Kā ar bērnu runāt par Covid-19? Vācu ārstu padomi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī jaunais koronavīruss bez šaubām ir bīstams, jāņem vērā, ka nopietnu kaitējumu ilgtermiņā var radīt bailes, kuras iedvešam savas saimes vismazākajiem locekļiem. Par to, kā ar bērniem runāt par Covid-19 krīzi mierīgi un izskaidrojoši, vēsta portāla "Deutsche Welle" krievu valodas versija.

"Skolotāja atnesa uz skolu smaržīgas ziepes, ļoti foršas. Vai tās bija domātas vīrusam?", "Atcēla tenisa nodarbību - vai tas ir koronavīrusa dēļ?" - šie un citi līdzīgas dabas jautājumi pēdējā laikā noteikti ir izskanējuši pie daudzu ģimeņu vakariņu galdiem.

Bērni ir ļoti apķērīgi un vērīgi - no viņiem nevar noslēpt to, ka pašlaik norisinās pēdējā laikā nebijusi, jauna un satraucoša situācija. Visticamāk, ka jautājumus par slimību pirmais uzdos pats bērns - vācu psihologi šajā gadījumā iesaka bērnu nepārtraukt, bet gan uzklausīt, cik daudz viņš zina par vīrusu un nepieciešamajiem drošības pasākumiem. Tā uzreiz taps skaidrs, kas ir tas, ko bērns, iespējams, nesaprot vai ir pārpratis un kādas bailes vai uztraukumus viņam vajag palīdzēt pārvarēt.

"Katram bērnam, kas man jautā, kas tieši ir jaunais koronavīruss, cenšos atrast viņam izprotamāko informācijas veidu, tajā pašā laikā neko nenoklusējot," laikrakstam "Süddeutsche Zeitung" minējis vācu psihologs Vilfrēds Grībels.

Kāpēc par to ir svarīgi runāt?

Tā kā pret SARS-CoV-2 vīrusu, kas izraisa Covid-19 slimību, pagaidām nav vakcīnas un par slimību joprojām atklāj jaunus faktus, ir svarīgi bērnam nodot pamata informāciju, kas varētu viņu pasargāt.

"Bērnam ir jāpaskaidro, ka šajā gadījumā viņam kaitējumu var nodarīt "neredzamas lietas" - slimības ierosinātāji, kurus, gluži kā baktērijas, sēnītes un citus vīrusus, var ieraudzīt tikai zem mikroskopa," sarunā ar portālu minējis Vācijas pediatru asociācijas priekšsēdētājs Hermans Josefs Kāls.

Labākais veids, kā nepieļaut panikas iestāšanos, ir meirīgi paskaidrot gan to, kāpēc vīruss ir bīstams, gan to, kā varam sevi no tā pasargāt.

Svarīgi uzsvērt arī to, ka ievērojot visus piesardzības pasākumus, pasargājam ne tikai sevi, bet arī savus tuviniekus un svešiniekus. 

Viena no galvenajām lietām, kas jāatceras un jāatgādina bērnam - biežāk jāmazgā rokas. Lai tas pārlieku neapniktu, mazgāšanas laikā var dziedāt kādu dziesmiņu, teiksim, divreiz nodziedot populāro "Happy Birthday", būs aptuveni pagājušas nepieciešamās 20 sekundes.

Izvairīšanās no panikas

Sliktākais, ko var darīt, pēc vācu psihologu domām, ir izvairīties no sarunas par šo tēmu - bērni bieži vien iztēlojas scenārijus, kas ir krietni briesmīgāki par realitāti. Svarīgi paskaidrot, ka neviens pagaidām nezina, kā attīstīsies notikumi, tādēļ vajadzētu rīkoties bez panikas un ar apdomu.

Protams, nav vērts katru ģimenes sarunu pavērst Covid-19 apspriešanā - pavadiet ar savu ģimeni laiku jautrās un produktīvās nodarbēs, lai jaunākajām atvasēm nerodas sajūta, ka visa saime dzīvo nepārtrauktās bailēs. Galda spēles, pastaigas dabā un pat ģenerāltīrīšana var lieliski saliedēt saimi un uzlabot visu garastāvokli.

"Mūsu pasaulē ir tūkstošiem dažādu vīrusu un daudzi no tiem pat dzīvo mūsu ķermenī. Tikai daļa no tiem noved pie saslimšanas," uzsver psihologs Vilfrēds Grībels. To ir svarīgi atgādināt gan sev, gan saviem bērniem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu