Putina glābšanās plāns Ukrainā un intriga par G20. Intervija ar Krievijas politikas analītiķi Piontkovski (4)

Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trimdā dzīvojošais Krievijas politikas analītiķis Andrejs Piontkovskis intervijā ukraiņu ziņu aģentūrai UNIAN pastāstīja, kāpēc Krievija draud uzspridzināt Kahovkas hidroelektrostaciju, kā arī atbildēja, vai ir gaidāma Vladimira Putina ierašanās G20 samitā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atkal runā par sarunām un sacīja, ka Putins ir kļuvis "maigāks". Ko tas nozīmē?

Viņš ļoti labi nopelna ar saviem pakalpojumiem. Savukārt Putins viņam atdeva Karabahu, Armēniju, Sīriju, Lībiju - reģionus, kuros Krievijas karaspēks saskārās ar Turcijas karaspēku un kur tām bija pretējas intereses. Tas parāda, cik izmisīgā situācijā atrodas Putins un kā viņš visiem spēkiem cenšas panākt pamieru un konflikta iesaldēšanu. Tādējādi viņš atrisina divas problēmas: aptur Ukrainas armijas ofensīvu un cer apturēt ASV ieroču piegādes Ukrainai.

Erdogans ir gudrs cilvēks. Viņš saprot, ka Putins neko nesasniegs, jo [Ukrainas prezidents Volodimirs] Zelenskis un sabiedrība uz to nekad neparakstīsies, taču viņš rāda Putinam, ka dara visu iespējamo.

"Viņš ir kļuvis mierīgāks, varbūt vienosimies ar viņu?"

Kaut kā tā. Izturēsimies pret Erdoganu ar izpratni, kāds viņš ir. Turcija bija pirmā, kas sniedza reālu militāro palīdzību Ukrainai. Mēs atceramies viņa principiālo nostāju attiecībā uz Krimas aneksiju un Ukrainas teritoriālās integritātes atbalstīšanu. Tā nav mainījusies.

Pārsteidzoši, ka tas ir "gan jūsu, gan mūsu". Arī gāzes mezgls.

Kāda veida mezgls? Tās ir pilnīgas muļķības. Erdogans, protams, piekrīt, bet kam ir domāts tas mezgls? Lai piegādātu gāzi Eiropai? Vai Putins un Erdogans nezina, ka Eiropas Savienība (ES) ir oficiāli atteikusies no Krievijas piegādēm? Mezglu var ierīkot caur jebkuru citu urbumu.

[Vācijas kanclers Olafs] Šolcs runāja Bundestāgā un sacīja, ka atkarības laiki no Krievijas gāzes ir beigušies. Taču Putins joprojām spēlē šādas spēles, jo viņam patīk novērst krievu tautas uzmanību no sakāvēm Ukrainā ar ziņām par ārpolitikas uzvarām.

Vai kolaborantu evakuācija no Hersonas tiešām ir [Krievijas] atzīšanās, ka viņi nespēj noturēt pilsētu? Vai arī viņi šo vietu noslaucīs no zemes virsas tāpat kā Mariupoli?

Neapšaubāmi viņi atņem vadību un aktīvākos kolaborantus. Kā var saprast no viņu retorikas un rīcības, tad viņiem nav nodoma tuvākajā laikā atgriezties Hersonā. Tagad viņi risina problēmu, kā novērst iedzīvotāju uzmanību no tik būtiskas sakāves kā Hersonas padošanās. Viņi vēlas Hersonas padošanos aizstāt ar iespaidīgu paziņojumu, lai šo sakāvi izšķīdinātu.

Zelenskis ir brīdinājis ES līderus, ka krievi ir mīnējuši Kahovkas hidroelektrostaciju. Man šķiet, ka viņu plāns ir šāds: kad viņi būs pārcēluši visus savus kolaborantus, aizveduši elites karaspēku, tajā brīdī viņi uzspridzinās hidroelektrostaciju. Jā, viņi jau par šo apsūdzēja Ukrainu, tas ir vecs triks. Taču vienmēr jāatceras, kurš tagad Krievijā valda - Putins un [Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs] Patruševs. Kā viņi nāca pie varas? 1999. gadā, uzspridzinot mājas Krievijā. Tagad tā ir viņu augsne. Viņi cenšas turēties pie varas. Sakāve Hersonā izraisīs milzīgu politisko krīzi Krievijā, un tas būs pēdējais piliens, kas Krievijas iedzīvotājiem atvērs acis par kara zaudējumu. Šo sakāvi viņi aizstās ar citu ainu - "briesmīgo Ukrainas valdības noziegumu, appludinot Hersonas reģionu un iznīcinot Hersonas pilsētu". Aptuveni tāda ir darba kārtība.

Šis "briesmīgais Ukrainas varas iestāžu noziegums" attaisnos Ukrainas infrastruktūras iznīcināšanu, ko pašlaik veic krievi. Tas būs attaisnojums sabiedrībai un Rietumvalstīm. Tas ir glābšanās plāns, kas palīdzēs Putinam saglabāt varu.

Hidroelektrostacijas uzspridzināšana Krimai atņemtu ūdeni.

Šo argumentu ļoti bieži atkārto. Tur ir ļoti vienkārša atbilde: sakāve pie Hersonas un Ukrainas karaspēka ienākšana Kahovkas hidroelektrostacijā atņems ūdeni arī Krimai. Protams, tā tiks nekavējoties izslēgta, un krievi ar to jau ir samierinājušies. Viņi samierinājušies, ka nenoturēs Hersonu un nesaglabās ūdeni Krimā. Viņiem jau labāk to izmantot un par visu vainot Ukrainas valdību. Galu galā Putinam nerūp ūdens Krimā, tāpat kā viņam nerūp nekas cits, izņemot varu.

Turklāt četri applūdušie Hersonas apgabala rajoni un sagrautā Hersona liegs Ukrainas armijai izmantot Dņepras labo krastu kā priekšposteni tālākai ofensīvai. Tādējādi tiek sasniegti vairāki mērķi.

Pēc viņu versijas par Krimas tilta spridzināšanu kļuva skaidrs, ka viņi paši uzspridzināja tiltu. Un visu šo Ukrainas infrastruktūras iznīcināšanas programmu viņi sauc par "atriebību". Tagad viņi vēlas to pašu triku atkārtot daudz plašākā mērogā.

VIDEO: Kā izskatītos Hersonas apkārtne, ja tiktu uzspridzināta HES

Daudz plašākā mērogā, ja mēs izmantojam analoģiju ar Krimas tiltu, un vai viņi uz to var atbildēt?

Ja pabīdām malā situāciju Hersonā un aplūkojam kopējo kara ainu, redzam, ka viņi nevar stāties pretī Ukrainai kaujas laukā. Viņu vienīgais ierocis ir infrastruktūras, pilsētu un civiliedzīvotāju iznīcināšana. Viņiem kaut kā jāmēģina attaisnoties pasaules sabiedrībai, lai izvairītos no soda: "Tā ir mūsu atbilde uz Ukrainas varas iestāžu noziegumiem. Vispirms viņi uzspridzināja Krimas tiltu, tagad viņi uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju un iznīcināja Hersonu." Tas viss ir pietiekami loģiski. Kāpēc viņi izvilka šo oligofrēno [Krievijas karaspēka pavēlnieku Ukrainā] Surovikinu? Lai sāktu šo darbību.

Kādos apstākļos viņi sāks Surovikinam uzvelt visu vainu? Acīmredzot viņš būs grēkāzis.

Noteikti. Kad būs savākts milzīgs skaits "suņu", tos uzrīdīs viņam. Mēs jau redzējām, ka viņš ir pilnīgi stulbs. Viņš ir labi zināms kara noziedznieks, kuram galu galā visas šīs zvērības tiks pieskaitītas.

Kā pasaule reaģētu uz šo briesmīgo cilvēka izraisīto katastrofu? Vai Rietumu sabiedrotie var kaut ko darīt, lai to novērstu?

Zelenska runa pirms Eiropas samita bija pirmais solis šajā virzienā. Es domāju, ka tas notiks, jo runa ir par Putina varas saglabāšanu. Viņam tas ir līdzvērtīgi savas dzīvības glābšanai.

Es joprojām prātoju par to, ko viņš izdomās, lai atvairītu psiholoģisku triecienu. Re, viņš izdomāja, ka nav nekāda Hersonas sakāve, bet gan briesmīga cilvēka izraisīta katastrofa, kuras laikā pilsēta tika iznīcināta.

Viņam tagad svarīgāks ir informācijas karš, jo nav vairs iespējams novērst Hersonas atbrīvošanu.

Ja viņš patiešām uzspridzinās hidroelektrostaciju, kādai vajadzētu būt pasaules reakcijai? Vai Krievija beidzot tiks atzīta par teroristisku valsti?

Kā zināms, ASV Senāts par to jau ir vienbalsīgi nobalsojis. Jāizsaka atzinība Rietumiem un ASV, jo tās diezgan efektīvi reaģēja uz Putina kodolšantāžu. Salivans, Blinkens un pats Baidens Maskavai pateica, kādas būs sekas Krievijai. Es uzskatu, ka par tādām pašām sekām būtu jāpaziņo arī tad, ja Kahovkas dambis tiktu sagrauts. Bet Putins, protams, izvairīsies. Viņš jau skaidro, ka dambis tiks uzspridzināts ar Ukrainas karaspēka palīdzību. Rietumu brīdinājumiem tagad vajadzētu būt ļoti atklātiem.

Turklāt ASV kongresmeņi vēlas apstiprināt palīdzību Ukrainai.

Jā, katram gadījumam. Jaunais ASV kongresa sastāvs sāks darboties tikai 8. janvārī. Demokrāti ir paziņojuši, ka šo likumprojektu pieņem decembrī, lai pasargātu sevi no iespējamiem republikāņu trikiem. Tāpēc nav jāuztraucas par ieroču atbalstu.

Putins baidās no šiem kodolieroču draudiem, viņi katru dienu televīzijā atkārto, ka kodolkarš nav iespējams, uzvarētāju nevar būt, un atkārto šo drazu: "Mums nav vajadzīgs kodolkarš, mēs varam aizsūtīt Ukrainu 18. gadsimtā ar intensīviem uzbrukumiem viņu infrastruktūrai." Tāpēc loģisks solis no Rietumu puses būtu apsolīt viņiem līdzīgus sodus Hersonā plānotā nozieguma gadījumā.

Tagad parunājam par Īlonu Masku. Viņš "troļļoja" Medvedevu, kurš rakstīja par Lizu Trasu. Šajā kontekstā izskanēja ziņa, ka Baidens apsver iespēju pārbaudīt Masku, vai viņš neapdraud nacionālo drošību. Pēc vairākiem tvītiem par Ukrainu un "Starlink" Rezņikovs teica, ka Ukrainai ir jāmaksā par "Starlink". Kas notiek ar Masku?

Es nepievērstu viņam tik daudz uzmanības. Iepriekš esmu nosaucis lielākās personas, kas strādā Putina labā, - abus bijušos ASV prezidentus Donaldu Trampu un Baraku Obamu. Nekas, ar to nodarbojas ASV "deep state". Runājot par Masku, viņš jau sen bija jāpārbauda. Kāpēc viņam pēkšņi tik ļoti iepaticies Putins? Sākumā nodomāju, ka viņam blakus ir kāda jauna dāma, taču patiesība ir daudz banālāka, bez jebkādas romantikas: nesen viņam bija ļoti lielas problēmas ar vienu no saviem uzņēmumiem. Ir oficiāli publiskota informācija, ka viņš saņēmis vairāku miljardu dolāru ieguldījumu no kāda ārvalstu investora. Ir jānoskaidro, kas ir šis investors.

Foto: Business Ukraine mag @Biz_Ukraine_Mag/Twitter.com

G20 samits ir tepat aiz stūra. Runā, ka tiek meklēti veidi, kā izolēt Putinu no visiem pārējiem, ja gadījumā viņš ieradīsies. Kā jūs domājat, vai viņš vispār ieradīsies?

Manuprāt, viņš neatbrauks. Paskatieties, kā viņš nesen tikās ar "mobilizētajiem". Vienīgais, kurš izskatījās pēc nožēlojama "mobilizētā", bija pats Putins. Tie "mobilizētie" bija divus metrus gari, labi ekipēti un izskatīgi sargi ar bruņuvestēm un snaiperu šautenēm. Skaidrs, ka tie bija Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) virsnieki. Pat brīžos, kad viņš satiek dažus zvejniekus, jau sen ir pierādīts, ka tie visi ir FSB virsnieki. Kā tāds gļēvulis dosies uz G20 samitu? Viņš uz turieni nebrauks.

Kas ieņems viņa vietu? Lavrovs?

Tam nav nozīmes. Varbūt viņš to darīs. Varbūt tiešsaistē piedalīsies.

Āzijas samitā Tadžikistānas prezidents septiņas minūtes runāja, ka viņiem ir sava valoda, savs autentiskums, sava tauta. Putins vienkārši sēdēja un, piedodiet par izteicienu, "ierēca".

Viņi [Krievija] nekādi nevar atzīt to par neatkarīgu valsti. Tas ir galvenais Putina neprātīgās politikas iemesls - viņš vēlas atjaunot kaut kādu "krievu pasauli", dominances zonu. Tomēr, pateicoties Ukrainas armijas panākumiem, mūsu acu priekšā sabrūk Krievijas impērijas paliekas.

VIDEO: Fragments no Tadžikistānas prezidenta runas 

Paskatieties, kā Tokajevs ar viņiem runāja. Kazahstāna parasti ieņem neatkarīgu nostāju.

Kas attiecas uz Kaukāzu, tur jau valda Turcija. Azerbaidžānas armijas vairs nav. Pērn Alijevs un Erdogans parakstīja vienošanos par Azerbaidžānas un Turcijas armijas apvienošanu. Starp citu, tā ir NATO armija. Putins cīnās pret NATO paplašināšanos Hersonā, kamēr viņi ir pārņēmuši visu Dienvidkaukāzu. Somija un Zviedrija jau ir kļuvušas par NATO dalībvalstīm.

Mēs redzam Putina politikas pilnīgu sabrukumu, kas slēpjas tajā, ka ne tikai viņš, bet arī lielākā daļa Krievijas politiskās elites nesaprot vienkāršas lietas. Viņi ir sevi apglabājuši uz neskaitāmiem gadiem. Kad šis karš beigsies, Ukraina, protams, uzvarēs, bet krievu tautai būs gadu desmiti, lai nožēlotu visus noziegumus, ko tā ir pastrādājusi.

Līdz brīdim, kad kāds nākamais Krievijas kanclers ieradīsies Bučā un nometīsies ceļos, lai nožēlotu Krievijas pastrādātos noziegumus.

Jūsuprāt, tas ir iespējams?

Pēc 20 vai 30 gadiem, ja Krievija vēl pastāvēs.

Ja ne, tad par ko tā kļūs?

Impērijas sabrukuma process vienkārši turpināsies. Piemēram, vai kāds domā, ka Čečenija ir daļa no Krievijas? Nē. Ar katru savu paziņojumu Kadirovs parāda, ka viņš ir nevis Krievijas reģiona gubernators, bet gan neatkarīgas valsts, kurai ir sava armija, vadītājs.

Krievija zaudēja karu Čečenijā un velta Kadirovam milzīgu cieņu. Kad Putina vairs nebūs, Kadirovs atkal paziņos, ka viņš ir neatkarīgas valsts vadītājs. Taču tas ir tikai pirmais solis. Man negribas runāt par šīm problēmām. Ļaujiet ar tām tikt galā vadītājiem, kas nāks pēc Putina. Ukrainas armijas galvenā problēma ir mēģināt sasniegt 1991. gada robežas un uz visiem laikiem aizmirst par šo "lielo" ziemeļu kaimiņu.

Irāna piegādājusi Krievijai dronus "Shahed" un gatavojas piegādāt ballistiskās raķetes, lai gan tiek noliegta šāda informācija.

Tas ir pavisam jauns nekaunīgas melošanas veids. Oficiāli Zaharova apgalvo, ka nav nekādu Irānas "šahīdu", bet visi Krievijas propagandisti, "piemiedzot ar aci" saviem tuvākajiem cilvēkiem, stāsta, cik viņi ir lieliski.

Izraēla turpina izlikties neitrāla. Vai jūs domājat, ka tā nekad neizvilks galvu ārā no smiltīm?

Tā nav lielākā Ukrainas problēma. Lielākā ir Rietumu ieroču piegāde. Izraēlai ir savas slepenās vienošanās ar Krieviju par abu pušu rīcību Sīrijā: Izraēla konsekventi iznīcina Irānas mērķus, bet Krievijas karaspēks to šķietami nepamana. Izraēlai šis ir ļoti svarīgs jautājums, jo Irāna ir būtisks drauds drošībai. Tāpēc viņi cenšas saglabāt šo vienošanos ar Krieviju, un par to viņus nevajadzētu bargi sodīt. Kad Krievija beidzot aizies no Sīrijas, situācija varētu mainīties.

Kādos apstākļos Krievija pilnībā aizietu no Sīrijas?

Viņi jau aiziet. Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa bezspēcības rādītājs ir S-300. Tās izved no Sīrijas un izmanto Ukrainā, lai uzbruktu sauszemes mērķiem, jo raķetes sāk beigties. Process ir sācies.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu