Lietuva rosina atteikties no krievu valodas eksāmena vidusskolā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nunik5/Shutterstock

Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija ir rosinājusi no 2025. gada atcelt valsts eksāmenu vidusskolas beigšanai krievu kā otrajā svešvalodā.

Sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas mācību plānu projekts paredz valsts eksāmenu vidusskolas beigšanai organizēt tikai pirmajā svešvalodā, proti, angļu, vācu un franču valodā.

Lietuvas izglītības viceministrs Ramūns Skaudžus informēja, ka no nākamā mācību gada Lietuvas skolās darbs sāksies pēc atjaunotām programmām, kurās bērniem tiks piedāvāta lielāka otrās svešvalodas izvēle.

Ministrijā norādīja, ka pašlaik skolēni vidusskolas beigšanas eksāmenu var kārtot pirmajā svešvalodā, bet otrajā svešvalodā - tikai krievu valodā.

Skaudžus sacīja, ka nevajadzētu radīt izņēmuma apstākļus tikai vienai otrajai svešvalodai, tādēļ eksāmens krievu valodā vairs netiks piedāvāts.

"Turklāt krievvalodīgās valstis nav prioritāte no mācību vai profesionālās darbības aspekta, tādēļ tā nav izceļama citu otro svešvalodu vidū," teica viceministrs, uzsverot, ka skolēniem vajadzētu vismaz B2 līmenī, kas nozīmē brīvu valodas pārvaldīšanu, apgūt kādu no Eiropas Savienības valodām - angļu, vācu, franču.

Lietuvas Izglītības, zinātnes, sporta ministrija informēja, ka mazākumtautību skolu izlaiduma klasēs arī turpmāk būs dzimtās valodas (baltkrievu, poļu, krievu, vācu) eksāmeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu