Grībauskaite: Lietuva un Izraēla saskaras ar sarežģītiem izaicinājumiem (106)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien ieradusies vizītē Izraēlā un ar šīs valsts prezidentu Reuvenu Rivlinu apspriedusi aktuālākos reģiona drošības un divpusējās sadarbības jautājumus, norādot, ka gan Lietuva, gan Izraēla saskaras ar sarežģītiem izaicinājumiem.

Sarunā skarta pieaugošā spriedze Izraēlas attiecībās ar palestīniešiem, kā arī karš Sīrijā, situācija Austrumukrainā, terorisma draudi, bēgļu krīze Eiropā un Tuvo Austrumu miera process.

Kā izteikusies prezidente, Lietuva, tāpat kā visa starptautiskā sabiedrība, nosoda vardarbības uzliesmojumu reģionā un aicina abas konflikta puses darīt visu iespējamo, lai atsāktu konstruktīvu dialogu un atgrieztos pie miera sarunām.

«Lietuva un Izraēla saskaras ar sarežģītiem izaicinājumiem. Lietuva ļoti labi saprot, ko nozīmē nemieri un militāri draudi reģionā un kādas pūles vajadzīgas mierīgas attīstības nodrošināšanai. Tādēļ jādara viss iespējamais, lai izvairītos no provokācijām un pasargātu mierīgos iedzīvotājus. Agresija un vardarbība nevar būt attaisnojama,» viņa norādījusi.

Grībauskaites un Rivlina apspriesto jautājumu lokā bija arī sarunas par Lietuvas dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā un abu valstu ekonomisko attiecību stiprināšana, īpaši uzņēmējdarbības, inovāciju, kiberdrošības un atjaunojamās enerģētikas jomās.

Sarunā daudz uzmanības veltīts cīņai pret jaunajiem izaicinājumiem. Lietuvu interesē unikālā Izraēlas pieredze kiberdrošības garantēšanā, īpaši valsts sektorā un armijā, gatavojot IT speciālistus drošības jomā. Izraēla ir viena no vadošajām valstīm pasaulē kiberdrošības risinājumu ziņā un otrā pēc ASV pārdoto risinājumu ziņā.

Telavivā Lietuvas prezidente atklās Pasaules lietuviešu ekonomikas forumu, kas pirmo reizi tiek rīkots Izraēlā. Tajā piedalīsies vairāk nekā 100 Izraēlas un Lietuvas uzņēmēju, ekonomikas un ārlietu ministri, pašvaldību mēri, Lietuvas izcelsmes ebreji jeb tā dēvētie ļitvaki un ārvalstu lietuvieši.

Grībauskaite tiksies arī ar Izraēlas lielāko kompāniju vadītājiem un iepazīstinās viņus ar iespējām investēt un attīstīt uzņēmējdarbību Lietuvā.

Viņa atklās arī pasaules ļitvaku forumu, paužot viedokli, ka ebreji, kuru saknes atrodamas Lietuvā, ir labākie Lietuvas publiskās diplomātijas vēstnieki visā pasaulē, kas palīdz Lietuvai iedibināt sakarus ar citām valstīm un aktīvi aicina investēt Lietuvā.

Izraēlā dzīvo aptuveni 200 000 ļitvaku, viņu skaitā ir arī pazīstami valsts darbinieki. Savu priekšteču saistību ar Viļņu uzsver arī tagadējais Izraēlas prezidents.

Izraēlā Grībauskaite uzturēsies līdz trešdienai un apmeklēs arī palestīniešu teritorijas. Viņai plānotas tikšanās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu.

Komentāri (106)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu