Katalonijas iestāžu darbs atsākas bez nopietniem traucējumiem (37)

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LLUIS GENE / AFP

Katalonijas iestādes pirmdien atsākušas darbu, kā ierasts, un arī ielās valda klusums. Tas varētu liecināt, ka Spānijas valdības lēmums par tās tiešās pārvaldes atjaunošanu nesastopas ar vērā ņemamu pretestību.

Lai gan pagaidām nav zināms, vai sabiedriskajā sektorā strādājošie pildīs savu jauno priekšnieku rīkojumus, finanšu tirgus Katalonijā valdošo mieru jau uzņēmis ar atvieglojumu, par ko liecina akciju kursa kāpums.

Kā ziņots, piektdien Spānijas Senāts pilnvaroja premjerministra Marjano Rahoja valdību atjaunot Madrides tiešo pārvaldi Katalonijā, un Rahojs paziņoja par reģionālās valdības un parlamenta atlaišanu, izsludinot pirmstermiņa reģionālās vēlēšanas, kas notiks 21. decembrī.

Tomēr Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons un viņa vietnieks Urials Džunkerass paziņoja, ka nepieņems Spānijas centrālās valdības lēmumu un ka viņus no amatiem var atcelt vienīgi katalāņu tauta.

Savukārt pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kas atbalsta Katalonijas neatkarību, aicinājušas uz pilsonisko nepakļaušanos, mudinot sabiedriskā sektora darbiniekus, tostarp skolotājus, ugunsdzēsējus un policistus nepildīt centrālo varasiestāžu rīkojumus.

Tomēr vairums darbinieku pirmdien ieradās savās darbavietās, kā ierasts, plkst.9.00 (plkst.10.00 pēc Latvijas laika).

Arī vairums atcelto Katalonijas valdības amatpersonu pirmdien vēl nav izrādījušas tiešu nepakļaušanos Madridei, un arī ielās nekas neliecina par spontānām demonstrācijām.

Mediji ziņo, ka vienīgi neliela cilvēku grupa sapulcējusies pie Katalonijas Radio ēkas, kurai nedēļas nogalē uzbruka kādas galēji labējās organizācijas aktīvisti.

Vienīgi atceltais Katalonijas vides ministrs Džuzeps Ruļs i Andreu tviterī publicēja fotogrāfiju, kurā viņš redzams pie sava rakstāmgalda, un pievienoja tai komentāru, ka viņš «pilda pienākumus, kurus uzticējusi katalāņu tauta».

Taču neilgi pēc tam arī Ruļs apstiprināja, ka atstājis savu kabinetu, bet laikraksts «El Mundo» vēsta, ka tas noticis reģionālās policijas pavadībā.

Citi reģionālās valdības locekļi nav ieradušies savos birojos, lai gan to darījusi daļa viņu personāla.

Viena no atlaistās valdības tieši ieceltajām 140 augstākajām amatpersonām sarunā ar aģentūru «Reuters» situāciju raksturojusi kā «normālu», piebilstot, ka nav vēl saņēmusi jebkādu vēstuli par savu atlaišanu.

«Mēs, civildienesta ierēdņi, vēlamies, lai viss būtu normāli. (..) Ikdienas darbs ir jāpaveic,» norādīja amatpersona, kas strādā Džunkerasa birojā.

Katalonijas reģionālā valdība maksā algas 200 000 darbinieku, kamēr vēl 100 000 ir pakļauti tieši Madridei.

Jaunieceltais Katalonijas policijas priekšnieks Ferrans Lopess, kurš līdz pagājušajai nedēļai ieņēma otro pozīciju reģionālās policijas hierarhijā, paudis pārliecību, ka viņa padotībā esošie 17 000 vīru saglabās neitralitāti.

Reģionālā policija jau atsaukusi apsardzi, kas bija piešķirta atceltajām amatpersonām, kuras palikušas arī bez līdz šim viņu rīcībā bijušajām automašīnām.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu