildību, atkāpjoties no amata, taču, pirms izlemt šo jautājumu, ministre plāno konsultēties ar valdības vadītāju Straujumu.

Kā Seile šorīt atzina intervijā Latvijas Radio, kopš svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma, kurā bērni masveidā sāka ģībt, ir pagājušas tikai mazliet vairāk nekā 24 stundas. Tomēr viņai ir skaidrs, ka daļa sabiedrības sagaida kādu reakciju. Uz jautājumu, vai saistībā ar notikušo varētu atkāpties no amata, ministre atbildēja, ka vēl nav izlēmusi.

«Ministrs nav privātpersona, kura var pieņemt lēmumus, ignorējot sabiedrības viedokli. Vērojot norises un dzirdot sabiedrības attieksmi par maniem pieņemtajiem lēmumiem, [..] es nedrīkstu ignorēt to,» šorīt Latvijas Radio atzina Seile. Viņa piebilda, ka pirms minētā jautājuma izlemšanas plāno runāt ar valdības vadītāju Straujumu, kura gan patlaban uzturas ārpus Latvijas robežām.

Kā ziņots, sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie dziesmu svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.

Komentāri (167)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu