Kā uzveikt eksāmenu stresu? Praktiski ieteikumi skolēnam (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Trakais eksāmenu laiks klāt. Jebkuram zināms, ka eksāmeni ir negulētas naktis, uztraukumi un bailes.

Pat tad, ja esi mācījies cītīgi visu gadu, eksāmenu stress var traucēt parādīt lieliskās zināšanas. Labā ziņa ir tā, ka eksāmenus skolā kārto visi un izdzīvo. Protams, tas ir satraucoši, bet, visticamāk, šis nebūs tavs pēdējais eksāmens, tāpēc ieteicams mācīties ne tikai mācību vielu, bet arī to, kā uzveikt eksāmenu stresu.

Jau krietni pirms eksāmena ir vēlams skaidri saprast scenārijus - kas labs vai slikts notiks, ja eksāmenu nokārtosi spīdoši vai nokārtosi ne tik labi. Ko tu darīsi vienā vai otrā situācijā, kā tas izmainīs tavu dzīvi, turpmākos lēmumus un rīcību. Par to nav vērts uztraukties eksāmenu priekšvakarā, tas neko labu nedos.

Esam sagatavojuši dažus ieteikumus, kā tu sev vari palīdzēt eksāmenu laikā.

Pirms eksāmena sabalansē mācības ar atpūtu

Eksāmens ir pārbaudījums ne tikai zināšanām, bet arī tavām spējām koncentrēties un pārvarēt stresu. Necenties pēdējās dienās pirms eksāmena apgūt jaunas zināšanas, labāk atkārtot to, kas jau apgūts mācību laikā. Atceries, ka pirms eksāmena nepieciešams pilnvērtīgs astoņu stundu miegs. Atpūties ķermenis un prāts būs vislabākais palīgs eksāmenā.

Mācoties eksāmenam, sadali laiku visai mācību vielai un atvēlētajam laikam vienmērīgi. Pēc stundu ilgas mācīšanās vajadzīgs vismaz 10 minūšu pārtraukums.

Nevelti visu laiku tikai mācībām, tas ļoti nogurdina. Atrodi laiku arī citām nodarbēm, lai aizmirstu par eksāmenu.

Neceri, pēdējā dienā visu nevar paspēt

Nepārspīlē ar mācībām, pēdējā dienā neko nesagrābsi, muļķīgi būtu censties apgūt to, ko neesi darījis skolas laikā, par vēlu! Protams, atkārto mācības, bet nepārcenties. Neaizmirsti ēst pilnvērtīgas maltītes gan dienās pirms eksāmena, gan eksāmena rītā.

Ja tev ir kādi talismani, apģērbs, kurš nes veiksmi, sagatavo to laicīgi, tas tevi nomierinās.

Ļoti ieteicamas ir fiziskas aktivitātes, kuras pirms eksāmena nomierina palīdz justies labāk, atvēli tām laiku.

Psiholoģiskā sagatavošanās eksāmenam

Vislielāko ļaunumu sev vari nodarīt salīdzinot. Ja tavā klasē kādam ir labāki rezultāti, lai tā būtu. Nesalīdzini sevi ar citiem, tas neko nedos gatavošanās laikā un tevi iedzīs vēl lielākā stresā un uztraukumos. Centies izdarīt labāko, ko vari – mācies, atkārto tēmas, lūdz palīdzību un konsultācijas cilvēkiem, kuri var sniegt palīdzību. Centies tik labi, cik vien spēj, jo tu vari sacensties tikai pats ar sevi, tikai šai sacensībai ir vērtība.

Pirms eksāmena nedomā sliktas domas par to, kā tev neveiksies un neizdosies. Labāk domā pozitīvi, vizualizē savu veiksmi. Šādas domas un emocijas tev palīdzēs daudz labāk.

Kā uzveikt stresu

Neuzskati eksāmenu par ko neiedomājami svarīgu un vienreizēju. Eksāmens ir tikai eksāmens. Dzīvē ir daudz eksāmenu un citu situāciju, kuras pārbauda zināšanas, prasmes un spējas uzveikt stresu.

Pirms eksāmena arī nav ieteicams atcerēties citas līdzīgas situācijas, kurās tev neveicās sevišķi labi. Tas tev nepalīdzēs šoreiz gūt labākus rezultātus. Ja tu spēj ar vēsu prātu izanalizēt iepriekšējo pieredzi un saprast, ko mainīt un uzlabot, tad dari to. Ja spēj tikai gūt satraucošas emocijas un domas, ka atkal nekas labs nesanāks, tad labāk nesāc atcerēties.

Stresa mazināšanai gan nevajadzētu sākt dzert dažādus nomierinošus medikamentus vai uzmundrinošus dzērienus, tā vietā labāk ievēro šos ieteikumus:

  • Pirms eksāmena labi izgulies
  • Iepriekšējā vakarā vari veikt nelielas distances skrējienu vai peldi, tas palīdzēs atvairīt satrauktās domas.
  • Paēd veselīgas vakariņas un rītā pirms eksāmena atvēli laiku sātīgām brokastīm
  • Pirms eksāmena vari apēst nedaudz tumšās šokolādes
  • Veic elpošanas vingrojumus, tas nomierina
  • Vecāki vēl tev tikai labu un uztraucas ne mazāk par tevi, bet saki vecākiem, ja viņi izturas pārāk aizgādnieciski vai viņu uztraukums liek tev nervozēt.
  • Atceries, ka šis ir tikai viens no daudzajiem eksāmeniem dzīvē.
Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu