ASV uzskatīs Ķīnu par atbildīgu, ja Krievija gūs panākumus Ukrainā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ASV otrdien brīdināja, ka uzskatīs Ķīnu par atbildīgu, ja Krievija panāks teritoriālus ieguvumus Ukrainā.

ASV valsts sekretāra vietnieks Kurts Kempbels paziņoja, ka Savienotajām Valstīm miera un stabilitātes uzturēšana Eiropā ir "vēsturiski vissvarīgākā misija".

Kamēr Maskava atjauno ofensīvu Ukrainā, bet ASV Kongresā republikāņi bloķē jaunu militāro palīdzību Ukrainai, Kempbels brīdināja, ka Krievijas teritoriālie ieguvumi var "mainīt spēku līdzsvaru Eiropā tādos veidos, kas, atklāti sakot, ir nepieņemami".

"Mēs esam tieši pateikuši Ķīnai - ja tas turpināsies, tas ietekmēs ASV un Ķīnas attiecības. Mēs nesēdēsim mierīgi, sakot, ka viss ir kārtībā," teica Kempbels.

"Mēs uzskatīsim, ka tas ir ne tikai Krievijas aktivitāšu kopums, bet apvienots aktivitāšu kopums, ko atbalsta Ķīna un arī Ziemeļkoreja. Tas ir pretēji mūsu interesēm," Kempbels paziņoja Nacionālai komitejai ASV-Ķīnas attiecību jautājumos.

Kempbels atbildēja uz jautājumu par Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova otrdienas vizīti Ķīnā, kur Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins pateca Lavrovam, ka Pekina ir gatava pastiprināt sadarbību.

Kempbels sacīja, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija iepriekš bija brīdinājusi Ķīnas amatpersonas par izlūkošanas datiem, kas norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēs iebrukt Ukrainā 2022.gada februārī.

"Es neesmu pārliecināts, ka viņi mums pilnībā noticēja, vai varbūt uzskatīja, ka tas būs mazāk par pilna apjoma iebrukumu," sacīja Kempbels.

Viņš sacīja, ka Ķīna bija satraukta par Krievijas agrīnajām neveiksmēm šajā karā un centās radīt "dažādas iespējas" Maskavai. "Sākotnēji tie bija aizsardzības centieni. Viņi negribēja redzēt režīma maiņu," sacīja Kempbels.

Viņš atzina, ka vairāk nekā divus gadus pēc šī iebrukuma sākuma pastāv nopietni draudi, ka Krievija varētu virzīties uz priekšu Ukrainā un apkārtējā reģionā.

ASV ir vairākkārt draudējušas piemērot sankcijas, ja Ķīna veiktu būtiskākas darbības Krievijas atbalstīšanai.

Krievija pēdējā laikā aizvien vairāk izmanto ieročus no Ziemeļkorejas un Irānas, kas ir sankcijām pakļautas valstis, lai aktivizētu karu Ukrainā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu