Padarīt Ameriku atkal baltu: ASV pieaug naida noziegumu skaits (175)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrick Feller, CC BY-SA 2.0

Pēc republikāņu kandidāta un skandalozo izteicienu meistara Donalda Trampa uzvaras pagājušās nedēļas ASV prezidenta vēlēšanās par realitāti kļuvušas iepriekš izskanējušās bažas, ka šāds vēlēšanu iznākums varētu izraisīt netolerances un naida noziegumu skaita pieaugumu, un incidentu skaits turpina palielināties katru dienu, raksta ASV medijs CNN.

Saskaņā ar ASV pilsoņtiesību aizstāvju organizācijas «Southern Poverty Law Center» (SPLC) apkopoto informāciju, kopš 8.novembra vēlēšanām ASV reģistrēti vairāk nekā 300 naida kurināšanas un iebiedēšanas gadījumi.

«Incidenti notiek visur – skolās, darba vietās, uz ielām,» norāda SPLC prezidents Ričards Koens.

Tramps jau savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā regulāri tika kritizēts par ksenofobijas un islāmofobijas veicināšanu ar saviem izteikumiem. Pēc Trampa uzvaras vēlēšanās arvien vairāk cilvēku sākuši izmantot Trampa iepriekšējos izteikumus, lai attaisnotu naida noziegumu veikšanu.

Nedēļas laikā kopš vēlēšanām ASV ir pieredzējušas virkni neglītu incidentu ar rasistisku, antisemītisku un Trampu atbalstošu grafiti parādīšanos, kā arī pret musulmaņiem vērstiem draudiem.

Arī pats Tramps jau paspējis paziņot, ka viņu skumdina atsevišķu viņa atbalstītāju rīcība, vēršoties pret minoritātēm.

«Ja tas palīdzēs, es to pateikšu un es to pateikšu to tieši kamerās: Izbeidziet!,» naida izpausmju pieņemšanos spēkā Tramps komentēja svētdien televīzijas kanālā CBS pārraidītajā intervijā raidījumam «60 minutes».

Tiesa, naidpilnos incidentos iesaistīti ne tikai Trampa atbalstītāji, bet arī viņa pretinieki.

Piemēram, Čikāgā kāds vīrietis, kliedzot «Tu balsoji par Trampu!» piekāvis kādu citu vīrieti, savukārt Konektikutā divi vīrieši arestēti par uzbrukumu Trampa atbalstītājam.

Šādi incidenti tiek reģistrēti visā valstī.

«Padarīt Ameriku atkal baltu»

Ņujorkas štata mazpilsētā Velsvilā uz sienas pilsētas stadionā nesen nezināmi cilvēki uzzīmējuši  svastiku un uzrakstījuši «Padarīt Ameriku atkal baltu» («Make America white again»), tādējādi atsaucoties uz Trampa priekšvēlēšanu solījumu «Padarīt Ameriku atkal diženu» («Make America great again»).

Lai arī šis grafiti ātri vien tika aizkrāsots, Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo paziņojis, ka šo incidentu izmeklēs Ņujorkas štata policija un štat Cilvēktiesību aģentūra.

«Ņujorka neizrādīs nekādu iecietību pret fanātismu, bailēm un naidu, un tiem, kas cenšas graut pamatvērtības, uz kurām balstīts šis štats un valsts,»  Velsvilas naida grafiti komentēja štata gubernators.

Svastika un «Tramps» studentu pilsētiņā

Vien dažas stundas pēc tam, kad mērs bija izteicies par incidentu Velsvilā, viņš informēja par vēl vienu štatā piedzīvotu naida noziegumu – šoreiz tas fiksēts Ņujorkas štata Geneseo Universitātes studentu pilsētiņā, kur uz studentu kopmītnes ēkas sienas ar pūšamo krāsu kāds vai kādi uzzīmējuši svastiku un blakus tai uzrakstījuši «Tramps».

«Tas ir nepieņemami, ka šī ir jau otrā izmeklēšana par kuras sākšanu mēs paziņojam dažu stundu laikā,» komentējot  Geneseo incidentu, norādīja gubernators Kuomo.

«Katram ņujorkietim, kurš ir nobijies, es gribu, lai jūs zinātu, ka mēs esam ar jums un ka mēs garantēsim jūsu drošību. Amerikai rūp jūsu tiesību aizstāvēšana,» viņš piebilda.

Draudi musulmaņu studentei

Mičiganas štata pilsētas Anneirboras pilsētas policija sākusi izmeklēšanu saistībā ar incidentu, kad kāds vīrietis draudējis aizdedzināt musulmaņu studenti, ja viņa nenovilks hidžābu.

Draudu izteicējs bijis aptuveni 20 līdz 30 gadus vecs vīrietis. Visticamāk, viņš bijis alkohola reibumā.

Amerikas-islāma attiecību padomes Mičiganas nodaļas pārstāvji uzsver, ka šis esot tikai viens no vairākiem uzbrukumiem, kas pēc vēlēšanām vērsts pret musulmaņiem Mičiganas štatā un citviet ASV.

«Tramps» uz musulmaņu lūgšanu telpas durvīm universitātē

Ņujorkas Universitātes Tandonu inženierzinātņu skolā uz musulmaņu lūgšanu telpas durvīm šonedēļ parādījās uzraksts «Tramps» («Trump»).

Policija sākusi izmeklēšanu.

«Mēs neesam imūni pret fanātismu, kas pārņēmis Ameriku,» komentējot šo gadījumu savā profilā sociālajā tīklā «Facebook» raksta Ņujorkas Musulmaņu studentu asociācija.

Aptuveni 20% Ņujorkas Universitātes Tandonu inženierzinātņu skolas studentu ir ārzemnieki.

«Tramps», «Tikai baltajiem» un «Baltā Amerika» vidusskolas tualetē

Kādas Minesotas štata vidusskolas studenti piedzīvojuši nepatīkamu pārsteigumu skolas tualetēs – tur parādījušies vairāki rasistiski uzraksti.

Uz tualetes papīra turētāja kāds pagaidām nenoskaidrots ļaundaris vai ļaundari uzrakstījuši «Dodies atpakaļ uz Āfriku» («Go back to Africa») un «Make America great again». Savukārt minētās tualetes durvis rotā vairāki «paziņojumi», tostarp «Tikai baltajiem» (Whites only»), «Baltā Amerika» («White America») un «Trump».

Islāmofobija un laupīšana Sandjego Universitātē

Kāda Sandjego Universitātes studente universitātes teritorijā devās uz savu automašīnu, kad pie viņas pienāca divi vīrieši, kas sāka izteikt dažādus komentārus par musulmaņiem, sievietes apģērbu un Donaldu Trampu, informēja Sandjego policija.

Vīrieši sagrābuši studentes somu un no tās izvilkuši automašīnas atslēgas.

Sieviete nekavējoties devusies zvanīt policijai, bet kad viņa atgriezusies, ļaundari bija aizbraukuši ar viņas automašīnu.

Policija, kas notikušo uzskata par naida noziegumu, sākusi uzbrucēju meklēšanu.

Melno dzīvības nav svarīgas, tāpat kā melno balsis

Dienu pēc Trampa triumfa vēlēšanās uz kāda nama sienas Ziemeļkarolīnas pilsētā Durhemā bija vērojams uzraksts «Melno dzīvības nav svarīgas, tāpat kā jūsu balsis» («Black lives don't matter and neither does your votes»).

Šis rasistiskais uzraksts ir atsauce uz kustību «Black Lives Matter» («Melno dzīvības ir svarīgas»).

Dienu vēlāk strādnieki ieradās šo uzrakstu aizkrāsot, ziņoja WNCN. 

Nacistu grafiti

ASV pilsētā Filadelfijā Trampa uzvaru vēlēšanās kāds vai kādi atzīmēja uz kādas no ēkām uzrakstot tradicionālo nacistu sveicienu «Sieg Heil!», kam pievienots skaitlis 2016 un uzraksts «Trump», kurā burts «T» aizstāts ar svastiku. 

Filadelfijas policija informē, ka novērošanas kameras fiksējušas šī «ielu mākslas darba» tapšanas brīdi.

Šobrīd gan nav skaidrs vai šis «zīmējums» ir domāts, kā protests pret Trampu vai arī tas uzskatāms par neonacistu «reklāmas kampaņu».

Deportācijas vēstules un «Atpakaļ uz Āfriku»

Kādas Kalifornijas štata pilsētas Redingas vidusskolas skolēns sociālajā tīklā «Twitter» ievietojis video, kurā viņš pats redzams dalot saviem skolasbiedriem  deportācijas vēstules.

Jaunietis skolotājiem stāstījis, ka viņam šī «akcija» šķitusi labs joks. Pēc pārrunām ar pašu skolēnu un viņa vecākiem, video no sociālā tīkla izņemts.

Attiecīgās skolas pārstāvji uzsver, ka šāda rīcība nav nedz smieklīga, nedz skolas tradīcijām atbilstoša.

Savukārt Floridas štatā kāds skolotājs pēc Trampa uzvaras vēlēšanās vairākiem afroamerikāņu skolēniem norādījis: «Nelieciet man zvanīt Donaldam Trampam, lai viņš jūs aizsūta atpakaļ uz Āfriku».

Vairāki skolēni par skolotāja izteikumiem ziņojuši skolas vadībai.

Skola sākusi izmeklēt šo incidentu, bet skolotājs uz laiku atstādināts no pienākumu pildīšanas.

Uzbrukumi Trampa atbalstītājiem

Jaunievēlētā prezidenta Trampa atbalstītājiem pirmajā nedēļā pēc miljardiera uzvaras vēlēšanās vairākkārt nācies ciest no Trampa pretiniekiem.

Kāds 24 gadus vecs vīrietis braucis Ņujorkas metro, viņa cepuri rotājis Trampa kampaņas sauklis  «Make America Great Again». Ieraugot šo uzrakstu, pie vīrieša piegājuši divi citi vīrieši un jautājuši vai viņš ir Trampa atbalstītājs. 

Saņemot apstiprinošu atbildi, viens no svešiniekiem sagrābis vīrieti aiz kakla un sācis žņaugt.

Policija sākusi izmeklēšanu un šobrīd tiek meklēti uzbrucēji.

Tikmēr Konektikutas štatā pagājušās nedēļas nogalē piekauts kāds 45 gadus vecs vīrietis, kurš uz ielas vicinājis ASV karogu turējis rokās Trampam veltītu uzrakstu.

Starp šo vīrieti un diviem citiem vīriešiem sākusies asa vārdu apmaiņa, kas pāraugusi kautiņā.

Policija izmeklē arī šo incidentu.

«Tu balsoji par Trampu!»

Kāda Čikāgas iedzīvotāja vadītajā automašīnā ietriekusies cita automašīna. Kad vīrietis no transporta līdzekļa izkāpis, otras automašīnas vadītājs viņam uzbrucis. Konfliktā iesaistījies arī kāds garāmgājējs, kurš, kliedzot «Tu balsoji par Trampu!» sācis vīrieti sist.

Vīrietis gan uzsver, ka neviens no nekādā veidā nav varējis zināt, par ko viņš balsojis vēlēšanās. Tas gan neesot uzbrucējiem traucējis izdarīt sev vēlamos secinājumus. 

Komentāri (175)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu