Samazinājies darījumu skaits ar meža un lauksaimniecībā izmantojamām zemēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmajā pusgadā samazinājies darījumu skaits ar meža un lauksaimniecībā izmantojamām zemēm, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" jaunākajā komercplatību tirgus pārskatā.

Pēdējos gados strauji augošais uzrāviens darījumos ar meža zemēm šobrīd ir nosacīti apstājies, informē "Latio". Vidējā iegādātā platība atsevišķos reģionos gada laikā ir pieaugusi - Vidzemē vidējā platība darījumos ir 10,6 hektāri, Kurzemē 9,7 hektāri, bet Zemgalē 9,1 hektārs.

Tomēr, salīdzinot ar laika posmu no pērnā gada janvāra līdz jūnijam, darījumu skaits ar meža zemēm pirmajā pusgadā samazinājies par 46%. Līdz pat vasaras vidum meža īpašumu cenas turpināja augt, taču šobrīd ir apstājušās pie nepilniem 3000 eiro par hektāru.

Darījumu skaita kritums skāris arī lauksaimniecībā izmantojamo zemju (LIZ) segmentu. Salīdzinot ar 2022.gada pirmo pusgadu, kopējais darījumu skaits samazinājies par aptuveni 30%, teikts "Latio" pārskatā.

Vidējā pārdotā LIZ platība Vidzemē ir 12,2 hektāri, Kurzemē 9,5 hektāri, bet Latgalē un Zemgalē nedaudz virs deviņiem hektāriem.

Augstākā vidējā LIZ cena ir Kurzemē (4500 eiro par hektāru), bet zemākā Latgalē (3450 eiro par hektāru), savukārt augstākā vidējā nomas maksā 2023.gadā nemainīgi saglabājusies Zemgalē un Sēlijā, turoties ap 235 eiro par hektāru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu