Cīņa pret «Islāma valsti» - novēlota? (211)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Cīņa pret teroristisko organizāciju «Daesh» («Islāma valsts») ir nedaudz iekavēta, jo tas ir jauna tipa drauds, taču Rīgā bāzētais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs palīdzēs rast «zāles pret šo slimību», aģentūrai LETA sacīja bijušais Latvijas aizsardzības un ārlietu ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Politiķis skaidroja, ka faktiski jebkura valsts ir nedaudz iekavējusi cīņu pret «Islāma valsti», ņemot vērā tās izmantotās tehnikas un tehnoloģijas, taču vēl ir iespējams atgūt iekavēto, tālredzīgi izmantojot NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru.

«Tieši tāpēc esmu priecīgs, ka, par spīti opozīcijai, mums izdevās radīt šo centru, un jāsaka, ka labāk vēlāk nekā nekad,» sprieda Pabriks, norādot, ka Latvijā veidotais centrs spēs pilnveidot NATO, Eiropas Savienības (ES) un ASV komunikāciju.

«Centrs mums palīdzēs labāk izprast to, kas mūs apdraud. Mēs sapratīsim, kas šī īsti ir par slimību, un spēsim rast labākās zāles pret to,» uzskata politiķis.

LETA jau vēstīja, ka NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pētījuma prezentācijā par teroristiskās organizācijas «Islāma valsts» komunikācijas stratēģiju centra pārstāvis Rafals Žgriževičs sacīja, ka teroristu organizācijas «Islāma valsts» rindās esošie cilvēki bieži vien ir arī no tā sauktās Rietumu pasaules, līdz ar to viņi lieliski izprot mūsu vājības un spēj uzrunāt mūsu sabiedrības vairākās valodās un veidos.

Viņš arī norādīja, ka tā sauktā kalifāta pasludināšana un «Islāma valsts» līdera uzrunas laika gaitā spējušas pievērst vairāku valstu uzmanību teroristiskajai organizācijai. Tāpat norādīts, ka «Islāma valsts» izmanto radikālāko reliģijas interpretāciju savā komunikācijā. «Viņi saprot, kā uzrunāt mūsu sabiedrības, kā arī spēj runāt mūsu valodās. «Islāma valsts» nav tikai Irākā un Sīrijā, teroristu organizācijas atbalstītāji ir vairākās valstīs visā pasaulē,» viņš sacīja, piebilstot, ka «Islāma valsts» ir propagandas struktūras, kuras darbojas lokālā un globālā mērogā.

Turpinot par propagandu, viņš norādīja, ka katrai provincei, kas atrodas «Islāma valsts» pakļautībā, ir sava mediju struktūra. Tā, piemēram, Irākā esot deviņi dažādi mediji ar savu logo, lai iedzīvotāji labāk izprastu, no kura reģiona nāk ziņas. Tikmēr Lībijā tie esot trīs.

«Teroristi analizē sabiedrību un tad tai pielāgo nepieciešamo un vēlamo informāciju. Savā propagandā viņi neuzrunā cilvēkus, aicinot - «nāciet!», bet gan - «nāciet, celsim kalifātu kopā!»,» sacīja eksperts.

Žgriževičs arī vērsa uzmanību, ka būtu nepieciešams izvairīties no apzīmējuma «Islāma valsts», jo tieši tas ir viņu mērķis - lai visa pasaule to uztvertu kā valsti. Tomēr vairākās valstīs teroristu organizāciju apzīmē dažādos vārdos un apzīmējumos, tādēļ būtu nepieciešama vienotāka rīcība un komunikācija.

Jau vēstīts, ka «Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14.novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Komentāri (211)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu