"Iemīlējušās, varaskāras studentes, kas izaicinoši ģērbjas un draud pasniedzējiem." Cepiens par skandālu Mūzikas akadēmijā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

LTV1 raidījums "Kultūršoks" 8. martā daudziem tiešām bija šoks. Žurnālistu rīcībā nonākušas vairākas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Sociālie tīkli vārās. 

Ir cilvēki, kuri brīnās – kā tas varēja notikt mūsu gadsimtā, pēc visiem "me too", kad visiem seksuālās uzmākšanās upuriem jau būtu jāzina, kā rīkoties, kā vākt pierādījumus?

Ja viss būtu tik vienkārši... Ir cilvēki, kuri saprot – lai runātu, ir vajadzīga drosme. Liela drosme. Gan sevis pašas, gan savas nākotnes dēļ. Kā savā liecībā raksta kāda no studentēm: "Jo mēs visi strādājam šajā sasodīti mazajā vidē, kas ir kā ieskābis piens – pretīgs. Visi ir viens ar otru saistīti, un neviens negrib ar citiem sabojāt attiecības, jo tas var ietekmēt darba iespējas. Ko dos tas, ja es runāšu? Un kam tad es to stāstīšu – citiem pedagogiem, vadībai? Kāda jēga? Vai man vispār kāds ticēs?"

Un tad ir cilvēki ar... ar lielu pārliecību. Un pilnīgi bez bailēm izgāzties ar savu trīs kontinentu pieredzi.  

Ir cilvēki, kuri domā, ka kaut kas jau droši vien tur ir, bet... Jo tā taču nevar būt, vai ne? 

Jautājums tikai - kas tad kuram ir nopietns pārkāpums? Cik, piemēram, nopietns pārkāpums ir  varas pozīcijas izmantošana pedagoga situācijā, bāžot mēli studentes mutē? Cik nopietns pārkāpums ir studentes piedzirdīšana, lai varētu ar viņu pamosties vienā gultā? Seksuālu piezīmju izteikšana - nu tas jau vispār nav nopietni, ne?

Bet varbūt viss ir pilnīgi otrādi. Ir cilvēki, kas ir nobažījušies par neaizsargāto pedagogu stāvokli.

Ko niekus - ko gan lai nabaga cilvēks varas pozīcijā dara, kad viņam uzbrūk varaskāra studente? Tvīta autore turklāt sakās esam studente konkrētajā augstskolā. 

Nu jā. Daudzi cilvēki patiešām ir šokā ne tikai par studenšu liecībām, bet arī par komentāriem sociālajos tīklos.

Kāds gan brīnums, ka dažiem ir tik grūti noticēt tam, kas noticis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu