Par ko parasti nerunā skaļi. Sievietes intīmā higiēna (73)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Par sejas un ķermeņa kopšanu runājam bieži un plaši, bet par intīmo higiēnu nav pieņemts runāt publiski. Tomēr tā ir ļoti aktuāla tēma.

Par tēmas aktualitāti liecina arī plašais intīmās higiēnas līdzekļu piedāvājums no kosmētikas līdzekļu ražotājiem. Veikalos un aptiekās nopērkami gēli, ziepes, putas, dezodoranti, pieniņi, īpašas salvetes un citas preces, kas palīdz cīnīties ar disbakterozi.

Kāpēc intīmai higiēnai nepieciešama tāda uzmanība? Tas tāpēc, lai izvēlētie kosmētikas līdzekļi neizjauktu vai uzturētu dzimumorgānu skābju un sārmu līmeni. Sieviešu dzimumorgānu mikrofloru nosaka dažādi mikroorganismi. Normāli ir, ka šie mikroorganismi sievietes organismā lieliski sadzīvo, bet, ja kādi blakus faktori ietekmē kādu no šiem mikroorganismiem, tas ietekmē visu mikrofloru kopumā.

Skābju-sārmu līmeni var izjaukt dažādi faktori:

medikamenti (antibiotikas, pretapaugļošanās līdzekļi u.c.)
pārtika
pelde hlorētā ūdenī
nepiemērotas apakšveļas izvēle
pārāk pieguļošs apģērbs
dažas saslimšanas (piemēram, cukura diabēts)
menopauze, grūtniecība, laktācija
stress, emocionāli pārdzīvojumi
biksīšu ieliktnīši vai tamponi
menstruācijas
intīmā tuvība

Sieviešu intīmās veselības problēma pastāvējusi vienmēr. Par to publiski sāka runāt sešdesmitajos gados, kad ražotāji sieviešu intīmās veselības problēmu risināšanai uzsāka ražot dažādus intīmās higiēnas līdzekļus. Līdz tam sievietes izmantoja vecmāmiņu receptes - dažādas tējas, augu uzlējums, skābpiena produktus.

Ja tev ir problēmas ar intīmo veselību, tad jāmeklē cēlonis. Tas var būt kas pavisam ikdienišķs un grūti pamanāms - tu izvēlējies citas firmas ražotus biksīšu ieliktnīšus, peldējies baseinā, kura ūdens bija stipri hlorēts vai tev bija emocionāli pārdzīvojumi.

Bieži ir grūti noteikt disbakterozes cēloni, to izdarīt var palīdzēt tavs ginekologs.

Mediķi iesaka vispirms pievērst uzmanību intīmās higiēnas līdzekļus izvēlei - tie nedrīkst saturēt mākslīgas krāsvielas un smaržvielas, kā arī sārmainas ziepes.

Veselīga pārtika, aktīvs dzīvesveids, pietiekams miegs, regulāra intīmā kopšana (pirms un pēc miega) palīdzēs tev būt veselai un laimīgai.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu