Ķīnā divu sportistu apskāviens izraisījis skandālu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Juveja Lina un Janni Vu
Juveja Lina un Janni Vu Foto: AP/Scanpix

Ķīnā pēc Āzijas spēļu sieviešu 100 metru barjerskrējiena divu sportistu apskāviena dēļ izcēlies skandāls, vēsta CNN.

Zelta medaļu, triumfējot skrējienā, izcīnīja Juveja Lina, bet otrajā vietā ierindojās viņas tautietē Janni Vu, kura pēcāk tika diskvalificēta. Bet mirklī pēc finiša šķērsošanas abas sportistes to vēl nezināja un apskāvās, atzīmējot savas valsts dubultuzvaru.

Šo brīdi, protams, iemūžināja kameras, kā rezultātā pēcāk Ķīnā izcēlās skandāls.

Lina uz starta izgāja ar 6. numuru, bet viņas tautietei bija atvēlēts 4. numurs. Abām sportistēm apskaujoties, izveidojas skaitlis 64, kas Ķīnā tiek asociēts ar 1989. gada 4. jūnijā notikušo Tiaņaņmeņas slaktiņu.

Ķīnā "Google" un "Twitter" serviss netiek nodrošināts, bet konkrētajām platformām ir savi analogi, attiecīgi, "Baidu" un "Weibo". Ķīnas vadība šīs platformas tur ļoti īsā "pavadā". Par šo apgalvojumu vēlreiz var pārliecināties pēc tam, kad no "Weibo" apskāviena kadrs, kurā uzskatāmi redzami abu sportistu numuri, tika izdzēsts aptuveni stundu pēc tam, kad to publicēja CCTV raidorganizācija. Tiesa, pašu kadru vēl ir iespējams atrast, bet tajā tik uzskatāmi nav redzami abu sportistu numuri.

Savukārt "Baidu" platformā šis kadrs vispār nav atrodams.

Skrējiens notika 1. oktobrī, kas ir Ķīnas nacionālā diena. Līdz ar to šajā dienā valsts vadība vēl skrupulozāk pievērš uzmanību saturam, kas parādās interneta vidē.

1989. gada Tiaņaņmeņa protesti, kas pazīstams arī kā Tiaņaņmeņa slaktiņš, bija demonstrācijas, kuras notika Pekinā no 1989. gada 15. aprīļa līdz 4. jūnijam, liecina Vikipēdija.

Demonstrācijās līderību uzņēmās studenti, kuri pieprasīja demokrātiju, vārda brīvību un preses brīvību. Lielākais laukumā sanākušo protestētāju skaits sasniedza miljonu cilvēku.

Protesti tika apspiesti 4. jūnijā, kad varas iestādes ieviesa ārkārtas stāvokli un nosūtīja uz protestu vietām militārās vienības. Tajā skaitā tankus.

Bojāgājušo skaits un asinsizliešanas apjoms Tiaņaņmeņa laukumā precīzi nav zināms. Ķīnas varas iestādes neļāva noteikt upuru skaitu, padarot aplēses no aculiecinieku liecībām, slimnīcu protokoliem un upuru radinieku organizētajiem centieniem. Šo apstākļu dēļ pastāv lielas atšķirības starp dažādām aplēsēm. Bojāgājušo skaits svārstās no oficiālā skaita - no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu