JRT ar iestudējumu «Rīga. Urbānie mīti» debitēs Joņevs un Lācis (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē 9.maijā pirmizrādi piedzīvos nostāsti par Rīgu iestudējumā «Rīga. Urbānie mīti», kuru autors ir rakstnieks Jānis Joņevs, izrādes režisors un mākslinieks - Mārcis Lācis.

Nostāstus par Rīgu var saukt dažādi - modernā folklora, urbānās leģendas, spoku stāsti vai absolūtas muļķības. Tomēr skaidrs, ka Rīgai ir otra, tumšā puse. Tramvajā brauc mironis, Iļģuciemā ir savs velns, zem Centrāltirgus lepni dzīvo milzu žurkas, informēja JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Bināne.

Joņevs klāstīja, ka jau sen interesējies par spoku un tamlīdzīgiem stāstiem. «Gribēju saprast, kas tur ir apakšā. Bailes, garlaicība, spoki. Dažkārt radās iespaids, ka šāda veida mīti ir mirstošs žanrs. Tad nāca Lācis ar ideju par šo izrādi, un spoki atkal bija dzīvi. Mums bija svarīgi, lai izrāde nebūtu tīra fikcija. Katra stāsta avots ir autentiskā Rīga - kāds notikums, artefakts, reāli dzirdēta leģenda vai bauma,» stāstīja rakstnieks, piebilstot, ka no kādiem 20 stāstiem izrādē palika deviņi.

Iestudējuma komponists ir Toms Auniņš, kustību konsultante - Katrīna Albuže, gaismu mākslinieks - Lauris Johansons. Izrādē piedalās aktieri Liena Šmukste, Ivars Krasts, Edgars Samītis un Reinis Boters.

Rakstnieks Joņevs ir dzimis un audzis Jelgavā, bet jau 18 gadus dzīvo Rīgā. Viņš studējis Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA), kur ieguvis bakalaura un maģistra grādu. Pašlaik viņš strādā reklāmas aģentūrā par tekstu autoru. Joņeva pirmais romāns «Jelgava 94», kas klajā nāca 2013.gadā, guvis lielu lasītāju un kritiķu atzinību un saņēmis Eiropas Savienības literatūras balvu.

Savukārt režisors Lācis ieguvis bakalaura grādu LKA dramatiskā un leļļu teātra aktiera specialitātē, kā arī maģistra grādu režijā. No 2005.gada līdz 2008.gadam viņš darbojies leļļu teātra apvienībā pieaugušajiem «Umka.lv», kas nodarbojās ar dažādu muzikālu, vizuālu un teatrālu mākslas darbu radīšanu un izrādīšanu. Par LKA diplomdarba izrādi «Novakars: kopsavilkums» Latvijas Nacionālajā teātrī Lācis saņēmis «Spēlmaņu nakts 2010» balvu «Gada spilgtākā debija». Viņš iestudējis izrādes arī «Dirty Deal Teatro» un Liepājas teātrī. Sadarbībā ar Joņevu Lācis iestudējis izrādi «Bārdas», kas pērn bija skatāma «Dirty Deal Teatro».

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu