Opozīcija lūdz Čakšai skaidrot IZM šī gada iepirkumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Valsts kanceleja, Ieva Leiniša

Opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) frakcija lūdz Andu Čakšu (JV) skaidrot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) 2023.gadā izsludinātos un noslēgtos iepirkumus.

AS norāda, ka daudzos gadījumos IZM izsludināto iepirkumu līgumu priekšmets ir cieši saistīts ar ministrijas nozares politiku gan vispārējos, gan iekšējos jautājumos personālpolitikas un atalgojuma jomā, kas izriet no ministrijas nolikuma, piemēram, personālvadības audits "Personāla atlases process un tā pilnveide Izglītības un zinātnes ministrijā" vai pētījums "Iespējamais sadarbības modelis skolotāju darba samaksas principu pilnveidošanā".

Patlaban IZM strādā pie stratēģiskiem jautājumiem tieši vispārējo izglītības iestāžu jauna finansēšanas modeļa un pedagogu atalgojuma modeļa izstrādē. Opozīcijas deputātu ieskatā, IZM patstāvīgi neveic šo modeļu izstrādi, bet piesaista izpildītāju ārpakalpojumā.

Frakcija uzskata, ka izsludināto iepirkumu līgumu priekšmeti saistīti ar pašsaprotamām IZM funkcijām, kuru nodrošināšanai esot nepieciešams tikai IZM iekšējais resurss.

AS deputāts Česlavs Batņa norāda, ka IZM iepirkumi un darba organizācija liek uzdot jautājumus par ministrijas darba un rīcības spēju, kā arī iepirkumu pamatotību. "Abos gadījumos ir nopietnas bažas par ministrijas vadības spēju tikt galā ar visai Latvijas sabiedrībai stratēģiskiem jautājumiem," uzskata opozīcijas politiķis.

AS frakcija lūdz izglītības un zinātnes ministri skaidrot, vai IZM trūkst personālresursu kapacitātes iekšējo un ārējo (tai skaitā nozares stratēģisko) jautājumu izskatīšanā, kas ietver iekšējo un ārējo normatīvo aktu, kā arī politikas plānošanas dokumentu, izstrādi.

Deputāti interesējas, kuri no Čakšas biroja vai IZM administrācijas vadošajiem darbiniekiem ir tieši atbildīgi par jautājumiem, kas saistīti ar iekšējās personālpolitikas, valsts augstskolu finanšu un grāmatvedības plūsmas uzlabošanas procesiem, atalgojuma noteikšanas un tā principu uzlabošanu gan IZM, gan nozarē kopumā.

Tāpat AS vaicā, cik daudz publiskos iepirkumus, kas saistīti ar minēto IZM ir izsludinājusi 2023.gadā un cik daudz plāno izsludināt 2024.gadā.

Frakcija vēršas pie Čakšas, lūdzot skaidrot, vai IZM 2023.gadā ir noslēgti papildus ārpakalpojuma līgumi, kas ir saistīti ar iekšējās personālpolitikas, valsts augstskolu finanšu un grāmatvedības plūsmas uzlabošanas procesiem, atalgojuma noteikšanas un principu uzlabošanu gan pašā IZM, gan nozarē kopumā un kuriem netika piemērota iepirkumu procedūra, bet cenu aptauja.

Deputāti lūdz informēt, cik daudz IZM 2023.gadā ir izsludinājusi publiskos iepirkumus, kas ir saistīti ar IZM iekšējo funkciju izvērtējumu, un, ja tādi ir, kādi ir to galvenie secinājumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu