VIDEO Putina un Tokajeva tikšanās laikā noticis kārtējais Krievijai nepatīkamais misēklis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs runas laikā radījis neizpratni Krievijas delegācijas sastāvā.

Krievijas diktators Vladimirs Putins kopā ar savu delegāciju ceturtdien apmeklēja Kazahstānu, cenšoties nostiprināt saites ar bijušo PSRS kaimiņvalsti un vienu no savām galvenajām ekonomiskajām partnerēm.

Putina vizītes laikā Tokajevs savu runu teica kazahu valodā, nevis krievu valodā.

Viņš vispirms uzrunāja delegāciju, krieviski pasakot "dārgie kolēģi", bet pēc tam turpināja runāt jau kazahu valodā.

Tas izraisīja neizpratni starp Krievijas amatpersonām, tostarp ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Putina "lakstīgalu" Dmitriju Peskovu. Kremļa politiķiem nācās ātri meklēt tulka austiņas. 

Video: Tokajevs Putina klātbūtnē runā kazahu valodā

Tiek ziņots, ka Krievijas un Kazahstānas politiķu tikšanās laikā parasti nav nepieciešamība pēc tulka pakalpojumiem.

Kazahstānā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir divvalodīgi, krievu valoda joprojām ir plaši pielietota valoda. Lai gan abās valodās izmanto kirilicas alfabētu, tomēr krievu un kazahu valodas pieder pilnīgi dažādām valodu saimēm un ir nesaprotamas viena otrai.

Oktobrī Kazahstāna paziņoja par iniciatīvu palielināt kazahu valodas lietojumu televīzijā un radio no 50 līdz 70 procentiem.

Šī nav pirmā reize, kad Tokajeva un Putina tikšanās laikā notiek kāda neveikla situācija. 

Piemēram, pagājušā gada jūnijā Sanktpēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā Kazahstānas līderis uz foruma skatuves dažu metru attālumā no Putina Donbasa prokrieviskos separātiskos veidojumus nodēvēja par "kvazivalstiskām teritorijām".

Tokajevs toreiz sacīja, ka gadījumā, ja pašnoteikšanās princips tiks īstenots visā pasaulē, 193 valstu vietā, kas šobrīd ir ANO, uz planētas būs 500 vai 600 valstu.

"Tas būs haoss. Šī iemesla dēļ mēs neatzīstam nedz Taivānu, nedz Kosovu, nedz Dienvidosetiju, nedz Abhāziju. Un, pēc visa spriežot, šis princips tiks piemērots arī attiecībā uz kvazivalstiskajām teritorijām, kādas mūsu skatījumā ir Luhanska un Donecka," 2022. gada jūnijā sacīja Kazahstānas prezidents.

Daži eksperti šos izteikumus interpretēja kā rādītājus, kas liecina par Krievijas ietekmes mazināšanos Kazahstānā, kādreizējā Maskavas sabiedrotajā, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

VIDEO: Tokajeva izteikumi Sanktpēterburgas forumā (2022. gadā)

Jāpiebilst, ka toreiz foruma laikā Putinam grūtības sagādāja Kazahstānas prezidenta vārda izruna.

Divus mēnešus vēlāk, 2022. gada augustā, Putins atkal nemācēja izrunāt Kazahstānas līdera vārdu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu