Joprojām nav skaidrības, uz kādu priekšmetu rēķina ieviesīs aizsardzības mācību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iesaistītās puses ir vienojušās samazināt plānoto Valsts aizsardzības mācības (VAM) stundu skaitu, taču joprojām nav skaidrs, uz kādu citu priekšmetu rēķina tā tiks ieviesta, 3. oktobrī izskanēja Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēdē, kurā deputāti iepazinās ar VAM realizācijas gaitu un identificētajām problēmām.

Likums paredz, ka no 2024. gada 1. septembra valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta.

VAM 2018.gadā sākotnēji tika ieviesta kā pilotprojekts brīvprātīgā kārtā tikai nedaudzās Latvijas skolās, taču laika gaitā skolu skaits esot palielinājās. Plašu neapmierinātību ir izraisījis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sākotnējais piedāvājums VAM ieviest uz sporta stundu rēķina, jo jaunatnes veselība un fiziskā sagatavotība jau pašlaik ir neapmierinošā līmenī.

Jaunsardzes centra (JC) direktors Aivis Mirbahs deputātiem pastāstīja, ka puses ir vienojušās VAM apjomu samazināt līdz 112 stundām, bet vēl mazākam apjomam aizsardzības resors sliecas nepiekrist, jo tas radīšot jautājumu, vai priekšmetu vispār esot jēga sākt pasniegt.

Mirbahs informēja, ka iepriekš VAM bija paredzēts atvēlēt 140 stundas un to mācīt trīs moduļos. Vēlāk diskusijās ar IZM panākts kompromiss, ka viens modulis tiek nevis svītrots, bet pārvirzīts uz citiem priekšmetiem un VAM tiek samazināta līdz 128 mācību stundām.

Tagad JC esot gatavs kārtējam kompromisam, proti, VAM samazināt līdz 112 stundām. Tas, Mirbaha skatījumā, nozīmēšot pietuvošanos "sarkanajai līnijai", par kuru zemāk pakāpties nedrīkstot. Šajā variantā VAM tiktu organizēta vienā modulī, proti, tiks saglabāts tikai militārais modulis un VAM nenotiks janvārī un septembrī.

Kompromiss arī paredzot, ka VAM nometne jauniešiem būs tikai pēc otrā mācību gada un tā būs garāka, sasniedzot 23 dienas. Nometne gan būs tikai brīvprātīgā kārtā, attiecīgi tiek lēsts, ka tajā piedalīsies 5% līdz 10% apmācāmo.

Paliekot pie šāda varianta, nebūšot iespējams "veikt uzdevumu attīstīt uz pilsoniskām vērtībām un uz pilsonisko apziņu balstītu Latvijai piederīgu personību, kas aktīvi līdzdarbojas un iesaistās politiskajā un sabiedriskajā dzīvē", izteicās militārpersona.

"Ja tomēr notiks virzība zem 112 stundām, tad tie kursa beidzēji, kas pabeigs VAM bez nometnēm, zinās vien pamata militāro iemaņu standartu. Un tad jāceļ jautājums, vai VAM vispār nepieciešams," sprieda Mirbahs.

Tāpat tas nozīmēšot, ka VAM pārvērsties tīri par militāru mācību, lai gan, strādājot pie VAM izstrādes, bijis uzstādījums no politiķiem un IZM, ka VAM nedrīkst kļūt tikai par militāru mācību. Mirbahs atsaucās uz aptaujām, kas liecina, ka 10% Latvijas iedzīvotāju ir par Krievijas agresiju Ukrainā, bet 20% ieņem neitrālu nostāju. "Tātad visiem 100% iemācīsim militāras pamatiemaņas, bet 30% neiedosim patriotismu un viņi nezinās, kurā pusē īsti pielietot šīs iemaņas. Vai tiešām mēs gribam šo ceļu iet? Tas ir milzīgs risks, ja nenovirzīsim patriotismu uz citām nodarbībām," domā Mirbahs.

IZM Izglītības departamenta direktores vietniece Ilze Seipule savukārt klāstīja, ka, domājot par VAM ieviešanu, IZM meklējusi risinājumus par sasniedzamiem rezultātiem citos mācību priekšmetos. Vienlaikus viņa pateicās JC par rasto iespēju, ka varētu samazināt VAM uz 112 stundām pamatkursā un īstenot militārās apmācības modeli.

IZM tomēr izskatot variantu VAM apjomus samazināt līdz 105 stundām. "Bet no šodienas saprotam, ka šeit tiek pārkāptas "sarkanās līnijas". Protams, ka par šīm septiņām stundām ir jāmeklē risinājums, jo par 105 stundām vairāk vai mazāk esam sapratuši, kā šādu apjomu varētu iestrādāt mācību standartā," izteicās Seipule.

Tikmēr skaidrības, uz kādu priekšmetu rēķina VAM ieviesīs, joprojām nav. Nākamnedēļ IZM vēl paredzētas diskusijas ar skolu direktoriem, lai saprastu viņu redzējumu, vai jānosaka normatīvi, no kuriem mācību priekšmetiem stundas tiktu noņemtas, lai VAM realizēšanā iegūtu 112 vai 105 stundas.

Variants par sporta stundu mazināšanu, visticamāk, negūs atbalstu, tāpēc pastāv variants skolu vadībai pašai deliģēt izvēli, no kuriem mācību priekšmetiem noņemt mācību stundas, lai iegūtu laiku VAM īstenošanai, tādējādi nepalielinot skolēnu noslodzi, norādīja IZM ierēdne.

Paredzēts, ka apakškomisija gaidīs tālākos atbildīgo resoru diskusiju rezultātus un kādā no nākamajām sēdēm VAM tēmu plāno apspriest ministru līmenī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu