Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja izstādē iepazīstina ar 17. gadsimtā iespiestām grāmatām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (RVKM) apskatāma izstāde "Iespiestas Rīgā. 17.gadsimta grāmatas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā", kas sniedz iespēju iepazīt seniespiedumus, to saturu, kā arī gūt priekšstatu par grāmatu izgatavošanas procesu sākotni, informēja muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča.

Izstādes autore, RVKM kartogrāfijas, dokumentu, iespieddarbu un periodikas kolekciju krājuma glabātāja Antija Erdmane-Hermane norāda, ka aizgājušo gadsimtu grāmatas reprezentējas kā unikāla kultūrvēsturiska vērtība. Rīgā grāmatas iespiestas kopš 1588.gada, taču muzeja krājumā atsevišķas senākās Rīgā iespiestās grāmatas saglabājušās no 17.gadsimta.

Pēc Erdmanes-Hermanes paustā, iespiedumi pārsvarā bija reliģiska satura. Tomēr iespiestās grāmatas saturiski pārstāvēja dažādas zinātņu nozares, kā arī ikdienā lietotus izdevumus. Teksti tika iespiesti latīņu, vācu un latviešu valodā.

Ekspozīcijā varēs iepazīties, piemēram, ar Georga Manceļa sarakstīto grāmatu "Ilgi gaidītais latviešu sprediķu krājums", kas izdota 1654.gadā. Muzeja krājumā saglabājusies šī apjomīgā darba pirmizdevuma daļa. Grāmata ir pirmais prozas oriģinālsacerējums latviešu valodā.

Mancelis, vācu tautības latviešu literāts, valodnieks, mācītājs un pedagogs, izmantodams tā laika vācu valodas ortogrāfijas paņēmienus, uzlaboja latviešu rakstu valodu, likdams pamatus latviešu valodas tā sauktajai vecajai ortogrāfijai.

Izstādē varēs iepazīties arī ar Ernsta Glika tulkoto Bībele "Tā Svēta Grāmata jeb Dieva Svētais Vārds…", kas izdota 1689.gadā. Muzeja krājumā glabājas Glika latviešu valodā tulkotās Bībeles pirmizdevums. Savukārt 1685.gadā izdotā grāmata "Rīgas atjaunotie aptieku noteikumi un cenrādis" ir vienīgais pilnais eksemplārs Latvijā. Tajā minēti vairāk nekā 3000 ārstniecības līdzekļi, kas tika tirgoti Rīgas aptiekās. Tāpat ir īpaša iespēja aplūkot Rīgas mācītāja Hermaņa Samsona sprediķu krājuma "Debesu dārgumu krātuve" saglabājušos titullapu no Nikolausa Mollīna 1625.gada iespieduma.

Izstāde apskatāma līdz 30.martam muzeja ekspozīcijas "Rīga Livonijas sastāvā. 13. līdz 16.gadsimts" zālē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu