Viens eiro, 20 minūtes. Igaunijas zinātnieki veido jaunu Covid-19 testu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Pieejamie testi koronavīrusa noteikšanai esot pārāk neērti un dārgi, un dažās situācijās tie ir neprecīzi, norāda Tartu Universitātes Tehnoloģiju institūta biomedicīnas tehnoloģiju profesors, "Icosagen Grupp" dibinātājs un direktors, akadēmiķis Marts Čarters intervijā ar laikrakstu "Postimees".

Jautāts, kāpēc analīžu rezultāti prasa pāris stundas pēc testa veikšanas, Čarters atbild, ka analīze tiek veikta vairākos posmos, kas ir sarežģīti un laikietilpīgi, kā arī tai ir saskatāmi trūkumi.

"Analīze, ko pašlaik izmanto vīrusa noteikšanai, ir piemērota, lai pierādītu, ka koronavīruss ir izraisījis iesnas un klepu. Bet simptomu veidošanās prasa laiku, tāpēc analīze neuzrāda saslimšanu uzreiz pēc inficēšanās.

Kad cilvēka imūnsistēma atrod vīrusu organismā, tā aktivizējas un rodas alerģiska reakcija - koronavīrusa rezultātā tas galvenokārt ir drudzis, iesnas un klepus. Cilvēki cieš un mirst, ja viņu imūnsistēma reaģē pārāk aktīvi, un, iznīcinot vīrusu, tiek bojāti cilvēka orgāni, piemēram, plaušas," norāda profesors.

"Turklāt pašreizējie testi var parādīt gan kļūdaini pozitīvus, gan negatīvus rezultātus.

Cilvēkiem, kuru infekcija ir sākotnējā stadijā, tas ir, vīruss vēl nav sācis masveidā vairoties organismā, analīze ne vienmēr parādīs vīrusa klātbūtni. No otras puses, tiem, kuru imūnsistēma ir iznīdējusi vīrusu un kuriem vairs nav infekcijas, rezultāts var izrādīties kļūdaini pozitīvs."

Par jau jau pieejamajiem ātrajiem Covid-19 testiem profesors izsakās, ka tie nenosaka pašu galveno - vai cilvēks ir inficējies vai nav.

"Uz doto mirkli pieejamie ātrie testi mēra IgG un IgM antivielas, kas radušās cilvēka asinīs kā reakcija uz vīrusu, bet pašu vīrusu tās nenosaka."

Čarters ar zinātnieku grupu strādā pie divām iespējamām analīžu metodēm, kas būšot precīzākas, ātrākas un par saprātīgu cenu.

"Kopā ar ārvalstu partneriem mēs iesniegsim pieteikumus gan diagnostisko, gan terapeitisko metožu izstrādei cīņā pret Covid-19. Bet pieteikuma iesniegšana ir kā makšķerēšana - mēs nezinām, ko konkurenti piedāvās un kuru priekšlikumu Eiropas Savienības novatorisko zāļu iniciatīva izvēlēsies. Pieteikšanās termiņš ir 31. marts," norāda profesors.

Pasaule gaida pēc iespējas ātrāku risinājumu, bet profesors norāda, ka jaunu zāļu un diagnostikas izveide prasa laiku, lai gan viņš raugās pozitīvi, sakot, ka līdz vasarai "laboratorijā būs gatavi attīrīti vīrusa proteīni (antigēni), kurus varēs izmantot diagnostikas analīzēs un turpmākā darbā par attīstību".

"Līdz vasarai mēs ceram saņemt vairāku pacientu asins paraugus, kuri ir atveseļojušies pēc inficēšanās ar vīrusu, no kuriem arī varētu noteikt organisma ražotās antivielas, kas būs noderīgas gan diagnostikā, gan ārstēšanā," profesors norāda, ka jau rudenī vajadzētu uzsākt pirmo anitvielu ražošanu.

Jautāts, cik maksātu veikt koronavīrusa testu nākotnē, profesors atbild, ka izmaksām vajadzētu būt niecīgām.

"Es pieņemu, ka izmaksas būtu apmēram viens eiro. Pašlaik Igaunijā izmantotā metode maksā apmēram 100 eiro - analīzes komplekts maksā 80–85 eiro, kam pieskaita personīgo higiēnus līdzekļu un loģistikas izmaksas."

Ieplānotais tests arī daudz ātrāk dotu atbildi, nekā līdz šim izmantotā metode.

"Ideālā gadījumā atbilde būtu jāsaņem 20 minūtēs.

Mēs sadarbojamies ar partneriem, kuru ierīce mūsdienu tehnoloģiju dēļ ļauj precīzāk un ātrāk iegūt rezultātus. Galvenie komponenti šajā darbā ir vīrusu olbaltumvielas un jutīgas, ātras darbības antivielas."

Projekts nav lēts un izmaksas lēstas vairāk nekā 1 000 000 eiro vērtībā.

"Vienas vidējās diagnostikas metodes izstrāde galapatērētājam piemērotajam produktam maksā apmēram miljonu eiro. Ar subsidētu naudu darbs ritētu ātrāk.

Pusceļā jau parādās starpprodukti: olbaltumvielas, antivielas, jaunas metodes, kuras var izmantot, lai pārdotu un daļēji segtu izstrādes izmaksas. Mūsu tirgus ir visa pasaule, ne tikai Igaunija.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka pirmdien, 23. martā, Igaunijā kopējais ar Covid-19 inficēto skaits pieaudzis līdz 352.

Kopš 31.janvāra Igaunijā veikti 3724 Covid-19 testi. Svētdien tests veikts 495 cilvēkiem.

17% saslimušo ir vecāki par 60 gadiem.

Pašlaik Igaunijā hospitalizēti 15 saslimušie. Četriem no tiem atrodas intensīvās terapijas nodaļā; divi ir kritiskā stāvoklī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu