Foto "Ārkārtīgi auglīga augsne infekcijas slimību izplatībai." Igaunijā notiek nesaskaņota "hipiju nometne"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītajā nedēļā Antslas pagastā Igaunijā sākās "European Rainbow Gathering" jeb "hipiju nometne". Tās plānotais ilgums ir vesels mēnesis un Veselības pārvaldes, policijas un citu institūciju pārstāvjus pasākuma norise neiepriecina, vēstī portāls "Postimees".

Nometnei ritot pilnā sparā, piektdien, 17. jūlijā, notika Antslas pagasta pārvaldes, Veselības pārvaldes, policijas un citu institūciju pārstāvju tikšanās, kuras laikā šo nometni ieteica aizliegt. Tas nepieciešams iespējamās koronavīrusa izplatības dēļ.

"Sanāksmē iesaistīto valsts struktūru pārstāvji ieteica pieņemt likumu, kas aizliedz šāda veida pasākumu, un mēs centīsimies to izdarīt. Tiesa, juridiski ir grūti aizliegt kaut ko, kā organizēšana nav saskaņota," stāsta Antslas pagasta vadītāja vietnieks Kurmets Muirseps.

Veselības pārvaldes pārstāve Tija Luhta atzīmēja, ka vislielākās bažas rada pasākuma starptautiskā publika.

Lai aizsargātu dalībnieku veselību un pat dzīvību, kā arī izvairītos no vīrusa uzliesmojuma, Veselības pārvalde "hipiju nometni" nolēma aizliegt. Otrdien, 21. jūlijā, tajā jau bija piedalījušies cilvēki no dažādām pasaules vietām - arī teritorijām, kurās ir augsts Covid-19 inficēšanās līmenis.

Luhta pastāstīja, ka tālāka pasākuma norise tiks aizliegta, jo ne tikai nomentē ierodas cilvēki no Covid-19 smagi skartām teritorijām, bet pasākuma organizatori pat nenodrošina minimālas roku higiēnas prasības.

"Roku nemazgāšana ar ziepēm un tekošu ūdeni, nepiemērotu āra tualešu izmantošana un ciešs kontakts ar citiem cilvēkiem ir ārkārtīgi auglīga augsne dažādu infekcijas slimību izplatībai.

Tāpat nav atbilstošas vietas ēdiena uzglabāšanai, bet inficēšanās gadījumā nav iespējams nodrošināt mediķu palīdzību, jo pie teltīm piebraukt nav iespējams," norāda Luhta.

Antslas pārvaldes pārstāvis stāsta, ka pagasta vadība nesaņēma pieteikumu par konkrētā pasākuma norisi, attiecīgi piekrišanu tādam nav devuši. 

"Mēs pastāvīgi kontaktējamies ar Veselības pārvaldi un policiju un pilnībā atbalstām viņu darbu," viņa turpina.

Par pasākuma norisi Veselības pārvalde uzzināja 15. jūlijā. Tajā pašā dienā departaments sazinājās ar pasākuma organizatoru, lai uzdotu dažādus jautājumus par tā norisi. Lai arī organizators vispārīgi atbildēja, ka ievēro noteikumus, departaments nesaņēma atbildes uz saviem jautājumiem. 

Pasākuma rīkotājs sanāksmē piedalījās attālināti. Varasiestādes nolēma, ka, ņemot vērā zināmos apstākļus, notikumam nav izveidoti droši apstākļi, tāpēc piektdienas, 17. jūlija, vakarā paziņoja par pasākuma šādas formas aizliegumu.

Otrdien, 21. jūlijā, nometnes norisi jau uzmanīja likumsargi.

Policija šobrīd palīdz noteikt, no kurām valstīm cilvēki hipiju nometnē ieradušies. Ja tiks atrasti cilvēki, kuriem ir pozitīvs Covid-19 tests, viņiem būs jāpaliek karantīnā. Tie, kuri ar vīrusu inficējušies nav, drīkstēs aizbraukt. Pēc policistu domām, situācija ir mierīga un nav pamata runāt par spēka pielietošanu.

"Darbība turpinās. Mēs jau ilgāku laiku esam kontaktējušies ar organizatoriem un cilvēkiem, kas tur atrodas. Pašlaik mēs tur strādājam kā daļa no Veselības pārvaldes palīdzības pieprasījuma. Visi cilvēki pašlaik tiek pārbaudīti. Mēs gaidām rezultātus, cik daudz pozitīvu atbilžu būs un vai tādas vispār būs," skaidro prefektūras operatīvās informācijas dienesta vadītājs Oskars Virks.

Tāpat policija bloķē pasākuma ieeju, lai tajā neiekļūtu citi cilvēki.

"Viss ir samērā mierīgi. Mērķis ir nodrošināt drošību - lai vīruss neizplatītos ne starp šiem, ne cilvēkiem ārpus nometnes," viņš turpina.

Pēc policista teiktā, nometnē ir salīdzinoši maz cilvēku, tāpēc šobrīd tur nevar būt lieli nemieri. Cilvēki tur esot draudzīgi, patīkami un saprotoši. 

"Mēs cenšamies atrast labāko risinājumu visiem. Es runāju ar zemes īpašnieku, un viņš teica, ka, protams, vissvarīgākais ir cilvēku veselība," stāsta Virks.

Gadījumā, ja cilvēki, kuriem nometni atļaus atstāt, izvēlēsies to nedarīt, likumsargi sola izskatīt plānus A un B.

Pulksten 18.30 policisti ieeju nometnē slēdza. Pēc īpašuma īpašnieka pieprasījuma nometnē drīkst ienākt tikai ierēdņi vai apkalpojošais personāls.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu