Navaļnija līdzgaitnieki: "Ļoti iespējams", ka viņš tika nogalināts (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pieminot Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, iepretim Krievijas vēstniecībai norisinās veltīts piemiņas pasākums.
Pieminot Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, iepretim Krievijas vēstniecībai norisinās veltīts piemiņas pasākums. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ir "ļoti liela varbūtības pakāpe", ka tika politiķis Aleksejs Navaļnijs ticis nogalināts. To Navaļnija "YouTube" kanāla pārraidē paziņoja Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs, ziņo "Meduza".

"Tagad situācija ir tāda, ka mēs saprotam, ka, visticamāk, Aleksejs Navaļnijs tika nogalināts. Tam ir ļoti liela varbūtības pakāpe. Mēs jums nemelosim, ka ir kaut kāda cerība, ka rīt kaut kas mainīsies un ka tas viss nav taisnība.

Šī iespēja ir niecīga.

Tagad viss liecina par to, ka patiesībā notika slepkavība – Alekseja Navaļnija slepkavība cietumā. Un viņu nogalināja Putins," sacīja Ždanovs.

Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša sacīja, ka politiķa līdzgaitniekiem vēl nav apstiprinājuma par politiķa nāvi.

"Alekseja advokāts lidos uz Harpu vēlu vakarā, jo tā notiek lidojumi. Viņš ieradīsies rīt no rīta kopā ar Alekseja radiniekiem. Līdz tam mēs nevaram saņemt apstiprinājumu.

Tāpēc mēs nevaram oficiāli apstiprināt vai noliegt visu Kremļa ziņu aģentūru ziņas, ka Aleksejs Navaļnijs ir nogalināts.

Bet mēs visi lieliski saprotam, ņemot vērā Peskova un Putina komentārus, tas nevar būt negadījums un nevar būt kļūda," sacīja Jarmišs.

Ždanovs piebilda, ka slimnīcas, morgi un kolonija neatbild uz zvaniem.

Viņš norādīja, ka oficiāli par ieslodzītā nāvi 24 stundu laikā jāpaziņo tuviniekiem.

"Šobrīd šāda paziņojuma nav. (…) Acīmredzot mēs to saņemsim vai arī nesaņemsim 24 stundu laikā, bet, visticamāk, mēs saņemsim oficiālu apstiprinājumu par Alekseja nāvi.

Tas kolonijai 24 stundu laikā jāpaziņo tuviniekiem," skaidroja Ždanovs.

"Un trīs dienu laikā viņa nāvi paziņo dzimtsarakstu nodaļai, un tad sākas ķermeņa sagatavošanas procedūra apglabāšanai. Un tālāk līķis tiks nodots radiniekiem un notiks bēres, ja šie ziņojumi apstiprināsies.

Lieta ir jāturpina izmeklēt. Autopsija notiks jebkurā gadījumā.

Izmeklēšanas grupai ir jāsavāc un jāizpēta nāves cēloņi un apstākļi. Un jebkurā gadījumā viņi tagad atzīs nāves apstākļus par dabiskiem.

Es vēlreiz uzstāju: tā ir politiska slepkavība, kas noteikti tiks izmeklēta. Un šīs slepkavības organizators ir Vladimirs Putins un neviens cits," sacīja Ždanovs.

Jau vēstīts, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris. Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki šobrīd nevar ne apstiprināt, ne noliegt ziņas par Navaļnija nāvi.

VIDEO: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs 

"Federālā ieslodzījuma vietu pārvalde Jamalas-Ņencu apgabalā (FSIN) izplatījusi ziņas par Alekseja Navaļnija nāvi. Mums vēl nav nekāda apstiprinājuma tam. Alekseja advokāts tagad lido uz Harpu. Tiklīdz mums būs kāda informācija, ziņosim," pavēstīja preses sekretāre.

Jamalas-Ņencu autonomā apgabala FSIN nodaļa ziņoja, ka 16. februārī politiķis Aleksejs Navaļnijs pēc pastaigas sajuties slikti. Viņam kolonijā tika izsaukta ātrā palīdzība.

Mediķi konstatējuši politiķa nāvi. "Nāves cēloņi tiek skaidroti," teikts FSIN paziņojumā.

Trešdien Navaļnija preses sekretāre pavēstīja, ka politiķis jau 27. reizi ieslodzīts karcerī.

Kā apgalvo varasiestādes, Navaļnijam pēc pastaigas esot kļuvis slikti un viņš zaudējis samaņu.

Tikusi izsaukta ātrā palīdzība, ārsti mēģinājuši viņu reanimēt, taču neveiksmīgi un nācies konstatēt pacienta nāvi.

Navaļnija advokāts Leonīds Solovjovs sarunā ar laikrakstu "Novaja Gazeta" paziņojis, ka saskaņā ar politiķa ģimenes lēmumu nekādus komentārus nesniegšot.

Viņš vienīgi piebildis, ka savu klientu apmeklējis trešdien un ka tad viss esot bijis "normāli".

Navaļnijam nāves brīdī bija 47 gadi.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu