Apstiprināta otra listērijas paveida izplatīšanās Igaunijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mikroskops. Ilustratīvs attēls.
Mikroskops. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Igaunijas Veselības pārvalde atklājusi, ka valstī izplatās otrs listeriozi izraisošas baktērijas listērijas paveids, kas izraisījis vairāk saslimšanu un nāves gadījumu nekā paveids ST1247, kas iepriekš atklāts zivju pārstrādes un pakošanas uzņēmumā "M.V.Wool", vēstīja Igaunijas sabiedriskā televīzija ETV. 

Līdz šim nav atklāts pārtikas produkts, ar kuru saistīta baktērija ST87, tādēļ Veselības pārvaldei nav informācijas, kā baktērijas paveids izplatās cilvēku starpā. 

"Tā paveida listērija noteikti ir sastopama Igaunijā vairāk nekā vienā ražotnē vai vienā produktā. Uzskatu, ka tagad šī ražotne ir tīra, bet tas nenozīmē, ka listērija no Igaunijas pazudīs. Tas paveids - 87 - nav tāds, kas nav atrasts nekur citur. Spānijā, Vācijā arī ir informācija par šī paveida uzliesmojumu. Ir iespējams, ka tas tikai ir bieži vidē sastopams un atrodas vairākos pārtikas produktos, nevis konkrēti vienā vietā," ETV skaidrojusi Tartu Universitātes medicīniskās bioloģijas profesore Irja Lutsare. 

Lai gan jaunā listērijas paveida atklāšana apstiprina, ka listerizoes uzliesmojums Igaunijā nav saistīts tikai un vienīgi ar "M.V.Wool" ražotni, nevar ignorēt to, ka zivju pārstrādes uzņēmumā atklātā baktērija joprojām apdraud cilvēkus, uzsvēra ETV. 

Vairākās valstīs veikti pētījumi liecina, ka "M.V.Wool" ražotnē Harku, Tallinas pievārtē, atklāta ļoti agresīva listeriozi izraisošās baktērijas - listērijas - mutācija. 

Skandāls sakās, kad pavasarī Dānijas veterinārais dienests vainoja "M.V.Wool" produktus kā cēloni listeriozes uzliesmojumam, kas sācies pirms trim gadiem. Septembra beigās Igaunijas mediji vēstīja, ka pērn ar listeriozi valstī saslimuši 28 cilvēki, no kuriem septiņi miruši. Sešos no saslimušajiem un divos no mirušajiem atklāts ST1247 listeriozes paveids. 

Igaunijas Veterinārā un pārtikas dienesta pasūtītās ģenētiskās analīzes apliecinājušas, ka agresīvās listērijas izplatījušās no Igaunijā lielākā zivju pārstrādes uzņēmuma "M.V.Wool" ražotnes. Konkrētā celma baktērijas atklātas gan ražotnes telpās, gan inficētajās personās.

Listeriozi var iegūt, ēdot saindētu pārtiku. Baktērijas var atrasties nepietiekami apstrādātā gaļā, nepasterizētā pienā un no tā gatavotā sierā, svaigos augļos un dārzeņos, kā arī zivīs. Grūtniecēm un to augļiem, kā arī jaundzimušajiem un bērniem ar novājinātu imūnsistēmu pastāv paaugstināts inficēšanās risks.   

Konkrētie nāves gadījumi tiek saistīti ar listeriozi, kas iegūta no saindēta auksti kūpināta un mazsālīta svaiga laša un foreles vai dārgākiem produktiem no preču klāsta. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu