Latvijas pilsonis iesaistīts nelegālā Krievijas shēmā. ASV līdzekļus konfiscē un pārskaita Igaunijai, lai tālāk novirzītu Ukrainas atbalstam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiro un ASV dolāri. Ilustratīvs attēls
Eiro un ASV dolāri. Ilustratīvs attēls Foto: DANIEL MUNOZ

Lai atbalstītu Ukrainu, ASV Igaunijai pārskaitījusi apmēram pusmiljonu ASV dolāru (450 000 eiro) Krievijas līdzekļu, kas konfiscēti nelegālā iepirkuma tīklā, kurā apsūdzēts Latvijas pilsonis atzinis savu vainu, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Ministrijā informēja, ka sestdien Minhenes drošības konferences laikā ASV ģenerālprokurora vietniece Liza Monako un Igaunijas Tieslietu ministrijas kanclers Teniss Sārs paziņoja, ka Igaunijai tiks pārskaitīti nepilni 500 000 ASV dolāru Ukrainas atbalstam.

Līdzekļus ASV konfiscēja pēc tam, kad izjauca nelegālu iepirkumu tīklu, kura dalībnieki mēģināja Krievijā ievest ASV izcelsmes augstas precīzijas instrumentus, kas izmantojami aizsardzības un kodolieroču izplatīšanas nozarēs.

Turklāt, kā informēja ASV Tieslietu ministrija, 14.februārī par saistību ar iepirkuma shēmu saistīts Latvijas pilsonis ir atzinis vainu ASV eksporta likumu un regulējuma pārkāpumā.

Tā ir pirmā reize, kad ASV citam sabiedrotajam pārskaita līdzekļus ar skaidru mērķi palīdzēt Ukrainai. Un tā ir otrā reize, kad ASV Tieslietu ministrija konfiscētus Krievijas aktīvus ļauj izmantot Ukrainai. Pērn konfiscētus līdzekļus 5,4 miljonu ASV dolāru vērtībā ministrija pārskaitīja ASV Valsts departamentam Ukrainas kara veterānu atbalstam.

Konfiscētie līdzekļi tiek pārskaitīti Igaunijai, jo saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem šīs lietas fakti nepieļauj tiešu pārskaitījumu uz Ukrainu. Igaunija izmantos līdzekļus projektam, lai paātrinātu Ukrainas elektrosadales un pārvades sistēmas bojājumu novērtēšanu un kritiskos remontdarbus. Krievija mērķtiecīgi vēršas pret Ukrainas kritisko infrastruktūru.

Parakstot vienošanos par līdzekļu pārskaitīšanu, ASV pārstāve Monako teica, ka tas apliecina gan ASV, gan Igaunijas nerimstošo apņēmību liegt Krievijas režīmam piekļuvi Rietumu tehnoloģijām, "uz kurām tas paļaujas savā nelikumīgajā karā pret Ukrainu".

Savukārt Igaunijas pārstāvis Sārs uzsvēra, ka "pārrobežu noziegumu novēršana ir bijusi un būs vēl lielāka prioritāte". Viņaprāt, tāda veida vienošanās vēl vairāk motivē novērst sankciju pārkāpumus, jo konfiscētie līdzekļi nonāk pie cietušajā, kas šajā gadījumā ir Ukraina.

2023.gada martā izmeklēšanā par mēģinājumu dubultas pielietojamības eksporta kontrolei pakļautas preces ievešanu Krievijā tika konfiscēti 484 969 ASV dolāri, kas bija pārskaitīti uz ASV preces iegādei. Tā dēvētā džiga slīpmašīna ir augstas precīzijas slīpmašīnu sistēma, kuras eksportam vai reeksportam uz Krieviju ir nepieciešama licence, jo to var izmantot kodolieroču paplašināšanas un aizsardzības programmās. Konkrētā prece tika pārtverta pirms nonāca Krievijā.

Lietā ir vairāki apsūdzētie, kuru vidū ir arī 47 gadus vecs Latvijas pilsonis Vadims Ananičs, kuru Latvijā aizturēja 2022.gada 18.oktobrī. 14.februārī viņš ASV federālajā tiesā Konetikutas štatā atzina savu vainu. Viņš atzina iesaisti shēmā, kuras mērķis bija pārkāpt ASV eksporta likumus un regulējumu, mēģinot kontrabandas ceļā Krievijā ievests divējādas pielietojamības eksporta kontrolei pakļautu preci. Viņam draud līdz pieciem gadiem cietumā. Sprieduma nolasīšanas datums vēl nav noteikts.

Tiesas dokumenti un tiesā paziņotais liecina, ka Ananičs bija Latvijā reģistrētā uzņēmuma SIA "CNCWeld" izpilddirektors. Kopš 2018.gada Ananičs sazvērējās ar citām personām, kuru vidū bija fiziskas un juridiskas personas Krievijā, lai pārkāptu ASV eksporta likumus un ievestu Krievijā Konetikutas štatā ražotu iekāru "500 Series CPWZ".

2019.gada augustā Ananičs kopā ar citiem shēmā iesaistītajiem devās uz Bridžportu Konetikutas štatā, kur informēja pārdevēju, ka džiga slīpmašīnu iegādājas "CNC Weld". Tikai pēc tam, kad iekārta bija izvesta no ASV, Ananičs informēja pārdevēju, ka viņa pārstāvētais uzņēmums nav gala lietotājs.

ASV varasiestādes sadarbībā ar kolēģiem Latvijā pārtvēra slīpmašīnu Rīgā pirms tā tika pārvesta uz Krieviju. 2023.gada martā tika konfiscēti darījumā iesaistītie 484 696 ASV dolāri.

Igaunija, konsultējoties ar ASV, ir piekritusi izmantot pārskaitītos līdzekļus, lai finansētu uz bezpilota lidaparātiem balstītu programmu, lai novērtētu Krievijas agresijas nodarīto kaitējumu Ukrainas elektrosadales un pārvades infrastruktūrai.

2023.gada aprīlī tika piespriests konfiscēt papildu 312 192,44 eiro kriminālsoda ietvaros, kas tika piemērots vienam no džiga slīpmašīnas kontrabandas tīklā iesaistītajiem čaulas uzņēmumiem. Līdzekļi pašlaik tiek glabāti Latvijā, gaidot ASV konfiskācijas rīkojuma galīgo izpildi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu