Ar katru gadu Drošības policijas redzeslokā nonāk arvien vairāk radikālu musulmaņu (87)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas musulmaņu kopiena ir vērtējama kā mērena un lielākā daļa no tās ir pilnībā integrējusies sabiedrībā, tomēr ar katru gadu Drošības policijas (DP) redzeslokā nonāk arvien vairāk radikālu musulmaņu, kuri, piemēram, uztur kontaktus ar radikālajiem islāmistiem, šorīt LNT sacīja Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Arī bēgļu, lielākā daļa no kuriem būs musulmaņi, uzņemšana Latvijā rada riska faktorus, atzīmēja Mežviets, norādot, ka nevar izslēgt, ka līdz ar bēgļiem Latvijā nonāk ar teroristiem saistīti cilvēki. Tāpat nevar izslēgt, ka iebraucēji, sastopoties ar negatīvu attieksmi no vietējās sabiedrības, var noslēgties un radikalizēties. Treškārt, bēgļu ierašanās veicina vietējo labējo radikālismu, kas jau vērojams arī Latvijā, kur publiskajā telpā redzamas diskusijas, kas balansē uz likuma pārkāpšanas robežas.

Mežviets atzina, ka vairāki cilvēki no Latvijas islāma kopienas uzturas teroristiskās organizācijas «Islāma valsts» kontrolētajā teritorijā. DP vadītājs stāstīja, ka drošības iestādes pa laikam iegūst informāciju par cilvēkiem, kuri vēlas nokļūt «Islāma valstī». Neļaut viņiem aizbraukt DP nevar, jo nevar ierobežot cilvēku tiesības uz brīvu ceļošanu, bet viņus tiekot mēģināts uzrunāt un šādā veidā atrunāt no attiecīgu soļu speršanas.

Cilvēki, kas pabijuši «Islāma valstī», rada vairāku veidu riskus, piemēram, ir iespējams, ka viņi tiek apmācīti teroristu treniņnometnēs, kur apgūst teroristiskās metodes, kuras var izmantot arī vēlāk, atgriežoties Latvijā. Tāpat šie cilvēki var radikalizēties un pēc tam mēģināt radikalizēt vietējos musulmaņus. Tāpat iespējams, ka šie cilvēki, atgriezušies Eiropā, veidos teroristu atbalsta punktus, loģistikas tīklus u.tml.

Savukārt vērtējot Krievijas iesaisti Sīrijas konfliktā, Mežviets pauda viedokli, ka Krievija šādi ir paaugstinājusi draudu līmeni pati sev, jo ir pievērsusi sev «Islāma valsts» uzmanību, kas var mēģināt īstenot pret Krieviju vai tās pilsoņiem terora aktus.

Komentāri (87)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu