Vaira Vīķe-Freiberga: Cilvēki vientulību izvēlas paši (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga 2017. gada decembrī svinēs savu 80. dzimšanas dienu. Gadu gaitā viņa ne tikai izglītojusies, bet arī pieredzējusi bēgļu gaitas, otrā dēliņa aiziešanu, mainījusi dzīvesvietas, kā arī bijusi Latvijas valsts prezidente. Viena no Freibergas atziņām, kuru viņa atklājusi izdevumam «Ieva» ir tāda, ka, viņasprāt, cilvēki vientulību izvēlas paši.

«Vientulība nav nekāds vainags, kas kādam uzlikts galvā pret paša gribu. Es domāju, ka cilvēki vientulību izvēlas paši,» uzskata Vaira Vīķe-Freiberga.

Eksprezidenta norāda, ka cilvēkam vienmēr iespējams atrast kādu draugu vai paziņu, ar kuru kopā pavadīt laiku un parunāties.

Mācoties spēlēt ģitāru, Freiberga kopā ar pilnīgi svešiem cilvēkiem gājusi cits pie cita uz mājām un spēlējusi uzdotos gabalus. Savukārt strādājot Sorbonas universitātē Parīzē, viņa trīs mēnešu nodzīvojusi gandrīz pilnīgā vientulībā.

«Tos mēnešus es dzīvoju mūka vientulībā un muti vaļā atvēru tikai tad, kad bija jāpasūta ēdiens,» atklāj Freiberga, piebilstot, ka tā bija viņas pašas izvēle. «Ja cilvēks nav pats papūlējies sameklēt kompāniju, tad nav teikts, ka tā kompānija skries viņam pakaļ.»

Eksprezidente atklāj, ka ir ļoti pieķeras saviem draugiem, turklāt viņa ir ļoti sentimentāla: «Man diemžēl dzīvē daudzkārt ir bijis tā, ka, tiklīdz kādam emocionāli pieķeros, tā man viņš tiek atrauts. Četrreiz mūžā nācies pamest visus savus draugus.»

Satiekot draugu vienreiz četros vai piecos gados, tā vairs neesot tāda draudzība, kā tiekoties katru dienu. Neskatoties uz to, Freiberga atklāj, ka septembra beigās pie viņas ciemosies bērnības draudzene, kura dzīvo Austrālijā. Savukārt oktobrī viņa dosies uz Parīzi, lai satiktu draudzeni, kuru iepazina 12 gadu vecumā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu