Tramps tiekas ar jauniem topošās administrācijas kandidātiem (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps Ņujorkā ceturtdien tiekas ar jauniem kandidātiem uz vadošiem amatiem topošajā administrācijā.

Telekanāli CNN un MSNBC vēsta, ka valsts sekretāra amatam un arī citām pozīcijām tiek apsvērta Dienvidkarolīnas štata gubernatores Nikijas Heilijas kandidatūra.

Līdz šim kā vadošo kandidātu uz valsts sekretāra posteni ASV mediji minēja bijušo Ņujorkas mēru Rūdiju Džuliāni.

Mediji norāda, ka Tramps varētu būt pārdomājis, uzskatot, ka Senāts varētu neapstiprināt 72 gadus veco bijušo mēru, kuram ir pretrunīgi vērtētas profesionālas saites, tostarp lobēšana Venecuēlas naftas kompānijas interesēs.

Indiešu izcelsmes amerikāniete Heilija sākotnēji ASV prezidenta amatam atbalstīja senatoru no Floridas štata Marko Rubio, tomēr beigās 44 vecā gubernatore nolēma atbalstīt Trampu.

Atvaļinātais ģenerālis Maikls Flins tiek apsvērts kā iespējamais padomnieks nacionālās drošības jautājumos, kas ir pozīcija, kas neprasa apstiprinājumu Senātā. Telekanāls NBC vēstīja, ka 57 gadus vecais ģenerālis bija viens no retajiem nacionālās drošības ekspertiem, kas kampaņas laikā aktīvi atbalstīja Trampu.

Laikā no 2012. līdz 2014.gadam Flins vadīja Aizsardzības izlūkošanas pārvaldi, tomēr pameta šo darbu pēc domstarpībām ar personālu un prezidenta Baraka Obamas administrācijas amatpersonām, vēsta ASV mediji.

Gaidāms, ka Tramps ceturtdienu pavadīs savā mītnē Manhetenā, kur viņš tiksies ar potenciālajiem administrācijas darbiniekiem, kā arī ar 93 gadus veco bijušo republikāņu valsts sekretāru Henriju Kisindžeru.

Vakara gaitā Trampam paredzēta arī pirmā tikšanās ar ārvalstu līderi - Japānas premjerministru Sindzo Abi.

«The Wall Street Journal» raksta, ka enerģētikas ministra amatam tiek apsvērta bijušā Teksasas štata gubernatora Rika Perija kandidatūra. Perijs 2011.gadā republikāņu priekšvēlēšanās televīzijas debatēs piedzīvoja apkaunojumu, solot ievēlēšanas gadījumā slēgt trīs ministrijas, tomēr spēja nosaukt tikai divas - Izglītības un Tirdzniecības, aizmirstot trešo, kas bija tieši Enerģētikas ministrija.

ASV tirdzniecības pārstāvja amatam tiek apsvērts Bils Hagertijs, kurš vada privātkapitāla investīciju firmu.

Savukārt Dienvidkarolīnas štata gubernatora vietnieks Henrijs Makmasters vedot sarunas par iespēju ieņemt ASV ģenerālprokurora amatu, vēsta štata laikraksts «Post and Courier».

Tramps trešdien tikās ar Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Bobu Korkeru, kongresmeni Tomu Praisu, senatoru Džefu Sešonu un skolu vadītāju Evu Moskovicu, pavēstīja Trampa pārstāvis Džeisons Millers.

Trampa komanda ir centusies mazināt runas par haosu jaunievēlētā prezidenta pārejas komandā.

«Federālās valdības izveidošana ir liels uzdevums,» reportieriem norādīja Trampa kampaņas bijusī menedžere Kelienna Konveja. «Ir nepareizi apgalvot, ka tas nenotiek labi. Viss notiek ļoti gludi,» viņa piebilda.

Tramps trešdien kā «pilnīgi aplamus» noraidīja apgalvojumus par iekšējām cīņām ap nozīmīgākajiem amatiem.

Tomēr divi Trampa Baltā nama pārejas komandas locekļi zaudējuši amatu. Kā tiek ziņots, viņus no pārejas komandas izspiedis Trampa znots Džareds Kušners, kurš vēlas atbrīvoties no Ņūdžersijas gubernatora Krisa Kristija cilvēkiem.

Laikā, kad Kristijs ieņēma ASV prokurora amatu, viņš vērsās pret Kušnera tēvu - nekustamā īpašuma attīstītāju - un panāca viņa ieslodzīšanu cietumā uz diviem gadiem.

Piektdien arī pats Kristijs Baltā nama pārejas komandas priekšsēdētāja amatā tika aizstāts ar Trampa vēlēšanu partneri, nākamo viceprezidentu Maiku Pensu.

Demokrātu sašutumu ir izraisījusi Trampa vēlēšanu kampaņas vadītāja un konservatīvās vietnes «Breitbart» vadītāja iecelšana par jaunievēlētā prezidenta galveno stratēģi. Kritiķi uzskata, ka «Breitbart» sludina balto pārākuma ideoloģiju. Līdz šim 169 Kongresa Pārstāvju palātas demokrāti parakstījuši petīciju, aicinot Trampu atcelt Benonu no amata, jo viņa atrašanās tajā «tieši grauj jūsu spējas apvienot valsti».

Pats Tramps tikmēr prasīs savas topošās administrācijas darbiniekiem parakstīt klauzulu, kas liegs tiem strādāt lobistu labā piecus gadus pēc viņa valdības atstāšanas, ceturtdien informēja jaunievēlētā prezidenta pārstāvis.

Tramps ASV prezidenta amatā stāsies 2017.gada 20.janvārī.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu