Ķīna paziņo, ka nepieņems "kritiku vai spiedienu" par attiecībām ar Krieviju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ITAR-TASS

Ķīna trešdien paziņojusi, ka nepieņems "kritiku vai spiedienu" par savām attiecībām ar Krieviju.

ASV valsts sekretāra vietnieks Kurts Kempbels otrdien paziņoja, ka Savienotās Valstis uzskatīs Ķīnu par atbildīgu, ja Krievija panāks teritoriālus ieguvumus Ukrainā.

Kamēr Maskava atjauno ofensīvu Ukrainā, bet ASV Kongresā republikāņi bloķē jaunu militāro palīdzību Ukrainai, Kempbels brīdināja, ka Krievijas teritoriālie ieguvumi var "mainīt spēku līdzsvaru Eiropā tādos veidos, kas, atklāti sakot, ir nepieņemami".

"Mēs esam tieši pateikuši Ķīnai - ja tas turpināsies, tas ietekmēs ASV un Ķīnas attiecības. Mēs nesēdēsim mierīgi, sakot, ka viss ir kārtībā," sacīja Kempbels.

Reaģējot uz Kempbela izteikumiem, Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve uzsvēra, ka Ķīnai un Krievijai ir tiesības uz normālu sadarbību ekonomikā un tirdzniecībā. "Šāda veida sadarbību nedrīkst traucēt vai ierobežot, un Ķīna arī nepieņem kritiku vai spiedienu," viņa piebilda.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji otrdien, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, paziņoja, ka Pekina stiprinās stratēģisko sadarbību ar Maskavu.

Ķīna un Krievija pēdējos gados ir pastiprinājušas ekonomisko sadarbību un diplomātiskos kontaktus, un kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā to stratēģiskā partnerība ir kļuvusi vēl ciešāka. Tomēr politologu vērtējumā šajās attiecībās pārsvars ir Ķīnai, un tās ietekme pieaug, kamēr Maskava nonāk arvien lielākā starptautiskā izolācijā.

Lai gan Ķīna apgalvo, ka ievēro neitralitāti Ukrainas konfliktā, tā tiek kritizēta par atteikšanos nosodīt Maskavu un par netiešu atbalstu Maskavas kara centieniem, turpinot tirdzniecību ar Krieviju.

Pekina šodien uzstāja, ka tai "vienmēr ir bijusi konstruktīva loma", meklējot risinājumu karam Ukrainā. "Ja kādai valstij patiesi rūp miers Ukrainā un tā cer uz ātru krīzes izbeigšanu, tai vispirms būtu jāpadomā par krīzes pamatcēloņiem," sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu