Bijušie izglītības un zinātnes ministri vērtē Seiles iespējamo demisiju (83)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bijušie izglītības un zinātnes ministri piesardzīgi vērtē esošās ministres Mārītes Seiles iespējamo demisiju, uzsverot, ka sākotnēji nepieciešams izvērtēt notikušā apstākļus.

Kā sarunā ar aģentūru LETA pauda bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, patlaban Seilei nekādā gadījumā nevajadzētu demisionēt, jo šāda rīcība varētu nevis risināt, bet tikai sarežģīt situāciju.

Ķīlis uzsvēra, ka situācija dziesmu svētkos bijusi komplicēta, tādēļ patlaban nav jāpieņem pārsteidzīgi lēmumi, bet gan jāizvērtē situācija, kā arī notikušā apstākļi, un tikai tad, pēc secinājumu veikšanas, jālemj par amata atbrīvošanu.

«Ministres demisija būtu kaitīga, jo no tās neizrietētu problēmjautājumu sakārtošana turpmākajos svētkos,» sacīja Ķīlis. Viņš uzsvēra, ka ministrei jānodrošina sava klātbūtne situācijas izvērtēšanā, kurā būtu jāsecina, vai ministre konkrētajos gadījumos varētu rīkoties citādāk un vai tas būtu bijis labāk.

Ķīlis gan uzsvēra, ka «lielā mērā ministram nav jādemisionē uz karstām pēdām - cilvēki ģībst, arī karavīri parādēs ģībst».

Arī bijusī ministre Ina Druviete izvairīgi vērtēja to, vai Seilei būtu jādemisionē. Druviete gan pauda pilnīgu pārliecību par to, ka atbildību par notikušo Seilei būtu jāuzņemas. Druviete norādīja, ka ir svarīgs ministres rīcību izvērtējums.

Druviete uzskata, ka gājiena atcelšana bija ārkārtas rīkojums, turklāt nevar pilnīgi pateikt, vai tas bijis pareizs.

Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministre neizslēdz, ka saistībā ar problēmām aizvadītajos XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos viņa varētu uzņemties politisko atbildību, atkāpjoties no amata, taču, pirms izlemt šo jautājumu, ministre plāno konsultēties ar valdības vadītāju Laimdotu Straujumu.

Kā Seile šorīt atzina intervijā Latvijas Radio, kopš svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma, kurā bērni masveidā sāka ģībt, ir pagājušas tikai mazliet vairāk nekā 24 stundas. Tomēr viņai ir skaidrs, ka daļa sabiedrības sagaida kādu reakciju. Uz jautājumu, vai saistībā ar notikušo varētu atkāpties no amata, ministre atbildēja, ka vēl nav izlēmusi.

«Ministrs nav privātpersona, kura var pieņemt lēmumus, ignorējot sabiedrības viedokli. Vērojot norises un dzirdot sabiedrības attieksmi par maniem pieņemtajiem lēmumiem, [..] es nedrīkstu ignorēt to,» šorīt Latvijas Radio atzina Seile. Viņa piebilda, ka pirms minētā jautājuma izlemšanas plāno runāt ar valdības vadītāju Straujumu, kura gan patlaban uzturas ārpus Latvijas robežām.

Kā ziņots, sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie dziesmu svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.

Komentāri (83)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu