Sveicam ar jaunā mācību gada uzsākšanu! (160)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kā jau ik gadu Latvijas izglītības iestādēs sākas jaunais mācību gads, kad tūkstošiem bērnu un jauniešu pēc vasaras brīvlaika vai pirmo reizi mūžā ar ziediem rokās dodas uz bērnudārziem, skolām un augstskolām. Portāls « Apollo» sveic visus skolēnus, studentus, mācībspēkus un vecākus Zinību dienā un novēl veiksmi, izturību un sekmes jaunajā mācību cēlienā!

Ministru prezidents Māris Kučinskis savā 1.septembra apsveikuma runā uzsver, ka:

«Šis ir laiks, kas saistās ar jauniem plāniem, ambīcijām, iecerēm un cerībām. Verot vaļā skolas durvis, sākam jaunu apņemšanos realizēšanu. Turklāt jauna darba cikls sākas ne tikai skolēniem, bet arī viņu vecākiem.

Latvijai nav dārgu derīgo izrakteņu, kurus vēlas nopirkt teju visa pasaule. Tāpat mēs neesam daudzu desmitu miljonu nācija, kas, balstoties uz lielo cilvēku skaitu, varētu ražot lētu masveida produkciju. Tas nozīmē, ka

Latvijai ir nepieciešami gudri cilvēki, kuri spēj radīt dārgus un starptautiskajā tirgū konkurētspējīgus produktus. Lai to panāktu, mums ir vajadzīga kvalitatīva izglītība un audzēkņi, kuri grib to apgūt.

Gaidot jauno mācību gadu, Latvijā ir sākta vērienīga izglītības sistēmas reforma. Sākoties mācību gadam, ir sakārtota atalgojuma sistēma pedagogiem, bet turpmākajos pāris gados tiks atrisināts arī skolu optimizācijas un izglītības kvalitātes uzlabošanas jautājums. Tas viss tiek darīts ar vienu mērķi - panākt, lai nodokļu maksātāju nauda tiktu izmantota iespējami efektīvāk, un ieguvēji būtu mūsu bērni.

Iedzīvotāji Latvijā vēlas palielināt savu dzīves kvalitātes līmeni, turklāt neaizbraucot no savas valsts. Mēs visi gribam, lai rītdiena mūs sagaidītu ar jaunu perspektīvu. Lai tas būtu iespējams, šodien ir daudz jāmācās un daudz arī jāiegulda izglītībā.

Skolēni, vecāki, studenti un pasniedzēji - man ir liels gods sveikt jūs Zinību dienā!»

Jaunā mācību gada un semestru sākuma un beigu laiki

Mācību gads sākas 2016. gada 1. septembrī. 1.–8. klases un 10.–11. klases izglītojamiem mācību gads beidzas 2017. gada 31. maijā.

9. klases izglītojamiem mācības beidzas 12. maijā, bet mācību gads beidzas 9. jūnijā.

12. klases izglītojamiem mācības beidzas 12. maijā, bet mācību gads beidzas 16. jūnijā.

9. un 12. klases izglītojamiem, kuri atbrīvoti no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem, mācību gads beidzas 31. maijā.

Pirmais semestris ilgst no 1. septembra līdz 21. decembrim.

Otrais semestris ilgst:

  • 1.–8. klases un 10.–11. klases izglītojamiem – no 5. janvāra līdz gada 31. maijam.
  • 9. klases izglītojamiem – no 5. janvāra līdz 9. jūnijam.
  • 12. klases izglītojamiem – no 5. janvāra līdz 16. jūnijam.

Rudens brīvdienas no 24. oktobra līdz 28. oktobrim.

Ziemas brīvdienas no 22. decembra līdz 4. janvārim.

Pavasara brīvdienas 1.–11. klases izglītojamiem – no 13. marta līdz 17. martam.

Pavasara brīvdienas 12. klases izglītojamiem no 20. marta līdz 24. martam.

Vasaras brīvdienas 1.–8. klases un 10.–11. klases izglītojamiem – no 1. jūnija līdz 31. augustam.

Pirmklasniekiem un viņu vecākiem bezmaksas braucieni

Turpinot pērn aizsākto tradīciju, arī šogad pilnsabiedrība «Rīgas mikroautobusu satiksme» (RMS), 1.septembrī Rīgas 1. klašu skolniekiem un viņu vecākiem ir sarūpējusi īpašu pārsteigumu - bezmaksas braucienus minibusos, lai nokļūtu uz skolu un atpakaļ mājās.

1.septembrī bez maksas minibusos varēs braukt gan 1. klases skolnieks, gan vecāks, kurš pavadīs mazo pirmklasnieku uz skolu un mājām. Lai nerastos pārpratumi, lūgums vecākiem paņemt līdzi bērna dzimšanas apliecību un savu pasi vai ID karti, kas būs jāuzrāda minibusa vadītājam.

Drošība – pirmajā vietā

Rīgas pašvaldības policija aicina vecākus pārrunāt ar savām atvasēm drošības jautājumus, īpaši to, kā ir jāuzvedas uz ceļa. Policijas pieredze liecina, ka vasaras laikā bērni bieži atradinās no intensīvas satiksmes un mēdz skriet pāri ielai, nepaskatoties ne uz vienu pusi. Tāpat augusta beigās bērni satiekas ar pagalma biedriem un nododas dažādām rotaļām, tostarp mēdz būt gadījumi, kad bērni ar bumbu spēlējas tuvu braucamajai daļai.

Tāpat policija aicina autovadītājus būt vērīgiem, braucot pa pilsētu, jo arī autovadītāji nereti vasaras laikā pierod pie tā, ka pie mācību iestādēm šajā periodā nav ātrumu ierobežojošās zīmes. Policija atgādina, ka pie dažām Rīgas skolām ātruma ierobežojumi atkal ir spēkā, bet līdz 1.septembrim ātruma ierobežojumi, kas liegs braukt ātrāk par 30 km/h, būs spēkā pie visām mācību iestādēm.

Rīgas pašvaldības policija jau no 24.augusta strādā īpašā režīmā. Policisti uzrauga populārākās bērnu pulcēšanās vietas, mācību iestāžu tuvumā esošās teritorijas un citas vietas. Tāpat policisti gatavojas darbam pie mācību iestādēm un interešu izglītības iestādēm, sākoties jaunajam mācību gadam. Kopumā visa mācību gada garumā policisti dežūrēs pie 115 Rīgas skolām, 12 interešu izglītības iestādēm, 7 sporta skolām, kā arī 9 mūzikas un mākslas skolām. Savukārt pastiprinātā režīmā Rīgas pašvaldības policija turpinās strādāt līdz šā gada 4.septembrim.

Ko darīt Zinību dienā?

Apmeklē Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju!

Sveicot skolēnus jaunajā mācību gadā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs 1.septembrī aicina skolēnus apmeklēt muzeja pamatekspozīciju un muzeja filiāli «Farmācija muzejs» bez maksas.

Medicīnas vēstures muzejs 1.septembrī apmeklētājiem atvērts no plkst.11.00 līdz 19.00.

Zinību dienas svētki Spīķeru kvartālā

1.septembrī skolēni un studenti aicināti apmeklēt lielākos un aizraujošākos Zinību dienas svētkus Rīgā, Spīķeru kvartālā, lai kopīgi nosvinētu jaunā mācību gada sākumu. Pasākuma apmeklētāji varēs radoši darboties dažādās darbnīcās, piedalīties aizraujošās aktivitātēs, kā arī novērtēt jauno mūzikas grupu sniegumu un svētku noslēgumā uzgavilēt populārām un iemīļotām pašmāju grupām - «Rīgas Modes», «Triānas Parks», «Olas». Pasākumu vadīs neatkārtojamais Rīgas bebrs. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Zinību dienas svētkos no plkst. 15.00 līdz plkst. 20.00 ikviens būs aicināts piedalīties un izpausties radoši dažādās darbnīcās. Apmeklētāji varēs izveidot savu īpašo jaunā mācību gada nozīmīti, ko stiprināt pie apģērba vai skolas somas. Tāpat skolēniem būs iespēja pašiem izveidot draudzības aproces gan sev, gan draugiem. Domāt zaļi un saaudzēt dabu un vidi rosinās «Homo ecos:» darbnīca, kurā būs iespēja apgūt kā no dažādam vecām mantām, vai lietām, ko parasti izmetam atkritumos, var uztaisīt jaunas, skaistas un ikdienā noderīgas lietas. Izpaust savu fantāziju un veidot dažādus dekoratīvus priekšmetus aicinās hama pērlīšu darbnīcā.

Par jautrību un atjautību svētkos gādās galda spēles un lielformāta spēles sadarbībā ar «Lielās spēles», kas tematiski balstītas uz klasisko un visiem labi zināmo galda spēļu motīviem, kā arī iemīļotu un populāru multiplikāciju un pasaku motīviem.

Zinību dienas svētkos darbosies arī tematiskais svētku foto stūrītis, kurā skolēni un studenti varēs iemūžināt savas Zinību dienas emocijas profesionāla fotogrāfa vadībā.

No plkst. 15.30 līdz plkst. 19.00 uz svētku skatuves kāps jaunās grupas un izpildītāji. Svētku izskaņā, no plkst. 19.00 līdz plkst. 22.00 skolēni un studenti aicināti uz neaizmirstamu, aktīvu un atraktīvu svētku koncertu, piedaloties iemīļotajām grupām «Rīgas Modes», «Triānas Parks», kā arī «Olas».

Apmeklētāji laipni gaidīti uz Zinību dienas svētkiem Spīķeru kvartāla laukumā 1.septembrī, Maskavas ielā 8. Pasākuma norises laiks no plkst. 15.00 līdz plkst. 22.00. Ieeja bez maksas.

Zinību dienas svinības «Lido»

1.septembrī Atpūtas centrs LIDO (Krasta ielā 76, Rīgā) ielūdz skolēnus un viņu vecākus uz brīnumiem bagātām Zinību dienas svinībām. Visas dienas garumā skolēnus priecēs «Laboratorium» Zinātnes teātris ar krāšņām zinātniskajām izrādēm. Ģimenes dārzā būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā, baudīt koncertprogrammu ar grupu «Rock'n'berries», teātra «Zīļuks» performanci, Džudo kluba paraugdemonstrējumus un citas aktivitātes.

«Jauno mācību gadu uzsākot, aicinām ikvienu izjust zinātnisko atklājumu prieku un gūt iedvesmu tālākiem panākumiem mācībās. Zinātniskais teātris ļaus ieraudzīt zinātni citādāk, skolēni varēs bez maksas apmeklēt radošās darbnīcas un baudīt muzikālos pārsteigumus. Sākumskolas vecuma bērniem esam parūpējušies par noderīgu dāvanu, kas ne tikai palīdzēs skolas gaitās, bet atgādinās par vienkāršiem un pārbaudītiem trikiem veselīgai un gudrai ikdienai,» uz Zinību dienas svinībām aicina Atpūtas centra direktore Antra Bergmane.

«Laboratorium» Zinātnes teātris aizraujošā veidā demonstrēs zinātnes eksperimentus, kas ļaus bērniem iemācīties ko jaunu par dabu un fiziku. Tāpat Zinību dienā skolēnus izklaidēs pasaku tēli un ielu teātra performance «Burtu jaunieši». Radošajā darbnīcā skolēni varēs uztaisīt savu īpašo mācību grāmatu grāmatzīmi. Jautru atmosfēru palīdzēs radīt grupa «Rock'n'berries», kā arī mūziķi Aivars Birzmalis un Jānis Misiņš.

Īpašu sveicienu, jauno mācību gadu uzsākot, no LIDO saņems ikviens 1.-4.klašu skolēns.

LIDO Atpūtas centra 1.septembra programma:

- 11.00 - 13.00 Teātra «Zīļuks» izklaides programma, kurā ikviens varēs iesaistītes «Burtu jauniešu» ielu teātra performancē

- 11.00 - 11.30 Pasaku tēlu izklaides programma

- 12.00 - 12.40 «Laboratorium» Zinātnes teātris ar aizraujošu fizikas un ķīmijas eksperimentu programmu

- 13.00 - 14.00 Džudo kluba paraugdemonstrējumi

- 14.00 - 14.30 Pasaku tēlu izklaides programma

- 14.30 - 15.00 Koncertē duets Aivars Birzmalis un Jānis Misiņš

- 13.00 - 16.00 Radošā darbnīca «Grāmatzīme»

- 15.00 - 15.40 «Laboratorium» Zinātnes teātris ar aizraujošu fizikas un ķīmijas eksperimentu programmu

- 16.00 - 17.00 Īpašie viesi enerģiskā grupa «Rock'n'berries» ar pasaules hitiem un galvenokārt rock’n’roll klasiku

Komentāri (160)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu